Obavijesti Video Pretražite Navigacija
teško mu u ćeliji

Ubojica trudnice otkrio zašto je odlučio pobjeći: "Vidio sam roditelje i to me slomilo"; Policija ga pronašla uz posebnu pomoć

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Već trinaest mjeseci sam zatvoren i jako mi je teško tako provoditi dane u ćeliji. Nakon tog emotivnog susreta sam odlučio pobjeći, rekao je policajcima bjegunac Branimir Čaleta nakon što su ga ponovno uhitili. Dodao je i kako su mu policajci stavili lisice, ali ih je odbacio tijekom bijega.

Branimir Čaleta, osumnjičen za ubojstvo trudne djevojke, jučer je pobjegao pravosudnim policajcima oko podne i policija je za njim tragala cijeli dan. Ponovno je uhićen oko 20:30 sati u blizini benzinske crpke na Putu Supavla, u blizini Poljuda, a policajcima je rekao da uopće nije planirao bježati.

Pročitajte i ovo Pas Roger pomaže u potrazi VIDEO/FOTO Sreća da nije upao u policiju: Pas Roger postao zvijezda nakon potresa na Tajlandu Iskorak u zaštiti životinja - 6 povijesni iskorak Zbog napuštanja životinje možete završiti u zatvoru: "Ljudi bi i vlastitu djecu ostavljali da nema kazne za to"

"Sve me slomilo, taj dan sam u sudnici vidio roditelje i to me slomilo, a ja sam ipak već trinaest mjeseci zatvoren i jako mi je teško tako provoditi dane u ćeliji. Nakon tog emotivnog susreta sam odlučio pobjeći. Ne, nije točno da mi policajci nisu stavili lisice na ruke, to je apsolutna izmišljotina! Oni su lisice stavili na moje ruke, a ja sam ih već u toku bijega odbacio, i to prije nego sam došao na Tursku kulu", rekao je policajcima Čaleta, prenosi Slobodna Dalmacija.

Lisice su bile ispravne

Glavno pitanje u ovom slučaju je kako je Čaleta uspio pobjeći policajcima ako je bio vezan lisicama i je li bio ispravno vezan s obzirom na to da je lisice odbacio. Pravosudni policajci koji su bili zaduženi za Čaletu udaljeni su iz službe, a Ana Svalina, upraviteljica splitskog zatvora kazala je da je zatvorenik bio vezan sukladno procjeni. Stoga je redakcija DNEVNIK.hr-a poslala upit Ministarstvu pravosuđa o stanju opreme, to jest, lisica s kojima su policajci raspolagali. U Ministarstvu ističu da je oprema valjana te da se svake godine u nju ulaže tri milijuna kuna.

"U svezi Vašeg upita ovim putem obavještavamo Vas da su službenici pravosudne policije u zatvorskom sustavu zaduženi sa svim dijelovima odora i oprema za uspješno obavljanje svih zadaća propisanih Uredbom o odorama državnih službenika odjela osiguranja u kaznionicama, zatvorima, odgojnim zavodima te službenim vozilima.

Uprava za zatvorski sustav i probaciju Ministarstva pravosuđa i uprave kontinuirano ulaže svake godine značajna financijska sredstva od cca. 3.000.000,00 kuna za nabavu opreme te poboljšanje stupnja sigurnosti u svim kaznenim tijelima.

Napominjemo da se dijelovi opreme redovno zamjenjuju ako su uništeni ili dotrajali.

Radi potpunog informiranja javnosti ovim putem napominjemo da do bijega istražnog zatvorenika B.Č. ispred Županijskog suda u Splitu nije došlo zbog neispravnosti lisica, već zbog propusta službenika pravosudne policije koji su sprovodili istražnog zatvorenika. Zbog predmetnog propusta u radi protiv dvojice službenika pokrenut je stegovni postupak te su udaljeni iz službe sukladno zakonskim propisima", odgovorili su iz Ministarstva pravosuđa i uprave.

Pronašli ga zahvaljujući psu Flipu

Policija je u pomoć u potrazi poslala vatrogasce. Ključnu ulogu u hvatanju Čalete imao je vatrogasni potražni pas Flip koji je pokazao smjer mogućeg kretanja bjegunca, te konačno i samo mjesto gdje je uhvaćen, piše Dalmatinski portal. Flip je belgijski ovčar treniran za pronalaske u prirodi i detektiranje u ruševinama.

 

"Možda je imao komad žice"

 Split je i danas pričao o bjeguncu koji se skrivao po gradu.

"Hrpa policije uokolo i pucanja iz pištolja valjda od nekog policajca“, kazao je Điđi.

Najpoznatiji splitski bjegunac nalazi se sada iza rešetaka splitskog zatvora, a najvažniji moment bit će to kako je on odbacio lisice i pobjegao, odnosno zašto one nisu bile čvrsto zaključane.

"Možda je ima komadičak žičice, lisice nije problem odvezati. Tako se priča da je on uspio na sudu odvezat pa je na sudu glumio da su zavezane pa ih je poslije odbacio i trčao, navodno je bio puno brz“, smatra Điđi.

Policija je satima pretraživala teren na Turskoj kuli, pun drače i stjenovitih terena. Pa su odustali. Čulo se kako pregledavaju i punktove daleko oko grada Splita, bile su gužve bile sve do autoceste. A onda je s dolaskom noći stigla dojava građana da je viđen upravo oko benzinske crpke ispod Turske kule.
Turska kula je dijelom šetališna zona, a dijelom neprohodna šikara. Policija očito nije uspijevala pronaći Čaletu dok navečer nije sam odlučio napustiti ovo područje

"Ima tu mjesta, stijena, špilja gdje se može sakriti“, kazao je Mijo.

A nakon što je u podne pobjegao sa suda, pravosudni policajci nisu smjeli pucati za njim da ne pogode druge građane na parkiralištu. Pucali su u zrak.

Sinoć je krim policija pretraživala parkliralište oko Suda tražeći vjerojatno i čahure, a možda i lisice koje je odbacio.

Čaleta danas svijet opet gleda kroz prozorčić, rešetke i zatvorsku žicu. Za bijeg uopće neće biti dodatno kažnjen. Ali, u ćeliji tek čeka nastavak suđenja za ubojstvo trudne mlade žene.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene