Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ODLUČILO FAKULTETSKO VIJEĆE

BURNO NA FILOZOFSKOM Smijenjen v.d. dekana Željko Holjevac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Fakultetsko vijeće jednoglasno je usvojilo deklaraciju o upravljanju Filozofskim fakultetom, kojom se određuje pravni okvir i sadržaj kojim se omogućuje razrješenje višemjesečne krize upravljanja.

Profesor Filozofskoga fakulteta u Zagrebu Dean Duda izjavio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare kako je Fakultetsko vijeće Filozofskoga fakulteta smijenilo v.d. dekana Željka Holjevca i izabralo Nevena Budaka kao predloženika za novoga dekana Filozofskoga fakulteta.

Pročitajte i ovo Nezavisni sindikat organizirao je prosvjed protiv zakona o plaćama Žele uvid u sustav koeficijenata Sindikat optužuje Vladu za nepoštivanje dogovora: "Ovo je bitna promjena koja ima utjecaj na 250 tisuća ljudi" Ilustracija Proveo noć u ćeliji Panika u Dalmaciji: Prijetio kolegama da će ih zatvoriti i sve pobiti, policija mu upala u stan

Budući da višemjesečna kriza upravljanja na Filozofskom fakultetu, izazvana, kako je ocijenio, nizom "protustatutarnih i nezakonitih odluka koje su demokratsko upravljanje našom ustanovom pretvorile u institucionalno nasilje i samovolju pojedinaca, prijeti potpunom blokadom funkcioniranja Filozofskoga fakulteta, članovi Vijeća Filozofskog fakulteta na temelju pozitivnih pravnih propisa i uvriježene akademske prakse održavaju prvu izvanrednu sjednicu Fakultetskog vijeća".

Dovedeni u situaciju da zbog, kako je ustvrdio, opstrukcije v.d. dekana "sami aktivno poduzmemo korake za razrješenje krize upravljanja, članovi Vijeća", u skladu s meritornim mišljenjem pravnih stručnjaka, pravnim mišljenjem Nezavisnoga sindikata znanosti i visokoga obrazovanja, koji na temelju gotovo 300 potpisa izražavaju volju nastavnika Filozofskog fakulteta, učinili su sve potrebne proceduralne korake da se ovom sjednicom napokon uspostavi normalno funkcioniranje Filozofskog fakulteta.

Na prvoj izvanrednoj sjednici Vijeća Filozofskoga fakulteta uz prisutnost 60 od 89 članova Vijeće je, tvrdi, jednoglasno usvojilo deklaraciju o upravljanju Filozofskim fakultetom, kojom se određuje pravni okvir i sadržaj kojim se omogućuje razrješenje višemjesečne krize upravljanja.

Vijeće je razriješilo Željka Holjevca, v.d. dekana zbog, kako tvrde, opstrukcije rada Vijeća i odluka koje su produbile krizu upravljanja, kao i prijetnji kaznenim progonom koje je uputio članovima Vijeća.

Izglasovalo je opoziv dosadašnjim članovima Senata Sveučilišta u Zagrebu, koji su tom tijelu predstavljali Filozofski fakultet, i izabralo nove koji će, kako tvrdi, točno, pravodobno i istinito informirati članove Senata o stanju na Filozofskom fakultetu.

"Naše odluke su pravne", odgovorio je Duda na upit novinara jer kako je naveo, Deklaracija je utvrdila sve pravne procedure, zakonske i statutarne odredbe na temelju kojih je ovo moguće napraviti.

Barišić kaže da imenovanje dekana spada u autonomiju sveučilišta

Hrvatski ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić komentirao je u ponedjeljak u Bruxellesu događanja za zagrebačkom Filozofskom fakultetu, kazavši da izbor dekana i svih čelnika na sveučilišnim sastavnicima spada u autonomiju sveučilišta, a da je na ministarstvu da brine nad zakonitošću rada tih tijela.

"Postavljanje i razrješenje dekana kao i svih čelnika na sveučilišnim sastavnicama je nešto što spada u autonomiju sveučilišta i s te strane, u ime ministarstva, ne bih imao što dodati, osim što ministarstvo brine nad zakonitošću rada tih tijela", rekao je Barišić, dodajući da nije upoznat s pojedinostima današnjih događaja na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Profesor Filozofskoga fakulteta u Zagrebu Dean Duda rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare kako je Fakultetsko vijeće Filozofskoga fakulteta smijenilo v.d. dekana Željka Holjevca i izabralo Nevena Budaka kao predloženika za novoga dekana Filozofskoga fakulteta.

Ministar Barišić je u ponedjeljak u Bruxellesu prvi put sudjelovao na sastanku Vijeća za obrazovanje, mlade, kulturu i sport, koje se sastaje dvaput godišnje.
Na upit ima li što novog u vezi s kurikularnom reformom, ministar Barišić je rekao da se na tome intenzivno radi i da će ministarstvo uskoro izići s konkretnim mjerama vezano uz doradu akcijskog plana.

"Kurikularna reforma je nešto što vrlo intezivno pripremamo dalje, uskoro ćemo izići s konkretnim mjerama vezano uz doradu akcijskog programa, ali ovo što je sad načinjeno s izvješćem koje je Povjerenstvo za unaprjeđenje reforme odgoja i obrazovanja predalo pokazalo je da je doista načinjen veliki posao i da imamo na čemu dalje graditi. Kurikularna reforma je nešto što se i ovdje na raspravi Vijeća EU-a vrlo često čulo, jer se to provodi i u drugim zemljama. Ja mislim da smo tu na dobrom pravcu i da ćemo mi nastaviti vrlo intenzivno dalje raditi", rekao je Barišić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene