Obavijesti Video Pretražite Navigacija
JOŠ DVA TJEDNA

Vlada donijela novu odluku o cijenama goriva, Filipović upozorio: ''Ovdje nitko neće proći neokrznut''

Vlada je produžila zamrzavanje cijena osnovnih goriva na benzinskim postajama izvan autocesta za još 14 dana, a fiksirala je i veleprodajne cijene, odlučeno je na jutrošnjoj telefonskoj sjednici Vlade.

Vlada je na još 14 dana odlučila ostaviti na snazi odluku o zamrzavanju cijena goriva, a fiksirala je i veleprodajne cijene.

''Na telefonskoj sjednici donesena je Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata te Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana. U tom kontekstu i dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana'', priopćeno je iz Banskih dvora nakon jutrošnje telefonske sjednice Vlade.

Davor Filipović Cijene goriva (Foto: Vlada RH)

Uz sve poduzete mjere, ističu, ''cilj Vlade je očuvati standard građana, sigurnost opskrbe energenata, a ujedno i prihode za vrijeme turističke sezone''.

''Veleprodajne cijene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta. Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda. Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana'', zaključuje se u priopćenju.

Prema produženoj Vladinoj odluci, najviše maloprodajne cijene s porezom na dodanu vrijednost na benzinskim postajama koje se ne nalaze na autocestama određuju se za:

  • motorni benzin – EUROSUPER 95 u iznosu od 13,50 kn/l
  • dizelsko gorivo – EURODIZEL u iznosu od 13,08 kn/l
  • dizelsko gorivo – EURODIZEL BS plavi u iznosu od 9,45 kn/l

Najviše veleprodajne cijene za naftne derivate namijenjene za daljnju prodaju s porezom na dodanu vrijednost i svim javnim davanjima, određuju se na način da krajnja maloprodajna cijena energetskih subjekata u maloprodaji s premijom energetskom subjektu ne prijeđe ranije navedene iznose.

Plenković: Živimo u nekoliko paralelnih kriza

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović te premijer Andrej Plenković sudjelovali su na konvenciji hrvatskih izvoznika i dodjeli nagrade ''Zlatni ključ'' najboljim izvoznicima u 2021. godini u Zagrebu.

U prigodnom obraćanju okupljenima Plenković je podsjetio da Hrvatska ''živi u nekoliko paralelnih kriza; COVID-19, ruska agresija na Ukrajinu, klimatska kriza''.

Sve to utječe na standard građanki i građana te gospodarstvo, kao i na Vladine odluke, pa tako i ovu o novoj intervenciji, podsjetio je premijer.

Filipović: Nitko ovdje neće proći neokrznut

''Obranit ćemo i veleprodajnu cijenu kako bi i veliki igrači podnijeli teret'', kazao je ministar dodavši da ''ovdje nitko neće proći neokrznut''.

''U protekla dva tjedna mali distributeri nisu zaradili onoliko koliko su mogli zaraditi'', istaknuo je Filipović i naglasio da je odluka privremenog karaktera.

''U sljedeća dva tjedna INA im neće povećavati cijene. U okviru udruge malih distributera 40 je poslovnih subjekata. Uspješno su poslovali u prošloj godini - ostvarili su ukupan prihod od prodaje od gotovo 3,5 milijarde kuna i 133 milijuna kuna dobiti. Jednako uspješno su poslovali i u 2020.'', kazao je ministar.

Upitan što je premijer mislio kada je ranije spominjao porezne škare za profitere, Filipović je rekao da Vlada razmišlja o svim opcijama, da prati situaciju te kada procijeni reagirat će u interesu građana i gospodarstva.

''Svi teret ove krize moraju preuzeti na svoja ramena i nadam se da ćemo prebroditi ono što je ispred nas'', dodao je.

''Teško je reći što će biti za dva tjedna, pratimo situaciju i reagirat ćemo prema potrebi'', istaknuo je Filipović te opetovao da su vaučeri opcija koja se razmatra za jesen.

Komentirajući riječi guvernera HNB-a Borisa Vujčića da nas sljedeće godine čeka recesija ako cijene goriva nastave ovako rasti, Filipović je rekao da ''ima onih koji komentiraju i onih koji donose odluke''.

Što se tiče Brodosplita, rekao je da Vlada razmatra sve mogućnosti i to ne samo oko Brodosplita nego i svih drugih hrvatskih brodogradilišta i da će se za Brodosplit tražiti zadovoljavajuće rješenje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi udarac od utorka? Vrtoglavo poskupljenje na benzinskim pumpama ako Vlada ne intervenira: Ovo su moguće nove cijene
Pročitajte i ovo Benzinska crpka - 1 ISTJEČE MORATORIJ U pripremi novi udar na džepove građana: Ako Vlada ne intervenira, od utorka će gorivo drastično poskupjeti. Pomoć traže i distributeri

Podsjetimo, dosad je Vlada intervenirala već nekoliko puta smanjujući trošarine i marže te je fiksirala cijenu goriva na benzinskim pumpama koje nisu na autocestama.

Prostora za daljnju intervenciju ostalo je još malo, o čemu je govorio i ministar financija i potpredsjednik Vlade Zdravko Marić objasnivši da Vlada može smanjiti trošarine za 37 lipa za benzin i 19 lipa za dizel. Naime, Europska unija propisuje minimalne trošarine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene