Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz Katedrale

Zagrebački nadbiskup Kutleša i njegova prva polnoćka, vjernicima uputio Božićnu čestitku

Aktualno Galerija Dražen Kutleša Dražen Kutleša Foto: Dnevnik Nove TV Zagrebačka katedrala - 2 Zagrebačka katedrala - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Lampion Lampion Foto: Dnevnik Nove TV Vjernici Vjernici Foto: Dnevnik Nove TV +0 Zagrebačka katedrala - 1 Galerija 1/5 >>
Zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša uputio je na Badnjak Božićnu čestitku iz potresima ranjene zagrebačke katedrale, u kojoj poziva neka se upitamo na koji nam način u srcu odjekuju riječi: "Danas vam se u gradu Davidovu, rodio Spasitelj – Krist Gospodin?"

Badnjak je, a katolički vjernici diljem Hrvatske pripremaju se za Božić.
U Zagrebu će i ove godine, umjesto u zagrebačkoj prvostolnici koja je oštećena u potresu, misu polnoćku služiti nadbiksup zagrebački Dražen Kutleša i to u bogoslužnom prostoru blaženog Alojzija Stepinca na Kaptolu.

Reporterka Dnevnika Nove TV Amela Čilić donijela je glavne poruke nadbiskupove čestitke javnosti. 

Mons. Dražen Kutleša ove će godine voditi misu polnoćku, ponovila je, prvi put u svojstvu zagrebačkog nadbiskupa.

Istaknula je da je nadbiskup Kutleša u svojoj čestitiki "pozvao na duboku povezanost s Bogom, ali i na činjenicu da smo se udaljili od smisla Božića koji je, na neki način, postao konzumeristički blagdan."

"Posljednje tri godine velika misna slavlja nisu moguća u Katedrali koja nije sigurna zbog oštećenja koja je pretrpila tijekom potresa", podsjetila je.

A nadbikup Kutleša u čestitci je istaknuo kako se čini da je "smisao Božića iščeznuo iz ljudskoga srca".

"Od događaja koji obilježava ispunjenje duboke čežnje čovjekova srca za Božjom blizinom i njegovim spasenjem, ovaj dan rođenja bogočovjeka Isusa Krista, pretvara se u isprazno slavlje u kojemu i zaboravljamo što doista slavimo. Ovakvo nam stanje ljudskoga duha otkriva novo poganstvo koje se možda i neprimjetno uvlači u naše domove i kojega možda nismo ni svjesni. Ono je obilježeno nesposobnošću ljudskog duha da poštuje nešto veće od sebe, zatim nedostatkom osjećaja stida i kajanja kao i strahopoštovanja pred Bogom koji nam se objavljuje i dariva", rekao je mons. Kutleša

Pročitajte i ovo Teška prometna nesreća kod Dugopolja Kaos u Dalmaciji Strava na A1: Auto se prevrnuo na krov, poginuo otac, majka i dvoje djece u bolnici

Pročitajte i ovo HMS Trent - ilustracija Teritorijalni spor Zaoštrava se novi sukob: Velika Britanija šalje ratni brod

Naglasivši kako se gubi osjećaj za sveto, zagrebački nadbiskup dodao je kako se nameće pitanje "je li vijest o rođenju Spasitelja uopće više vijest koja bi privukla našu pažnju, a kamoli probudila radost?

Rođenje Isusa Krista nije zapis iz prošlosti, nego prisutnost u kojoj živimo i jesmo

"Zapitajmo se, dragi vjernici, na koji nam način u srcu odjekuju riječi: 'Danas vam se u gradu Davidovu, rodio Spasitelj – Krist Gospodin' ? Je li ovo 'danas' Božjeg ulaska u ljudsku povijest za nas još uvijek živo i spasonosno ili ne uspijevamo pod teretom života iskusiti radost Božje prisutnosti? Jer rođenje Isusa Krista nije zapis iz prošlosti nego prisutnost koja sve ispunjava, stvarnost u kojoj živimo, mičemo se i jesmo", istaknuo je mons. Kutleša.

Slaviti Božić znači vjerovati Radosnoj vijesti jer je istinita

"Slaviti Božić znači vjerovati Radosnoj vijesti jer je istinita. Čak i ako nam donese protivljenje, progon i smrt, vjerujemo, jer ju je povijest potvrdila vjerodostojnije od mnogih stvari koje se drže povijesnim istinama", poručio je zagrebački nadbiskup Kutleša.

Nadalje, kazao je kako svaka tvrdnja koja kaže da je "Isus manje od pravoga čovjeka ili manje od pravoga Boga, manje od Gospodina ili manje od Spasitelja, svaki nauk koji niječe potrebu kajanja i klanjanja pred njim, nije Radosna vijest. Radosna vijest kršćanstva ne umanjuje čovjeka nego mu vraća dostojanstvo djeteta Božjega."

Bespomoćnost Djeteta u jaslama trajni poziv na odricanje od sebičnosti

Nadbiskup Kutleša poručio je vjernicima kako Bog ne poziva na blještav i stalno uzbudljiv život, već poziva "da vjerujemo Spasitelju koji nam je darovan, da se poklonimo Isusu novorođenome, a zatim nas šalje natrag u našu životnu realnost kako bismo naučili radovati se njegovu spasenju iz dana u dan i to spasenje nosili drugima: razvezivati spone jarmene, dijeliti kruh s gladnima, krov s beskućnicima, zauzimati se za obespravljene i slabe. Nježnost i bespomoćnost Djeteta u jaslama trajni je poziv na odricanje od svih oblika nasilja i grubosti, naprasitosti i bahatosti, jednom riječju: sebičnosti koja ne prepoznaje da su nam za ispunjen i sretan život potrebni drugi kao što smo i mi potrebni drugima."

Pročitajte i ovo Ilustracija Financijska pismenost Nudi vam se 1000 eura: Hoćete li ih uzeti odmah ili za godinu dana?

Pročitajte i ovo Poziv u blagdanskoj misiji Večeras u Dnevniku Nove TV Poziv u posebnoj misiji: Dvjema šibenskim udrugama pripremili su pravo blagdansko iznenađenje

Na kraju, zagrebački nadbiskup je pozvao vjernike da se zagledaju u djetešce u jaslicama i da u njemu prepoznaju svoju malenost pred Bogom.

"Dopustite da zaboravljeni i ugroženi osjećaj stida i kajanja, otvori u vama prostore duše u kojima nećete naći osudu, već novorođenog Spasitelja. Ne propustimo radost njegova dolaska dočekujući ga u ispraznom veselju, nego u iskrenom obraćenju srca i zajedništvu sa svim ljudima dobre volje! Molim da svatko osjeti dodir Krista, Spasitelja, za kojim čezne ljudsko srce! Neka On u svima nama pobijedi svako zlo i grijeh, nepravdu i nemir, neka svima ispuni srca mirom i dobrom voljom!", zaključio je u Božićnoj čestitci zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša, priopćio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene