Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proširenje EU prioritet

'Češka će učiniti sve što može da bi uklonila slovenski veto'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Češko predsjedništvo učinit će sve što može kako bi se uklonio slovenski veto na nastavak hrvatskih pristupnih pregovora i kako bi se pregovori završili što prije, izjavio je potpredsjednik češke vlade, zadužen za europske integracije Alelxandr Vondra.

'Pristupni pregovori s Hrvatskom trebali bi završiti što je prije moguće, idealno bi bilo prije kraja 2009. i mi ćemo učiniti sve što možemo kako bismo uklonili slovenski veto na otvaranje novih poglavlja', izjavio je Vondra u intervjuu za Agence Europe.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zbog prijetnji sigurnosti Slovenija ponovo produžila kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom Ilustracija Pridružili se Poljacima Slovaci blokirali granični prijelaz s Ukrajinom: Propuštali samo pet kamiona po satu

Vondra, čija zemlja preuzima predsjedništvo za nešto više od tjedan dana, ističe da zapadni Balkan ne smije biti zaboravljen zbog financijske krize i gospodarske recesije ili zbog iznenadnih međunarodnih kriza poput one u Gruziji. 

>> Pahor: 'Hrvatska želi legalizirati naknadno mijenjano stanje na granici'

>> 'Blokada Hrvatske mogla bi biti korisna'

>> 'Blokada nas može samo usporiti, ne i naštetiti nam'

Govoreći o Srbiji, Vondra ističe da 'stabilnost na Balkanu nije izvediva bez te zemlje i mi ćemo tijekom našeg predsjedništvo to stalno naglašavati'. 'Potaknut ćemo Srbiju da u potpunosti surađuje s Haškim sudom, jer je održavanje Privremenog sporazuma preduvjet za dodjelu kandidatskog statusa Srbiji'. 

>> Odnosi s Hrvatskom na najnižoj točki?

>> Peterlea ne brinu reakcije članica EU-a

Makedonija, bez rješavanja pitanja imena, neće moći započeti pregovore. 'Bojim se da su mali izgledi za napredak ako se ne riješi pitanje imena. Češka Republika je mijenjala ime tri puta u četiri godine početkom 90-tih i to nije ostavilo traga na našem identitetu ili međunarodnom položaju', rekao je Vondra.

Češka je proširenje EU-a stavila visoko na popisu prioriteta svoga predsjedništva. Tome će biti posvećen i neformalni sastanak ministara vanjskih poslova 27. i 28. ožujka u Češkoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene