Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić izjavio je kako je na današnjim konzultacijama predsjednika države Stjepana Mesića izvijestio o namjeri da tri IDS-ova mandata budu unutar 77 zastupnika koji će podržati vladu lijevog centra, te istaknuo da odgovornost za zastavljanje takve vlade leži na SDP-u.


"Sva odgovornost za formiranje vlade lijevog centra leži na SDP-u", izjavio je Jakovčić u Uredu Predsjednika, a zamoljen za komentar SDP-ove odluke da umjesto Ljube Jurčića mandatar za sastavljanje takve vlade bude Zoran Milanović, kratko je odgovorio: "Možda nikada nije kasno".

Vezani članci Slika nije dostupna Čačić: Polančecu se može više vjerovati nego Šeksu Slika nije dostupna Vlast i oporba: Ne žele sudbinu Grčke, ali nemaju ni rješenja

Upitan očekuje li da će vladu lijevog centra podržati manjinski
zastupnici, odgovorio je da bi takva potpora bila logična, budući da je IDS, istaknuo je, vodio najafirmativniju politiku prema manjinama, pa i u vrijeme kada se, kaže, manjinska prava i nisu poštivala. "Mi smo simbol stranka za prava nacionalnih manjina", rekao je.

Na pitanje kako IDS gleda na eventualnu potporu vladi lijevog centra od strane HSP-a i HDSSB-a, Jakovčić je odgovorio da je na SDP-u da prikupi parlamentarnu većinu od 77 zastupnika, a da "svi ostali mogu biti 78-i, 79-i".

Upitan je li razgovarao s čelnikom HDZ-a Ivom Sanaderom, odgovorio je da nije jer to, kaže, nije ni moguće.

IDS je, naglasio je Jakovčić, nije pregovarao o "nikakvim foteljama" ni ministarskim pozicijama, a spreman je, kaže, podržati čak i manjinsku vladu. No, dodao je, bude li višestranačka vlada, "to je drugi par rukava".

Stabilnost buduće vlade, istaknuo je, jamčit će detaljan koalicijski sporazum koji će potpisati stranke i zastupnici koji podupiru vladu, a u tom sporazumu, smatra, treba jasno navesti što vlada treba učiniti u prvih sto dana, što u prvoj, drugoj, trećoj godini te do kraja mandata.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju