Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strašne brojke

Četvrtina Hrvata je gladna, a ovoliko kilograma hrane na godinu bacite - da toga niste ni svjesni

Međunarodni dan svijesti o bacanju hrane - 4
Međunarodni dan svijesti o bacanju hrane - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Međunarodni dan svijesti o bacanju hrane - 4 Međunarodni dan svijesti o bacanju hrane - 4 Foto: DNEVNIK.hr Sugovornica Ljubica Sugovornica Ljubica Foto: DNEVNIK.hr Štefica Čučak Štefica Čučak Foto: DNEVNIK.hr Zdenka Matagić Zdenka Matagić Foto: DNEVNIK.hr +4 Tanja Popović Filipović Galerija 1/9 >>
Dok jedni nemaju za obrok, u Hrvatskoj se bace nevjerojatne količine hrane - 400 tisuća tona na godinu. Kako bi se osvijestilo građane te smanjile velike količine bačene hrane, odlukom Ujedinjenih naroda danas se prvi put obilježava Međunarodni dan svjesnosti gubitka i bacanja hrane.

Svaki dan u osječkoj socijalnoj samoposluzi traži se paket života više.

Pročitajte i ovo Povlači se dimljena kobasica Bakterija Listeria Povlači se suhomesnati proizvod, provjerite jeste li ga kupili Muškarac je pojeo samo jedan zalogaj curryja i umro od alergijske reakcije kobna reakcija Pojeo samo jedan zalogaj jela s piletinom i srušio se: Umro je za nekoliko dana

„Imam 1026 kuna, živim u stanu, moram platiti 180 kn vodu i nemam za grijanje, spavam u kaputu, tako se i dignem“, priča Ljubica iz Osijeka.

Sličnu, tužnu, sudbinu dijeli 3 tisuće korisnika.

„Nama svaki mjesec preko 1000 članova obitelji ostane bez ičega. Majke dođu, plaču, djeca su im gladna cijeli dan, odlaze od kuće nema ništa, dođu u školu nema ništa. To je prestrašno“, kaže Štefica Čučak, predsjednica Udruge Rijeka ljubavi.

Dok su jedni gladni, u Hrvatskoj se baci 400 tisuća tona hrane na godinu. Najviše hrane bace kućanstva čak 77 posto, tvornice 9 posto, restorani 6 posto, a iz trgovina se baci 3 posto hrane.

„Kad se hrana ne bi bacala, nitko u našoj lijepoj domovini ne bi bio gladan, ne bi djeca patila“, kaže Štefica.

Da hrana ne mora završiti u smeću, primjer svima može biti gospođa Zdenka koja već 15 godina u svojoj vrtnoj bajci ima suživot biljaka, životinja i čovjeka.

„Mi dosta stvari koristimo iz tog vrta u svojoj prehrani i pravimo domaće pekmeze, imamo ukrasne kokice koje nam daruju jaja koja mi koristimo, a opet mi njima vraćamo nekakve otpatke, mrvice kruha dajemo našim zečićima, ptičicama, kokicama“, objašnjava Zdenka Matagić iz Čepina.

U okviru zelenog akcijskog plana donesena je i strategija od polja do stola kako bi domaći proizvodi zamijenili uvozne i kako bi se manje hrane bacalo.

„Moramo biti svjesni da potrošnja diktira proizvodnju i dokle god naš potrošač bude preferirao strani, jeftiniji proizvod teško ćemo moći plasirati naše domaće, zdravije proizvode na tržište“, kaže Anamarija Krišto iz Centra za edukaciju i informiranje potrošača.

Dok 25 posto građana živi u siromaštvu, Hrvat na godinu baci oko 97 kilograma hrane.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene