Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MASKE SU KORISNE

Stožer priprema mjere za predstojeće blagdane, razmišljaju i o kaznama. Capak otkrio zašto nije došao u Dnevnik Nove TV

Ministar zdravstva Vili Beroš te ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak sudjelovali su na konferenciji za medije povodom obilježavanja Dana ružičaste vrpce te su se osvrnuli i na trenutačnu epidemiološku situaciju.

Nakon konferencije za novinare o Danu ružičaste vrpce Krunoslav Capak i Vili Beroš osvrnuli su se na trenutačnu epidemiološku situaciju.

Pročitajte i ovo Nacionalni stožer ponovno ima presice SASTANAK U MINISTARSTVU Capak o posjetima djeci u bolnicama, Beroš objasnio fotografiju s Ninom Badrić 84 dana kriznog stožera - 4 "Hvala vam na tom pitanju!" Heroji ili političari: Ovo su trenuci koji su obilježili rad Nacionalnog stožera

Što se tiče novih mjera, nošenja maski u ugostiteljskim objektima, ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da su mnoge dodatne mjere na tapeti. "One će biti aktivirane u trenutku kad epidemiološka situacija bude ukazivala na potrebu njihove primjene", rekao je Beroš.

"Najpouzdaniji način sprječavanja širenja zaraze jest održavanje fizičke distance. Postoje situacije u kojima to nije moguće, tada je maska izrazito važna. Maska je poruka da smo odgovorni, prvenstveno prema drugima, ne prema sebi. Maska više štiti druge od nekog tko je potencijalno zaražen nego obratno", objasnio je Beroš.

"Zdravstveni sustav ne bi smio biti dodatni problem u borbi s epidemijom, podržavam mjere koje ponekad uzrokuju negodovanje jer su usmjerene prema sigurnosti", rekao je.

Ministar je prokomentirao i ponašanje američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je zaražen koronavirusom. Kaže da je svima jasno da se "ne ponaša u skladu s preporukama zdravstvene struke".

"Razgovara se i o kaznama"

Krunoslav Capak kazao je kako se Stožer priprema za hladnije vrijeme i sezonu gripe pa su razgovarali s predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije i ugostiteljima, a razgovore će nastaviti i danas.

"Nastojimo pripremiti mjere za velike blagdane koji nam predstoje. Nastojimo iskomunicirati moguće mjere. Nošenje maski je korisno i bit će uvedeno za zatvorene prostore i otvorena mjesta na kojima je nemoguće izbjeći kontakt, npr. autobusna stajališta", rekao je Capak i dodao kako će ubrzo na snagu stupiti mjera nošenja maski u ugostiteljskim objektima.

Razgovaralo se i o uvođenju kazni za nepoštivanje mjera, a Capak kaže da ih ugostitelji podržavaju. "Na svim sastancima prisutan je državni tajnik za civilnu zaštitu i glavni državni inspektor i razgovarali smo o tome. I ugostitelji su za to da se pojačaju kontrole jer smatraju da stradaju oni koji se drže mjera, a ne obratno", kazao je Capak.

Član stožera osvrnuo se i na prijetnju smrću koju je primio prije mjesec dana. Ističe da je istraga u tijeku te ne smije ništa komentirati.

Objasnio je i zašto jučer nije gostovao u Dnevniku Nove TV, naime majka mu je hospitalizirana na Rebru.

Što se tiče potencijalne ljekovitosti pelina za primjenu kod koronavirusa, Capak kaže da se u medicinskoj struci vode samo kliničkim i znanstvenim istraživanjima.

Dolazi i sezona skijanja, Capak kaže da sam čin skijanja nije opasan, ali popratne aktivnosti poput putovanja i boravka u hotelima jesu pa epidemiolozi to ne mogu preporučiti.

"Na razini Europe razgovara se o kriterijima prelaska granice. Mi smo najliberalniji, tijekom tih razgovora pripremit ćemo prijedlog sukladno pravilima koje postavi EK. U ovom trenutku sve je kako je bilo", rekao je Capak, koji smatra da je ujednačavanje pravila na razini EU-a nemoguće.

Beroš: "Odgovoran sam za sustav od drugog mjeseca ove godine, trudimo se ispraviti nedostatke"

Na pitanje novinara je li smrtnost od malignih bolesti porasla za 40 posto u prvih šest mjeseci Krunoslav Capak odgovara da se ti podaci još ne mogu znati jer se to radi na godišnjoj razini, no prema preliminarnim podacima, smrtnost je ove godine niža nego prošle.

"Izloženi smo novoj okolnosti na koju nitko nije bio spreman, ali zdravstveni sustav naglašavao je da život nije stao i da se hitne, neodgodive zdravstvene procedure moraju obaviti", rekao je ministar Vili Beroš te istaknuo kako su se nastojali svemu prilagoditi.

Dio onkoloških pacijenata po više od pola godine čeka na terapiju zračenjem, a neki je nikad ne dočekaju. Beroš je odgovarao na pitanje kako to riješiti. Kazao je kako je stanje aparature u Hrvatskoj loše i postoji nedostatak u radioterapijskim mogućnostima, no kaže da su na tragu određenih rješenja.

"Odgovoran sam za sustav od drugog mjeseca ove godine, trudimo se ispraviti nedostatke", rekao je ministar zdravstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene