Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rijetke snimke

Pogledajte što čagljevi rade na Pelješcu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nigdje u galaksiji nema toga čega ima u blizini Trpnja na poluotoku Pelješcu.

Nedavno je otok Mljet proglašen prvim zelenim otokom na svijetu. Istina, otok jeste zelen, ali zeleni su i svi oni koji su se navukli na ovaj eko spin. Čitava ta medijska halabuka, kamere i novinari, ministri i zamjenici nisu vrijedni spomena. Pa od 1 400 000 registriranih automobila u Hrvatskoj tek je 267 hibrida i 13 električnih.

Pročitajte i ovo Automobili - 3 Muke po parkingu Pravilnici se nisu mijenjali desetljećima: "Stisnem se koliko mogu, ali drugi ne paze" Bazen na kruzeru (Foto: Dnevnik.hr) U DUBROVAČKOJ LUCI Ekološki osviješteno čudo i na njemu šefice - dvije Hrvatice: "Ovo sigurno nemate na kopnu!"

'Vozi li ovdje netko auto na struju?', pitali smo stanovnika Muju. U čitavoj Dalmaciji ima ih tek - komada jedan. Jedan? Toliko o poticajima, fondovima, hibridima, ministarstvima, agencijama.

Sponzor velike eko akcije koja se provodi diljem zemlje je Renault Hrvatska.

Pravi ekološki prostor vrijedan spomena, kakvog nema u čitavom svemiru, susjedni je Pelješac. Dobro ste pročitali. Svemir. Nigdje u poznatoj galaksiji nema toga čega ima u blizini Trpnja. Čagljevi. Šakali. Njih točno 365 svaki drugi dan reciklira sve što stanovnici poluotoka odbace na svoje smetlište.

FOTO Ovako izgleda dvorište iza Ureda predsjednice!


Iza čagljeva ostaju samo tone plastike, metala, kartona. Oni ne pitaju za radno vrijeme ni plaću. Kisika troše malo, struje ni malo, a jedino što ispuštaju je grleno glasanje i prirodno gnojivo. Rade nedjeljom i praznikom, a nitko ih ne hvali, nitko ih ne spominje, nitko im ne nudi subvencije.

Čagljevi nemaju prirodnog neprijatelja, imaju samo prijatelje - zimi lokalno stanovništvo, a ljeti strance koji im obogate jednoličnu prehranu. Postoje na Pelješcu i prije 1997. godine, kada je sniman film Šakal i ondje su poznatiji od Brucea Willisa i Richarda Gerea koji glume u filmu.

Kako čagljevi recikliraju otpad na poluotoku Pelješcu, pogledajte u dokumentarnom video uratku koji su nam poslali članovi udruge Zelene stope. S čagljevima je plesao fotograf Romeo Ibrišević.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene