Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slovenska blokada Hrvatske

Peterlea ne brinu reakcije članica EU-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Alojz Peterle izjavio je da od drugih članica Europske unije, a u vezi odluke slovenske vlade da blokira pristupnu konferenciju Hrvatske i Europske unije zbog rezervi u pogledu granice, ne treba očekivati previše teške reakcije usmjerene prema Ljubljani.

'Nisu iscrpljene sve mogućnosti za dobra rješenja. Sada smo u vrućoj fazi, ali kad ona prođe doći će do novog traženja rješenja', rekao je Peterle za večernju emisiju 'Odmevi' Slovenske televizije, dodajući kako podržava stajalište koje je u vezi nastavka rješavanja otvorenih pitanja s Hrvatskom zauzeo premijer Borut Pahor.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Ilustracija Pridružili se Poljacima Slovaci blokirali granični prijelaz s Ukrajinom: Propuštali samo pet kamiona po satu

Peterle je dodao da u procesu dogovaranja graničnih pitanja s Hrvatskom koja će uslijediti u vrijeme češkog predsjedavanja EU-om treba uključiti Europsku komisiju i Europski parlament.

'Oni su spremni pomoći', rekao je Peterle. Tvrdnju da u vezi s blokadom ne treba očekivati pretjerane reakcije u Bruxellesu Peterle je protumačio slovenskim iskustvom u procesu ulaska u Europsku uniju, kada ih je, kako tvrdi, blokirala Italija. 

>> 'Do petka više nema vremena za kompromis'

'Čekali smo bez potrebe godinu dana za početak procesa sklapanja asocijacijskog sporazuma s Europskom unijom zbog Italije. Svi su nam tada izražavali tiho razumijevanje, ali protiv Italije nitko nije učinio nijedan potez', rekao je Peterle, dodajući da je to zbog načela solidarnosti među članicama koje vrijedi u EU-u.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene