Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, najavio je da će njegovo Ministarstvo snažnije krenuti u rješavanje problema hrvatskih pomoraca vezano za izmjene procedure oko radnog staža i pravilnika, te ukrcaja naših pomoraca na brodove svjetskih kompanija.


Tradicionalnim bacanjem vijenaca u more kod otoka Zlarina za sve stradale pomorce i brodare, na blagdan Svetoga Nikole počelo je središnje obilježavanje Dana pomoraca,

Vezani članci Oleg Butković Butković otkrio kada će se na autocestama plaćati beskontaktno i obećao: "Neće biti poskupljenja cestarine" Oleg Butković: Malverzacije otočnim iskaznicama - 1 Zbog prevara na jeftinim kartama ministar najavio provjeru: Jedan čovjek trajektom putovao čak 20 puta u istom danu?!

U simboličnom bacanju vijenca u more šibenskog akvatorija sa školskog broda "Kraljica mira", Butkoviću su se pridružili šibenski gradonačelnik Željko Burić, župan šibensko-kninski Goran Pauk i Milko Kronja, šibenski pomorski sindikalist, a brodu se za pomorce pomolio šibenski biskup Tomislav Rogić.

"Težak je život pomoraca"

"Težak je život pomoraca i to ne samo njih nego i za njihove obitelji. Zato je pred nama puno posla u poboljšavanju njihove pozicije, ali vjerujem da ima prostora za napredak, posebno u izmjenama procedure oko radnog staža i pravilnika, a neke sam stvari već pripremio u razgovoru sa sindikatima. Osnovni današnji problem je ukrcaj jer nije lako dobiti kadeturu i naći svoje mjesto na brodu", rekao je ministar Butković na brodu "Kraljica mira" koji je namijenjen potrebama pomorskih škola i fakulteta.

Najavio je da će njegovo Ministarstvo snažnije krenuti u rješavanje tog problema, kontaktirajući svjetske kompanije kako bi se hrvatskim pomorcima olakšao ukrcaj.

"Kruh sa sedam kora"

"Završio sam pomorsku školu i fakultet, a na brodu sam bio godinu dana. Ipak, nisam se odlučio za taj život jer sam mlad ušao u političke vode. Žao mi je što se nisam okušao u 'kruhu sa sedam kora' jer sam u to zanimanje bio zaljubljen kao učenik, a kasnije i kao student na Pomorskom fakultetu", istaknuo je Butković, dodavši kako sada kao ministar može pomoći pomorskoj branši.

Na tradicionalnom 'vijađu' brodom do prvih šibenskih otoka na blagdan sv. Nikole, bilo je i svih 12 hrvatskih lučkih kapetana, zajedno sa šibenskim domaćinom Robertom Baljkasom.

Ministra Butkovića na brodu su dočekali učenici Pomorske škole u Bakru, koju je i on ranije završio, rekavši da ih je pozivu pomorca privukla želja da oplove svijet i iskustva koja su slušali od pomoraca iz svojih obitelji.

Butković im je dao prigodne darove, a kapetan "Kraljice mora" Marko Bazmenjak od ministra je dobio najnoviju kartu Hidrografskog instituta za uplovljavanje u šibensku luku.
Voditelj Ureda sindikata pomoraca u Šibeniku Milko Kronja složio se s Butkovićem da je kadetura trenutačno glavna prepreka pomorcima.

"Sve manje brodova duge plovidbe"

"Zbog toga je i izgrađena 'Kraljica mora', školski brod na kojem srednjoškolci odrađuju praksu. Ipak, to je nedovoljno jer kadeti znaju čekati i do dvije godine na ukrcaj. pomorci su plaćeni samo dok plove, a snižene su im i plaće. Generalno, strojari su u najboljoj situaciji, a časnicima palube je teže", kazao je Kronja.

Osnovni problem je, dodao je Kronja, što je sve manje brodova duge plovidbe na kojima oko 25.000 tisuća hrvatskih pomoraca treba zaraditi kruh.

Obilježavanje Dana pomoraca na blagdan njihova zaštitnika Svetoga Nikole nastavlja se u Šibeniku, gdje će ministar mora, prometa i infrastrukture Butković u nazočnosti predstavnika šibenskih županijskih i gradskih vlasti, akademskih, obrazovnih i vjerskih institucija, brodara i ravnatelja lučkih uprava dodijeliti priznanja u šest kategorija; za doprinos razvitku pomorskog gospodarstva, za doprinos razvoju riječnog gospodarstva, za unapređenje pomorske znanosti, za unapređenje sigurnosti plovidbe, za traganje i spašavanje na moru, te za promicanje pomorske kulture.

U Zračnoj luci u Splitu popodne će se, u nazočnosti ministra prometa, potpisati ugovor o dogradnji putničkog terminala. Posao izgradnje vrijedan 346 milijuna kuna počinje iza Nove godine. Izvođenje je, nakon problema u natječaju, dobila drugoplasirana grupacija Kamgrad,Vijadukt i Kfk-a.

Most na Čiovu

Butković će obići i gradilište mosta Čiovo gdje radovi kasne. Rješenje i oba projekta itekako su važna i građanima.

"Vi znate da tamo postoje određeni problemi sa završetkom izgradnje tog mosta. Danas očekujemo garancije izvođača radova i svih onih koji su u tom procesu da se taj most do početka turističke sezone završi znači to nam je cilj i ja vjerujem da su ovih 15 dana iskoristili svi oni svoje mogućnosti da se u tom pravcu ide", kazao je Butković. (Hina)