Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako mu je to uspjelo?

Kako se Branimir Čaleta uspio osloboditi lisica? Provjerili smo kako ih treba pravilno staviti: "Ako se netko oslobodi, stavljene su reda radi"

Kako je Branimir Čaleta oslobodio ruke iz lisica, bit će utvrđeno naknadno. Sindikalist tvrdi da se takvo što nije smjelo dogoditi.

Optuženik za ubojstvo 36-godišnji Branimir Čaleta uhićen je u srijedu navečer nakon što je pobjegao pravosudnim policajcima oko podneva. Policija je za njim tragala cijeli dan.

Pročitajte i ovo Pred Ministarstvom pravosuđa 300-tinjak prosvjednika Nezadovoljni uvjetima Pravosudnim policajcima ponuđen rast plaće od deset posto: Oni ne odustaju od štrajka Željko Rajić, sindikalni povjerenik - 1 Potplaćeni i preopterećeni Dnevnik Nove TV s pravosudnim policajcem koji radi u Remetincu: "Zatvorenici znaju sve o nama, gdje živimo, koji auto vozimo..."

Predsjednik Sindikata pravosudnih policajaca Armin Tatarević kaže da se takvo što nije smjelo dogoditi. "Prvi put čujem da je netko izvukao ruke iz lisica. To je propust pravosudnog policajca", kazao je Tatarević za DNEVNIK.hr.

"Uvijek se lisice stisnu da budu uz ruku. Ako se netko iz njih oslobodi, znači da su stavljene tek reda-radi. A ako niste stavili lisice kako treba - to je propust i to je po meni otkaz", navodi Tatarević.

Smatra da bi se neke stvari trebale detaljnije propisati zakonom. "Trebali bi propisati da stavljamo lance na noge zatvorenicima i problem bi bio riješen. Naravno, izuzetak bi bile trudnice, djeca i starije osobe", zaključio je Tatarević.

Dva mehanizma zatvaranja lisica

Od policajaca koji s lisicama rade svakodnevno doznajemo da lisice imaju dvostruki mehanizam zatvaranja. Nakon stavljanja na ruke zatvorenika, lisice je moguće zaključati što će ih zadržati u istom položaju do otvaranja ključem odnosno neće se dodatno stegnuti oko ruku.

Drugi način je stavljanje lisica na ruke zatvorenika bez zaključavanja. Policajci lisice u tom slučaju stisnu uz zglob ruke zatvorenika i na taj način ih zatvore. Ukoliko zatvorenik pokuša s njima manipulirati i osloboditi ih se, one se dodatno stežu oko njegove ruke. Otvaranje je moguće samo uz ključ.

Bio vezan kad je odbacio lisice i otrčao

Podsjetimo, Ana Svalina, upraviteljica splitskog zatvora kazala je da su pravosudni policajci udaljeni iz službe zbog pokretanja postupka kojim će se utvrditi svi detalji njegova bijega. Navodi da je bjegunac odbacio lisice i pobjegao.

"Zatvorenik je, sukladno nalogu o sprovođenju, bio vezan lisicama i u jednom je trenutku te lisice odbacio i otrčao i udaljio se od pravosudnih policajaca", objasnila je Svalina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene