Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Još jedan primjer sporosti hrvatske birokracije. Hrvatski branitelj iz sela nedaleko od Slunja već nekoliko mjeseci živi u daščari od nekoliko kvadrata. Kuća mu je srušena u ratu, zahtjev za obnovom podnio je prije četiri godine, a već godinu dana čeka da mu se dostavi građevinski materijal. Unajmljivao je stan sve dok nije ostao bez posla.


Hrvatski branitelj Janko Kos proteklih nekoliko mjeseci živi u sklepanoj daščari od nekoliko kvadrata. Kuća mu je u ratu srušena do temelja, a zahtjev za obnovom podnio je još prije četiri godine. Već godinu dana čeka građevinski materijal. 'Navodno su papiri sad riješeni, ali to iz dana u dan sve ide dalje i dalje. Ostao sam bez posla, nezaposlen sam i bez dohotka, stan ne mogu plaćati i moram biti tu gdje jesam', rekao je Kos.

Vezani članci Policajci su nakon višesatne drame uspjeli spustiti s krova muškarca u Opuzenu (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Susjedi ga poznaju kao vrijednog poljoprivrednika, ali i psihički nestabilnu osobu: ''Nitko ništa nije poduzeo'' Dan sjećanja u Petrinji (Foto: Dnevnik.hr) - 3 ''Dvadeset i sedam godina nije nitko odgovarao za taj zločin. Žalosno je da je toliko ljudi tu ubijeno''

Po vodu za piće svakodnevno odlazi na izvor Korane, no za kupanje je još uvijek prehladna. 'Odem malo kod rodbine, pa se istuširam svaki drugi dan, drukčije nema nego tako', ispričao je Kos. U ratu je kao dobrovoljac bio od početka do kraja i kaže kako ovo nije zaslužio.

'Osjećam se poniženo i nikako jer niti tko misli niti razmišlja, niti tko vodi brigu pogotovo o braniteljima', rekao je Kos. Iz nadležnog ministarstva kažu da isporuka materijala kasni zbog problema prilikom natječaja za dobavljača. 'Nažalost, kako smo planirali u proljeće nismo uspjeli obaviti isporuku za dotičnog gospodina i za još 600 korisnika s područja karlovačke i ličko senjske županije. Kroz dva do tri tjedna očekujemo isporuku', rekao je Mladen Pavić, glasnogovornik ministarstva regionalnog razvoja. Janku, dok čeka hrvatsku birokraciju nema druge nego spremiti krevet za još jednu noć - u daščari.