Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izgubit će prava

Radno sposobni i nezaposleni, a ne žele raditi: 140 Osječana odbilo poziv za javni rad

Aktualno Galerija Čuvanje socijalne pomoći radom - 3 Čuvanje socijalne pomoći radom - 3 Foto: DNEVNIK.hr Čuvanje socijalne pomoći radom - 4 Čuvanje socijalne pomoći radom - 4 Foto: DNEVNIK.hr Čuvanje socijalne pomoći radom - 2 Čuvanje socijalne pomoći radom - 2 Foto: DNEVNIK.hr Čuvanje socijalne pomoći radom - 1 Čuvanje socijalne pomoći radom - 1 Foto: DNEVNIK.hr +3 Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka Galerija 1/8 >>
Radno sposobnim i nezaposlenim Osječanima stigao je poziv za javni rad, no njih 140 odbilo je poziv koji bi im možda i dugoročno našao posao. Neznatno veći broj je onih koji su pristali raditi. Svima koji su odbili, slijedi protuudarac gradske vlasti, a to je gubitak prava na zajamčenu minimalnu naknadu koju su primali

Branko Majer je jedan od 145 radno sposobnih osoba koje su prihvatile poziv i prihvatili se posla i nije mu teško raditi.

"Evo na zraku lijepo, sunce sija i eto. Stanemo, nitko nas ne tjera ni kad pauzu napravimo. Radimo od osam do dvanaest, a ta četri sata brzo prođu", rekao je Branko.

U dobrom društvu još je lakše i brže, a kako tvrde sugovornici, složna su ekipa i rado pomognu jedan drugome.

"Skupljamo lišće, čistimo, nema sad tu nešto fizičkog posla da bi se tu ubijala od posla. To je naša dužnost. Svima koji smo na socijalnoj pomoći", poručila je Ana Mitar.

Osim dužnosti u ovome vide i svoju budućnost. 

"Ja bih se volio zaposliti. Ja živim od te socijalne pomoći, od 100 eura, volio bih imati malo više. Bolje živjeti, jesti, popiti, izaći i priuštiti si neke stvari", izjavio je Branko.

Svi koji su pristali raspoređeni su u četiri gradske tvrtke. Od održavanja čistoće grada, zelenila, autobusnih i tramvajskih stanica pa sve do tržnice. Neki su posao dobili da brinu o Zoološkom vrtu, kako bi posjetiteljima bilo ugodnije i ljepše, donosi Matea Drmić, reporterka Dnevnika Nove TV.

Pročitajte i ovo Ilustracija Monstruozni otac Otac 13-godišnju kćer prodao 47-godišnjaku za 3000 eura: Pogledajte što je poručio kad su ga uhitili

Pročitajte i ovo Ilustracija Uhićen je Muškarac u Međimurju prijetio smrću socijalnim radnicama: Napao ih tijekom nadzora

Zaposlenici ZOO-a Osijek napominju da novi radnici savjesno rade svoj posao i da se uglavnom radi o lakšim poslovima.

"Stvarno su i vrijedni i odgovorni. Tako da smo s njima jako zadovoljni", rekao je Nikica Jukić, rukovoditelj ZOO-a Osijek.

Osijek broji 420 radno sposobnih primatelja zajamčene minimalne naknade, od čega je njih 140 odbilo poziv za rad, a njih 86 se nije odazvalo pozivu.

"Onih 140 koji su odbili i onih 86 koji se nisu odazvali temeljem Zakona o socijalnoj skrbi gube pravo na zajamčenu minimalnu naknadu. Mislim da je ova mjera iznimno dobra, socijalno pravedna, jer koji su radno sposobni koji će raditi će se i aktivirati i na taj način približiti tržištu rada i brže i lakše pronaći pravi posao", jasan je bio Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka.

Oni koji su odbili rad i koji se nisu odazvali njihova sredstva iz grada kažu preusmjerit će najpotrebitijima i na taj način postići uštede u gradskom proračunu. Najavljene su i izmijene u sustavu socijalnih naknada i prava s ciljem da se pomogne onima kojima je to potrebno, a nisu radno sposobni.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 




 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene