Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mornarica Europske unije ostavila je u šoku somalske pirate kada je noćašnjim napadom na njihovo utočište nedaleko luke u Haradhereu uništila pet brodova koje pirati koriste kako bi zaustavili i oteli prekooceanska plovila.


Prvi je ovo napad na kopneno sjedište pirata, a njegovo izvođenje omogućilo proširenje operacije "Atlanta" i na kopnene ciljeve, javlja BBC.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Nasrtljive gusare plaše pjesmama Britney Spears! Slika nije dostupna Gusari kod Benina oteli ciparski tanker

Za napad na utočište pirata snage EU-a koristile su helikopter i dva ratna broda, a prema njihovom izvješću u napadu nije bilo ozlijeđenih nego je svrha napada bila onesposobiti piratsku flotu. Ovakvi napadi nisu izvođeni ranije zbog straha od odmazde pirata prema zatočenim članovima posade otetih brodova.

>> U ovom moru vojska vježba spašavanje žrtava od pirata

Vjeruje se kako somalski pirati trenutno drže 17 otetih brodova s ukupno 300 članova posade, a posljednja otmica dogodila se prošlog tjedna kada je grčki tanker koji plovi pod liberijskom zastavom otet u Arapskom moru. Tanker prevozi oko 135.000 tona nafte i navodno je na putu prema Somaliji. (VLM Agencija)