Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Manjkat će ga

Od jela za sirotinju do luksuza! Cijena ove namirnice porasla u nebo: Poskupljenje gotovo za 117 posto

Krumpir - 2
Krumpir - 2 Dnevnik Nove TV
Aktualno Galerija Krumpir - 1 Krumpir - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Krumpir - 2 Krumpir - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Krumpir - 3 Krumpir - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Krumpir - 4 Krumpir - 4 Foto: Dnevnik Nove TV +1 Krumpir - 5 Galerija 1/6 >>
Krumpir, nekada jelo sirotinje kako stvari stoje mogao bi već ove jeseni postati luksuz. Poskupio je gotovo 117 posto prema podacima Državnog zavoda za statistiku. U nedjelju je počela berba nadaleko poznatog ličkog, na europskom tržištu zaštićenog krumpira.

 

Radna je nedjelja na ličkim poljima krumpira kod Lovinca. Počela je berba rane sorte.

"S obzirom da je ova godina bila izazovna s puno vlage početkom sezone odnosno tijekom sadnje krumpira tako da su malo i rokovi kasnili. Ova prva njiva obećava", Nikola Vidaković, vlasnik tvrtke za proizvodnju krumpira.

Ljudi su bili spremni za početak berbe rane sorte ličkoga krumpira, ali strojevi baš i ne.

"Štekaju, a što da Vam kažem ne znam, uvijek se tako nešto dogodi iznenada", rekao je Željko Mašić, vozač traktora.

Pročitajte i ovo Izgorjela brodica u Ninskom zaljevu Opreza nikad dosta Na kupačicu naletio jet-ski i teško je ozlijedio, izgorio gliser

Nadaleko poznatog krumpira - onog ličkog bit će na tržištu. Urod solidan s obzirom na godinu. 

"Vjerojatno će krumpira faliti jer je godina bila dosta loša. Nije samo stvar u Hrvatskoj s količinama krumpira, na nivou Europe je ja mislim. Manje se očekuje krumpira, a to će utjecati onda na ponudu i u konačnici na cijenu", objasnio je Vidaković.

Berba nije teško pala ovim djelatnicama koje već godinama rade na zemlji, donosi reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen.

"Godina kao godina će biti ipak izgleda dobra, kako su nas poplave bile uhvatile evo i vrijeme će nas poslužiti", istaknula je Ljubica.

Nekada je krumpir bio jelo sirotinje, a sada sudeći po cijenama, ali i načinu pripreme u ličkim restoranima prava gastro delicija.

Pročitajte i ovo Screenshot Okupili obitelj i prijatelje VIDEO Zabava otkrivanja spola djeteta pretvorila se u strašnu tragediju: Krikove oduševljenja brzo je zamijenio užas

"Počevši od domaćeg pomfrita što je jako teško naći u ostalim restoranima, preko pirea, njoka, pite sa krumpirima i ostalog do nečeg što smo novo uveli u našu kuhinju a to je složenac, koji je pripremljen od domaćeg krumpira, domaćeg pršuta i sira u ovim zemljanim posudama", napomenula je Tamara Ristić, šefica kuhinje restorana.

Globalno tržište i loši vremenski uvjeti utjecat će ove godine zasigurno na cijenu krumpira koji se još donedavno u maloprodaji prodavao po četrdeset euro centi po kilogramu, a sada mu je cijena u veleprodaji - dvostruka, čak 80 centi pa i to treba ukalkulirati u kućni budžet.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene