Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ozbiljna jesen i zima

Grbin opleo po vladajućima i upozorio na nadolazeća teška vremena: "Vlada se koncentrira jedino na cijenu goriva"

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u subotu, nakon sjednice proširenog Predsjedništva stranke, da hrvatske građane očekuje teška jesen, dok Vlada ne vodi brigu o životnom standardu već jedino o cijeni goriva.

Na sjednici su osim članova predsjedništva SDP-a sudjelovali i SDP-ovi zastupnici u Hrvatskom saboru i Europskom parlamentu, a predsjednik SDP-a Peđa Grbin je rekao da su dvije glavne teme bile pravo žena na izbor i životni standard u vrijeme inflacije.

''Mogu poručiti građanima da koriste novac na razuman način. Ako možete otići na ljetovanje, otiđite, ali vodite računa da nas čekaju ozbiljna jesen i zima'', kazao je Grbin na konferenciji za novinare.

Predsjednik SDP-a smatra da Vlada ne koristi alate kojima bi mogla pomoći onima koji si ne mogu priuštiti ljetovanje na moru ili koji će si teško priuštiti grijanje najesen. Umjesto toga, u Banskim dvorima vode računa samo o jednoj stvari - gorivu.

''Vlada se koncentrira jedino na cijenu goriva i 'drži fige' da cijene ne rastu na svjetskom tržištu. Na to se svela antiinflatorna politika Vlade, mjere se donose 24 sata unaprijed, što je prekasno'', istaknuo je.

SDP će u rujnu predstaviti treći paket mjera za borbu protiv inflacije, najavio je Grbin, koje su za građane mnogo važnije od rasta rejtinga koji su Hrvatskoj dodijelile kreditne agencije

Potreban paket pomoći poduzetnicima, općinama i gradovima zbog rasta cijene električne energije

''Bez proaktivne Vladine politike, koja će pokušati smanjiti inflatorni pritisak, a uvođenje eura će biti jedan od njih, i koja će omogućiti građanima da normalno žive, kreditni rejting neće značiti ništa. To je samo papir kojim će se hvaliti premijer Plenković'', napomenuo je.

Jedan od prvih sljedećih Vladinih poteza trebao bi biti paket pomoći poduzetnicima, općinama i gradovima da premoste rast cijene električne energije, koja je otišla gore i do 400 posto.

''Što je sljedeće, hoćemo li gasiti javnu rasvjetu preko noći?'', pita Grbin.

Pročitajte i ovo Grijanje: Ilustracija - 1 MASOVNE MJERE ŠTEDNJE Europska komisija planira zatražiti od članica da smanje grijanje i hlađenje javnih zgrada, građani poručuju: "Odjenut ćemo pletene čarape i jakne"

Pročitajte i ovo Ilustracija budućnost energetske krize Plin će u Njemačkoj biti triput skuplji: "Bude li nemira, vlada to neće moći podnijeti..."

SDP se neće baviti samo utjecajem inflacije na život građana, već će se zalagati i da pravo žena na odlučivanje o svom tijelu uđe u Ustav.

''Žene imaju pravo na izbor, nećemo nikome dopustiti da se pogoršanje ekonomskih okolnosti koristi kao alibi za smanjivanja nečijih ljudskih prava'', poručio je šef SDP-a

Ipak, SDP će najprije iskoristiti sve parlamentarne mehanizme koji su na raspolaganju, prije nego se odluči na građanski referendum, u suradnji s ostalim stranka od centra prema ljevici.

''Do referenduma može doći jedino zbog bahatosti HDZ-a'', kazao je Grbin.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene