Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vladina izjava

'Blokada nas može samo usporiti, ne i naštetiti nam'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska Vlada danas je posebnom izjavom ponovila da Hrvatska ni u jednom dokumentu ne prejudicira rješenje otvorenih graničnih pitanja sa Slovenijom te još jednom odbacila slovenski zahtjev da se Hrvatska obveže da dokumente koje je koristila u pristupnim pregovorima neće koristiti u budućem postupku pred Međunarodnim sudom pravde.

Hrvatska ni u jednom dokumentu ne prejudicira rješenje otvorenih graničnih pitanja. U skladu s takvim stajalištem, Vlada ne može prihvatiti zahtjev za izuzimanjem bilo kakvog dokumenta u budućem postupku pred Međunarodnim sudom pravde, stoji u izjavi, koju su, po riječima premijera Ive Sanadera, podržale sve parlamentarne stranke i predsjednik Stjepan Mesić.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Ivan Penava Pregovori i razgovori Neki zastupnici Domovinskog pokreta neće podržati Plenkovića? "Pitajte ga hoće li dati potpis, a ima ih još koji će izletjeti" Andrej Plenković Pregovori i razgovori Oglasio se ključni čovjek za formiranje saborske većine. Kosor: "Nitko se nije ponizio kao Plenković"

>> Tuerk: Nisu nam potrebne lekcije zbog Hrvatske 

Vlada očekuje da će Slovenija još jednom razmotriti svoja stajališta. Obzirom na potporu svih drugih članica EU, Hrvatska će nastavlja svojim putem, odlučna u provedbi potrebnih reformi, kako bi završila pregovore 2009. i postala 28. članicom EU, naglašava Vlada.

U izjavi se ističe da se bilateralna pitanja ne mogu stavljati na pregovarački stol, a kao najprihvatljivije rješenje spornih pitanja navodi se prošlogodišnji Sanaderov dogovor s tadašnjim slovenskim premijerom Janezom Janšom na Bledu.

Ne postoji niti jedan razlog koji bi to rješenje stavio u drugi, a ovakvu blokadu u prvi plan, ustvrdio je Sanader, čitajući Vladinu izjavu. Ponovio je stav da slovenska blokada neće naštetiti Hrvatskoj, da može jedino usporiti pregovore, ali da Vlada zna što treba učiniti.

'Blokada sigurno neće naštetiti Hrvatskoj, ona je može samo usporiti, ali Vlada zna sve što treba učiniti', rekao je Sanader, naglašavajući kako Vlada ima potporu i suglasnost svih političkih stranaka i predsjednika Republike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene