Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Međunarodna vojna operacija

Časnik HRM-a na njemačkom brodu u sklopu operacije Atlanta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na ratnom brodu SR Njemačke, fregati 'Sachsen', a koja se nalazi u međunarodnoj vojnoj operaciji Europske unije u Adenskom zaljevu i somalijskim vodama -'EU NAVFOR Somalija - ATALANTA', od ponedjeljka, 16. srpnja, sudjeluje časnik Hrvatske ratne mornarice natporučnik Pave Amulić, trinaesti po redu časnik HRM-a, koji sudjeluje u ovoj operaciji.

Natporučnik Amulić ukrcan je na brod u mornaričkoj bazi Wilhemshavenu u Saveznoj Republici Njemačkoj, odakle je brod isplovio u pravcu Adenskoga zaljeva kako bi sudjelovao u borbi protiv pirata i zaštite dostave hrane morskim putem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ustrijelio ga s dva metka Policajac koji je ubio čovjeka u Atlanti optužen za ubojstvo: Prijeti mu doživotni zatvor ili smrtna kazna Slika nije dostupna Jedan policajac dobio otkaz Kaos u Atlanti: Policija ubila još jednog crnca, prosvjednici spalili restoran ispred kojeg je upucan

>> EU mornarica napala piratsko središte i uništila im brodove

Pave Amulić je rođen 7. studenog 1974. godine u Splitu. Završio je smjer nautike na Pomorskom fakultetu u Splitu. Pristupio je Oružanim snagama 2005., a temeljnu časničku školu svršio je na Hrvatskom vojnom učilištu "Petar Zrinski". Također je završio i tečaj za protupodmorničko ratovanje, kao i tečaj osnova operacija potpore miru. Trenutno je na dužnosti zamjenika zapovjednika broda, ujedno voditelja zapovjednoga brodskog odreda raketne topovnjače RTOP - 42 "Dubrovnik", Flotile HRM.

Osim natporučnika Amulića u operaciji ATALANTA trenutno sudjeluju još 2 časnika HRM-a, i to u Zapovjedništvu pomorske operacije EU "ATALANTA" u Nortwoodu u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske - kapetan korvete Ivica Pavić, te na francuskom zapovjednom brodu A630 MARNE - poručnik bojnog broda Vjekoslav Periša.

Pripadnici Oružanih snaga RH sudjeluju u mirovnoj operaciji Europske unije 'ATALANTA' od srpnja 2009. godine, kada je prvi časnik HRM-a upućen na jednu od francuskih fregata angažiranih u Adenskom zaljevu. Sukladno odluci Hrvatskog sabora u mirovnu operaciju ATALANTA može se uputiti do 5 časnika/dočasnika HRM-a.

>> Amerikanci se ne mogu riješiti 'Morske sjene'

Operacija ATALANTA pokrenuta je u skladu s rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih Naroda 1814, 1816, 1838 i 1846 iz 2008., kako bi se zaštitili brodovi koji prevoze hranu za Somaliju iz programa WFP (World Food Programme), zaštitili brodovi koje plove u somalijskim vodama te odbili svi napadaji pirata i oružani napadi na brodove. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene