Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravosudni policajci udaljeni iz službe

Upraviteljica splitskog zatvora: "Čaleta je bio vezan lisicama. U jednom trenu ih je odbacio i otrčao"

Branimir Čaleta u srijedu je pobjegao pravosudnim policajcima prilikom transporta. Uhvaćen je u večernjim satima nakon višesatne potrage po Splitu.

Ana Svalina, upraviteljica splitskog zatvora kazala je da su pravosudni policajci udaljeni iz službe zbog pokretanja postupka kojim će se utvrditi svi detalji njegova bijega.

Pročitajte i ovo Ilustracija Traže se očevici Tragična prometna nesreća između Trogira i Splita: Od posljedica sudara automobila i motocikla jedna osoba preminula Ilustracija Upozorila policija FOTO Traži se muškarac s fotografije: "Jeste li uočili da vas promatra crni tip?"

"Zatvorenik je, sukladno nalogu o sprovođenju, bio vezan lisicama i u jednom je trenutku te lisice odbacio i otrčao i udaljio se od pravosudnih policajaca", objasnila je Svalina i dodala da će se činjenice kako je do toga došlo utvrditi postupkom koji je u tijeku.

Navodi i da je zatvorenik bio vezan sukladno procjeni. "Procjena je bila takva da zatvorenik može ići s rukama vezanima lisicama naprijed. On je kod nas već više od godinu dana i takve procjene se donose na osnovu više aspekata", rekla je Svalina i dodala da nije trebao biti vezanih nogu.

"Činjenica je da ga osnovno sredstvo vezivanja nije spriječilo u bijegu", istaknula je Svalina i rekla kako Čaleta nije napravio bijegom kazneno djelo. "Njegov istražni zatvor je određen i bit će tu dok sud ne odluči drugačije", zaključila je Svalina.

Pucnjevi bili pokušaj upozorenja

"Pucanj u zrak je metak upozorenja, upotrebljava se da bi se zatvorenika upozorilo na radnju koju je napravio, u ovom slučaju to je bio bijeg prilikom sprovođenja te su ispaljena dva metka", objasnila je Svalina, po čijim su riječima pravosudni policajci gotovo sustigli bjegunca.

"Službenici su za bjeguncem trčali točno onoliko metara i vremena koliko smiju trčati jer u trenutku kada je zatvorenik izašao iz njihovog vidnog polja odmah su bez odgode obavijestili službenike MUP- a i svoje nadređene", objasnila je Svalina.

Novinarima je odgovorila da su policajci dobre fizičke spreme te da se radi o dugogodišnjim službenicima koji po zvanju imaju status starijeg pravosudnog policajca. U trenutku bijega zatvorenik je bio vezan sprijeda i to sukladno procjeni, a lisice je u jednom trenutku bijega odbacio.

Opisano uhićenje

Antonela Lolić, glasnogovornica PU Splitsko dalmatinske opisala je uhićenje Branimira Čalete.

On je u srijedu oko 12:10 sati pobjegao na području Splita pravosudnim policajcima, a splitska policija aktivirala je sve policijske snage i još stotinjak službenika kako bi ga uhitili.

"Oko 20:30 samo ga pronašli, potraga je bila široka, ciljana i provjeravane su sve informacije. Izašli smo s njegovim opisom i identitetom, a građane smo zamolili da nam jave ako ga vide", rekla je Lolić za N1 i zahvalila građanima koji su dojavljivali informacije.

Na pitanje je li Čaleta imao pomagača, odgovorila je da, prema njihovoj istrazi do sada, nije utvrđena da je netko pomagao Čaleti prilikom bijega.

Nije imao lisice kad je uhvaćen

Čaleta je prilikom bijega, kako je rečeno, imao lisice, no prilikom uhićenja lisice mu nisu bile na rukama.

"U postupanje policije ne mogu ulaziti, no sinoć kada smo ga uočili i uhitili ga on nije imao lisice na rukama. Nad njim je primijenjena tjelesna snaga i onemogućen mu je daljnji bijeg. S njim je u policijskoj postaji obavljen razgovor, a potom je prebačen u zatvor u Splitu", objasnila je Lolić.

Navodi i da je Gundulićeva ulica u koju je Čaleta pobjegao blizu policijske postaje pa su policajci na trećem katu postaje vidjeli u kom smjeru je bjegunac krenuo.

Odvjetnik ga još nije vidio

Hrvoje Krišto, odvjetnik Branimira Čaleta, kaže da se s njim još nije vidio.

"Prema informacijama koje imam, on je uhićen i bit će prebačen na Bilice. Očekujem da mi se javi pa da vidimo okolnosti ovoga što se dogodilo i dogovorimo o tome što ćemo dalje", kazao je Krišto za DNEVNIK.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene