Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bliži se izbor

Četiri kandidata za šefa DORH-a saslušat će Odbor za pravosuđe: Oporba za jednog kandidata sprema neugodna pitanja

Aktualno Galerija Sandra Benčić Sandra Benčić Foto: Dnevnik Nove TV Nikola Grmoja Nikola Grmoja Foto: Dnevnik Nove TV Dalija Orešković Dalija Orešković Foto: Dnevnik Nove TV +0 Veljko Miljević Galerija 1/4 >>
Četiri su kandidata za mjesto šefa DORH-a koja će sutra saslušati saborski Odbor za pravosuđe. Oporba je već neke proglasila upitnima te propitkivala jesu li povezani s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem.

Četvoricu kandidata za šefa DORH-a sutra će saslušati saborski Odbor za pravosuđe. Provjerili smo kako se pripremaju kandidati, ali i jesu li zastupnici pripremili škakljiva pitanja za njih. Očekuje se maratonsko saslušanje do poslijepodnevnih sati.

Kandidati za šefa DORH-a Nikša Wagner i Mladen Dragičević spremno su stali pred kamere uoči sutrašnjeg saslušanja pred zastupnicima. Uvjeravaju - nema nervoze.

Pročitajte i ovo Uhićenje u Rijeci - 3 USKOK u akciji Uhićeni policajci i pročelnica u Vrbovskom: "Ništa od optužbi neće im se moći dokazati"

"Dobro je da se sad ovo malo otvorilo meni osobno draže je li ne ide više onako sub rosa što bi se reklo imamo taj element nekakve javne kampanje da se naši građani porezni obveznici upoznaju s ljudima koje financiraju", izjavio je jedan od kandidata, Nikša Wagner.

"Nema nervoze nikakve, vladam materijom, krećem sa startne pozicije 1 i vjerujem da ćemo ostati na startnoj poziciji 1 i to je to", rekao je Mladen Dragičević.

Komentirali su i konkurenciju

Najviše od svih ističe se kandidatura Ivana Turudića.

"Moram priznati da sam malo iznenađen da jedan sudac, ugledni sudac Visokog suda želi radit u Državnom odvjetništvu, po meni je to ipak pomalo što bi se u narodu reklo s konja na magarca, znate, ja bi se rado s njim zamijenio", rekao je.

"Mislim da premijer ni nitko neće biti fasciniran nekim nastupima u javnosti imaju životopise i jednostavno mislim da će oni odlučit izabrat najboljeg kandidata", smatra Mladen Dragičević.

Ni Turudić ni kandidat Emilijo Kalabrić ne žele istupati javno dok traje izbor. Oporba za Turudića sprema neugodna pitanja.

Pročitajte i ovo Uhićenje u Rijeci - 3 USKOK u akciji Uhićeni policajci i pročelnica u Vrbovskom: "Ništa od optužbi neće im se moći dokazati"

"Objasnit ću i zašto je on osobno bježao od policije kad je činio prometni prekršaj, on je isto tako izbjegavao otići na sud kad je dobio poziv za takav prekršaj. Nije ni skrivao da prijateljuje s ljudima koji su bjegunci od hrvatskog pravosuđa poput Mamića", izjavila je Sandra Benčić iz Možemo.

Da će utjecaj kod izbora imati predsjednik Vlade Andrej Plenković, smatra Nikola Grmoja.

"Mi svi već znamo da će kandidati biti onaj koji je dobio mig Andreja Plenkovića nisam više siguran da je to sudac Turudić, mislim da je on poslužio da se koncentrira javnost na njega, a da će biti netko iz državnog odvjetništva, moguće ovaj kandidat Kalabrić da je kandidat vladajuće većine", rekao je.

Kandidate će dočekati i pitanja o skandalima u DORH-u poput slučaja Agrokor.

Pročitajte i ovo Denis Lovrović Fotoreporter po pozivu Preminuo fotoreporter Denis Lovrović: "Bio je jedan od najboljih"

"Mislim da je to jako dobro da imamo i više kandidata iz različitih dijelova sustava i vjerujem da ćemo zbog toga sutra imati kvalitetnu raspravu koja će sigurno trajati više sati, ali to je dobro", rekao je Nikola Mažar.

Oporba traži jasne planove

"SDP bi volio čuti jasne planove i odgovore što dalje s pravosuđem u cjelini vidimo da je stanje izuzetno loše i da građani u sustav ne vjeruju, ako se pitaju vladajući onda će na kraju presuditi to na koga Andrej Plenković pokaže sa svojim prstom", tvrdi Mišel Mažar.

Kritična je bila i Dalija Orešković.

"Kada HDZ kao stranka čije članove bivše ministre, ali i druge treba progoniti zbog korupcijskih afera sama sebi bira glavnog državnog odvjetnika to je zadnja faza dekadencije sustava", rekla je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uočili metu Novi američki napad na hutiste: Iskoristili su priliku

Odvjetnik Veljko Miljević pak volio bi vidjeti šarolikiji sastav Vladina Povjerenstva koje će birati nasljednika Zlate Hrvoj Šipek.

"Glavni državni odvjetnik neće biti glavni državni odvjetnik HDZ-a nego će biti gčavni državni odvjetnik RH pa stavite u to Povjerenstvo vidim da je 8 ministara unutra stavit i određene ljude koji nisu HDZ-ovci", izjavio je.

Svaki kandidat dobio je po sat vremena pred zastupnicima čije mišljenje na koncu Vladu za donošenje odluke uopće ne obvezuje.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene