Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi TV intervju

Zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša za Dnevnik Nove TV o vrućim temama u Crkvi: "Trebamo napraviti smjernice za zaštitu maloljetnika"

Aktualno Galerija Ivana Petrović razgovara s nadbiskupom Draženom Kutlešom Ivana Petrović razgovara s nadbiskupom Draženom Kutlešom Foto: DNEVNIK.hr Dražen Kutleša, zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša, zagrebački nadbiskup Foto: DNEVNIK.hr Dražen Kutleša, zagrebački nadbiskup - 1 Dražen Kutleša, zagrebački nadbiskup - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dražen Kutleša, zagrebački nadbiskup - 2 Dražen Kutleša, zagrebački nadbiskup - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dražen Kutleša, zagrebački nadbiskup - 3 Galerija 1/5 >>
Monsinjor Dražen Kutleša, novi zagrebački nadbiskup, u ekskluzivnom je intervjuu za Dnevnik Nove TV, prvom televizijskom, govorio o smjernicama svog episkopata, sprečavanju pedofilije u crkvi, kanonizaciji blaženog kardinala Stepinca te o drugim aktualnim temama. S njim je razgovarala reporterka i urednica vanjske politike Ivana Petrović.

Novi zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša govorio je o odnosu s državom, kanonizaciji Alojzija Stepinca i seksualnom zlostavljanju maloljetnika.

Kutleša kaže da je uzbuđen pred ustoličenje koje je za dva dana. "Svaki čovjek bio bi uzbuđen kod takvog događaja, pred njim su velika očekivanja i znamo što taj događaj za Crkvu u Hrvata znači", rekao je.

Zagrebačka nadbiskupija u posljednje vrijeme imala je puno problema. Kutleša navodi kako će smjernice njegova episkopata u centru imati Isusa Krista.

"Kad pogledamo Evanđelje, pogotovo u uskrsno vrijeme, vidimo da je u centru uskrsli Gospodin. Trebamo navještati radosnu vijest i tražiti Isusa Krista. Najbolji odgovor naći ćemo po Njemu, kad je on rekao za sebe da je On put, istina i život", dodao je.

"Ako slijedimo te stvari, znat ćemo gdje se nalazimo i kamo trebamo ići", istaknuo je Kutleša.

"Svi trebamo biti ponizni ljudi"

U prethodnim razgovorima s Petrović spomenuo je krepost i poniznost.

"Svaki svećenik, svaki vjernik treba biti ponizan čovjek. Ako pogledamo današnje društvo, nekako je sve usmjereno na oholost i svi trebamo biti prvi, najljepši i najbolji, a u biti - prava krepost jest poniznost, samozatajnost. Možda se u današnje vrijeme gleda više kao na slabost, a ne kao neka vrlina - biti dobar i pošten čovjek, biti ponizan", objasnio je.

"Zato mislim da mi svi, počevši od nadbiskupa, trebamo biti ponizni ljudi", dodao je Kutleša.

O pedofiliji

Na pitanje - što je novo što će učiniti vezano za pedofiliju koja postoji u Katoličkoj crkvi, navodi kako su smjernice već napravljene.

"Mi se bavimo tim pitanjem otkako sam došao u episkopat, oko 2011. Napravili smo smjernice za postupanje prema klericima koji bi počinili neko zlostavljanje", navodi Kutleša.

"Sada trebamo napraviti smjernice za zaštitu maloljetnika. Treba najprije procesuirati onoga tko je napravio i to osuditi što prije, to bolje, ali i dalje kako zaštititi maloljetnike da se to ne bi dogodilo", dodao je.

Navodi da dijete mora biti u centru, ne samo Crkve nego i društva, te da treba zaštititi dijete kako bi imalo normalno djetinjstvo.

Zakonodavstvo dobro, ali...

Počinje kampanja o sprječavanju seksualnog zlostavljanja maloljetnika. Na pitanje može li Crkva tu biti partner, odgovara: "Mi ćemo nastojati pomoći."

"Država ima svoj put koji treba regulirati. Mislim da je, što se tiče zakonodavstva Katoličke Crkve, dobro regulirano i dobro razrađeno u detalje, ali je problem u primjeni", navodi Kutleša.

"Postoje metropolitanski uredi za zaštitu maloljetnika, svaki ured ima petnaestak osoba. Kad uzmemo četiri metropolije, to je 60 - to je glomazan aparat. Kao biskupi, utvrdili smo da bi bilo dobro da postoji jedan centar koji će biti efikasan, gdje će biti mnogo stručniji ljudi koji će znati u pravom trenutku u kratko vrijeme odraditi ono što treba", rekao je.

Svojedobno je Vlada obećala da će pedofilija biti uvedena u katalog najtežih kaznenih djela, onih koja ne zastarijevaju. Kutleša je predsjednik Komisije za odnose s državom.

"Grijeh je osoba"

Kaže da je spreman podržati tu ideju. "Crkva će podržati i to i zaštitu djeteta. No ovdje treba naglasiti - grijeh je uvijek osoba. Ako pogledamo i korupciju, bilo koje veliko zlo, čine ga obični ljudi. Ovdje je vrlo važno razviti osjećaj odgovornosti", navodi.

"Mi imamo tu isto problem, kad netko počini takvo kažnjivo djelo i kad se osudi, kad je to najviša kazna koja može biti u crkvenom zakonodavstvu - svođenje na laički status, znači on više nije svećenik", dodaje Kutleša.

"Ali tu prestaje naša kompetencija. Kako da taj čovjek uvidi da je pogriješio? Počinite grijeh i da izrazi kajanje i da bi on vidio što je počinio", dodaje.

Odnos s državom

Odnos s državom vidi kao krov s puno crjepova.

"Većina crjepova je u redu, možda neki nisu. Mi sad pregovaramo o različitim situacijama s Ministarstvom branitelja kako učiniti pastoralnu skrb za branitelje. To je i za nas i za Ministarstvo jedna novost", objasnio je.

Miješanje u politiku

Osvrnuo se i na prigovore da određeni svećenici s oltara lobiraju za političke opcije.

"S naukom Crkve nije da se propagira neka konkretna politika. Svaki čovjek, pa tako i svećenik, može biti opredijeljen, smije imati svoje privatno mišljenje, i to je demokratsko pravo, ali ne može javno nastupati s oltara", kazao je Kutleša.

Pročitajte i ovo Mons. Dražen Kutleša Dražen Kutleša Novi zagrebački nadbiskup prvi put se pojavio u javnosti: Bozaniću zahvalio posebnim poklonom

"S oltara se naviješta Evanđelje i ono što je važno za vjernike i za svakog čovjeka, a ne samo za neku političku stranku. Po meni je to zloupotreba oltara", dodao je.

O Alojziju Stepincu

Na pitanje o tome što se može napraviti po pitanju kanonizacije Alojzija Stepinca, Kutleša navodi kako bi se moglo dogoditi u vrijeme njegova episkopata da blaženi Alojzije Stepinac bude proglašen svetim.

"Svaki svetac jest svetac Katoličke, tj. opće Crkve. Što se tiče nas i mene kao nadbiskupa, učinit ćemo sve da do toga dođe", dodao je.

O miješanju politike u Crkvu kaže kako je dobro da se pitanja proglašenja nekoga svetim treba prepustiti Crkvi. "Sve miješanje i intervencije nekada mogu naštetiti", istaknuo je.

Pročitajte i ovo Odreknuće Josipa Bozanića - 3 Što čeka novog nadbiskupa? Kakva je ostavština Josipa Bozanića? "Svi su od njega očekivali nekakve moćne sintagme"

"Čovjek treba gledati potrebe drugih"

Na pitanje o svojem odnosu prema vladajućima i oporbi kaže da su i Crkva i vladajući zaduženi za ljude. "Tu se moramo susretati. I Crkva i civilna vlast moraju biti neovisni i svatko mora sa svoje strane učiniti za te ljude ono što je nužno za njih", rekao je.

Kutleša je ljudima poručio da, kad osjećaju tugu i žalost, trebaju gledati u budućnost.

"Čovjek svojim radom i poštenjem može postići puno. Trebamo biti pošteni i ponizni. Ako smo ponizni, onda ćemo vidjeti potrebe drugoga, ako sam bahat, onda ću gledati samo svoje potrebe. Trebamo se okrenuti više jedni drugima", zaključio je Kutleša.

Cijeli razgovor pogledajte u videoprilogu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene