Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepoželjan i kao 'otpad'

Amerikanci se ne mogu riješiti 'Morske sjene'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trebao je to biti F-117 na morskoj površini. Nevidljiv za radar, stealth brod, koji bi SAD-u dao veliku prednost na moru. od sve te pompe, ostala je samo gomila visokotehnološkog starog željeza vrijednog 195 milijuna dolara.

Danas, bilo tko sa 100.000 dolara viška u džepu, može kupiti brod Sea Shadow, no ne može se s njim provozati, već ga mora rastaviti na neupotrebljive komponente pod nadzorom američke vlade.

Pročitajte i ovo Snimka NLO-a (Screenschot: YouTube) I to se dogodilo Američka vojska napokon i službeno priznala: Ove snimke NLO-a su stvarne Slika nije dostupna Žele ostati ispred Rusa Amerikanci uskoro puštaju u službu najnapredniju jurišnu podmornicu na svijetu

Brod ima 563 tone i prvi put je zaplovio 1985 godine, četiri godine nakon prvog leta F-117 stelath borbenog zrakoplova. Sea Shadow trebao je biti preslika tog zrakoplova na moru, a radilo se i o jednom od najtajnijih projekata uopće.

Tvrtka Lockheed Martin je od nekolicine dobavljača naručivala dijelove, bez da je ikome pokazala nacrt projekta. Brod je izgrađen unutar drugog broda i daleko od pogleda sovjetskih satelita.

javnost je za Sea Shadow saznala tek 1993. godine, odnosno nakon kraja Hladnog rata. Sama izgradnja broda koštala je američku vladu 50 milijuna dolara, no čitav projekt stajao je nevjerojatnih 195 milijuna dolara.

Američka mornarica tvrdi kako brod nikad nije bio u borbenim zadaćama, pa je njegova astronomska cijena dovedena u pitanje. Američka mornarica je nakon 2006. otkad je Sea Shadow "umirovljen", uporno ali bezuspješno tražila muzej u koji bi ga strpala.

Danas se brod nalazi na aukciji, a ponude su pristigle tek od šačice zainteresiranih. Poprilično neslavan kraj za tako pompozan brod i projekt.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene