Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Satima bio u bijegu

Nakon velike potjere uhićen Branimir Čaleta. Policija objavila detalje, na rukama nije imao lisice

Foto: Interpol
Foto: Interpol
Aktualno Galerija +0 Foto: Interpol Galerija 1/1 >>
Branimir Čaleta, osumnjičen zbog ubojstva svoje trudne djevojke danas je pobjegao nakon suđenja na Županijskom sudu u Splitu. Policija ga je u večernjim satima uhitila uz upotrebu sile.

Nakon dugotrajne potjere u kojoj je sujedlovalo stotinu policajaca, splitska je policija večeras nedaleko od Poljuda uhvatila Branimira Čaletu koji je danas nakon suđenja za ubojstvo trudne Ukrajinke pobjegao s lisicama na rukama.

Pročitajte i ovo Policija U policiji je Strašne scene u Splitu: Šakama izudarao dvije žene na terasi kafića, hvatali ga prolaznici Split: Obilježena 33. obljetnica osnutka IX. bojne HOS-a Postrojavanje na 10. travnja FOTO Na HOS-ovoj obljetnici Skejo, Glasnović, Miljanić...; Šef splitskog SDP-a poslao poruku: "Posveta herojima, a ne Skejinu falsificiranju"

Tijek događanja pratite u nastavku:

21:52 Policija je objavila detalje uhićenja i potjera za Čaletom.

"Večeras u 20:30 sati na području Splita pronađen je i uhićen 36-godišnji muškarac koji se od 12 sati nalazio u bijegu. Policijski službenici su od zaprimanja informacije intenzivno tragali, poduzimali sve raspoložive mjere i radnje, na terenu je bio maksimalan broj policajaca koji su ulagali napore da pronađu osobu, što je rezultiralo time da je muškarac večeras pronađen i uhićen.

Policajci su ga spriječili u daljnjem bijegu i uhićen je uz uporabu sile i i sredstva za vezivanje te je doveden u službene prostorije. 

Policija je zahvalila svim građanima koji su tijekom dana zvali i davali informacije o bjeguncu.

20:55 Kako neslužbeno doznajemo, osumnjičeni ubojica Branimir Čaleta večeras je oko 20:20 sati na području Splita, u blizini benzinske crpke na Putu Supavla, u blizini Poljuda.

Policija je dojavu dobila od građana. netko je uočio muškarca čiji je opis cijeli dan bio u medijima i dojavio policiji. U trenutku uhićenja Čaleta nije imao lisice tako da ih je ili uspio skinuti ili mu lisice pravosudni policajci nisu ni stavili kad im je pobjegao. Čaleta se nalazi u zgradi Policijske uprave Splitsko-dalmatinske. 

19:49 Čaleta još uvijek nije uhvaćen, javila je reporterka Dnevnika Nove TV Sofija Preljvukić. Pala je noć pa će policiji biti teže u potrazi. Policija je proširila potragu i na područje izvan grada, postavljeni su punktovi i izvan Splita, prema Trogiru i Drnišu.

17:16 Neslužbeno se doznaje kako za Čaletom traga stotinjak policajaca i to ne samo temeljnih već i onih u civilu kojima pomažu svi raspoloživi psi, a osim Splita koji se "češlja" kvart po kvart, ovisno o dojavama građana, policija je i na svim izlazima iz grada.

Prisutni su i na cestama koje vode u okolne gradove i općine. Kako ne bi pobjegao van granica Hrvatske odmah je izdana tjeralica i upozorenje graničnim postajama s Bosnom i Hercegovinom i ostalim zemljama u okruženju. Još se uvijek pouzdano ne zna je li Čaleta imao pomagača kada je uspio tako brzo umaknuti policiji.

17:13 Ministarstvo pravosuđa je potvrdilo da su pravosudni policajci "sukladno propisima ispalili dva metka upozorenja" te napomenuli da "državni službenik odjela osiguranja neće primijeniti vatreno oružje ako bi se time ugrozio život druge osobe".

Dodaju i da je o bijegu istražnog zatvorenika upraviteljica splitskog zatvora bez odgode obavijestila policiju radi raspisivanja tjeralice, kao i nadležni sud i Središnji ured Uprave za zatvorski sustav i probaciju.

17:10 Na terenu u Splitu su velike policijske snage. Iz policije nisu željeli precizirati koliko je policajaca na terenu, ali rekli su da pokrivaju cijeli grad. Ekipa Vijesti Nove TV bila je na predjelu Turska kula gdje je u jednom trenutku bilo sedam policijskih kombi vozila, marica i naoružani policajci.

No oko 15:30 oni su se svi uputili na neku novu lokaciju. Pitali smo policiju je li možda došlo do uhićenja no rekli su da nije, nego da se samo prelociraju snage i da se bjegunca traži po cijelom gradu, izvjestila je novinarka Vijesti Nove TV Sofija Preljvukić.

Velike gužve su na ulazima u grad. Inače, kako kaže glasnogovornik suda, ovo je prvi put da je sa splitskog suda pobjegao zatvorenik. I čini se da je jednostavno iskoristio trenutak nepažnje dvojice policajaca i pobjegao.

16:40 Čaletin odvjetnik Hrvoje Krišto kazao je da je na ročištu ispitano petero svjedoka. "Ovo što se dogodilo nije nitko očekivao. Utvrdili smo okolnosti koje bacaju jednu potpuno drugačiju sliku od onoga što se Čaleti stavlja na teret", dodao je Krišto.

"Nadam se da će uskoro biti pronađen i da će biti sve u najboljem redu. Da će se vratiti na Bilice i da će se nastaviti postupak. Njemu je prijetilo od 20 do 40 godina kazne i to je ono što je njega tištilo kao i to što je u istražnom zatvoru od 5.7. 2019. godine. Tištilo ga je i što je njegova obitelj u izrazito teškoj situaciji", istaknuo je.

"Moj doživljaj današnjih svjedočenja od strane oca i brata pokojne je takvo da upućuje na to da nije stvar onakva kakva je prezentirana u činjeničnom opisu. Čaleta je priznao da je počinio djelo, ali je rekao da nije bilo onako kako stoji u optužnici. Tamo piše da je on došao u Ukrajinu da napravi kazneno djelo, a cilj iz dosadašnjeg tijeka postupka ne upućuje na tu tvrdnju", pojasnio je Krišto.

"Pokojna je bila trudna s drugim muškarcem. Tu je emotivna razapetost između želje, volje i prilika. Vrlo kompleksna situacija. Ne mogu govoriti o motivu, njih svoje su se zaista voljeli", naveo je Krišto i dodao da se okolnosti još trebaju utvrditi.

"U ovoj cijeloj priči su tragično nastradale dvije obitelji - Čaletina i obitelj pokojne", zaključio je Krišto i rekao da je Čaleta u nekoliko navrata odlazio u Ukrajinu te da su i obitelji znale za njihovu vezu.

16:30 Zbog Čaletina bijega blokirani su izlazi iz Splita. Policija zaustavlja i provjerava svako vozilo. Pretpostavljaju da se Čaleta još nalazi na području Splita, javlja Dalmatinski portal

16:00 ''Za bijeg sam saznao iz medija, a okolnosti mi nisu poznate. Napustio sam zgradu suda i onda sam čuo da je pobjegao. Danas je održano iscrpno ročište koje je bilo i vrlo emotivno. Bilo je i suza i nervoze. Na ročištu su bili i obitelji žrtve i Branimirova rodbina, a tijekom rasprave se ispričao obitelji ubijene. Nadam se da će ga uskoro pronaći i vratiti na Bilice'', poručio je Hrvoje Krišto, odvjetnik Branimira Čalete.

15:30 Kako je rekao glasnogovornik Županijskog suda, pravosudnim je policajcima pobjegao prilikom ulaska u kombi, pri čemu su oni i zapucali.  

14:00 Iz policije su priopćili da je u tijeku potraga za bjeguncem te mole građane da obavijeste policiju ako ga primijete.

Odjeven je u majicu kratkih rukava s plavo-bijelim prugama, traperice i tenisice. Visok je oko 180 centimetara i slabije je tjelesne građe. Policija mole građane da se jave na broj 192 ako imaju informacije o odbjeglom osumnjičenjiku za ubojstvo. 

13:50 ''Pobjegao je muškarac koji se nalazio pod nadzorom pravosudnih policajaca. U ovom trenutku policija intenzivno traga za Branimirom Čaletom rođenim 1984.'', rekla je glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske Antonela Lolić. Dodala je da je pronalazak Čalete primarna zadaća policije i da su na terenu sve raspoložive snage. ''Tražit ćemo ga sve dok ga ne dovedemo u zatvor'', naglasila je.

Sudilo mu se za ubojstvo trudne djevojke

Čaleti se danas sudilo za ubojstvo svoje djevojke Ganne Kitaeve, koja je bila u osmom mjesecu trudnoće. Tereti ga se da je u rujnu 2013. godine u jednom hostelu trudnicu zbog ljubomore izudarao tupim predmetom po licu, a zatim ju izudarao po glavi, smrskavši joj lubanju i lice. Preminulo je i nerođeno dijete.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene