Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji nije tema samo u Hrvatskoj. Svjetski mediji komentiraju kako je riječ o jednom od najliberalnijih Zakona. Jedne talijanske dnevne novine napisale su kako je ovim Zakonom Hrvatska postala raj za razmnožavanje. Ne slažu se svi s tom tezom.


Bura oko Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji se ne stišava. Mnogo je kritika upućeno ministru Ostojiću, najviše oko zamrzavanja embrija. Naime, prvih 5 godina oni će se čuvati na teret HZZO-a. Nakon toga, sljedećih 5 godina, plaćaju roditelji.

Vezani članci Ministar Milan Kujundžić i Ante Čorušić (Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL) Tko priprema prijedlog zakona o pobačaju? Pet muškaraca i pet žena, dio njih žestoki protivnici prekida trudnoće Majka Dina Knežević i Rita (Foto: Facebook) Stanje hrabre Rite sve bolje: "Skinuta je s respiratora, jučer se probudila i pričala sa svojom mamom"

"Ako zatrudne iz prvog postupka u kome su zamrznuti embriji, nakon godinu ili dvije dana, od rođenja djeteta, očekujemo da će svi bračni parovi doći ponovno na vraćanje preostalih embrija mami u maternicu i na taj način da ona zatrudni", kaže prof. dr. sc. Hrvoje Vrčić, specijalist ginekologije i opstetricije. "Ja predlažem da bi autori Zakona; Vrčić, Šimunić, Šimonović, Hrabar trebali financirati do kraja funkcioniranje tih zametaka", kaže prof. dr. sc. Ante Čorušić, pročelnik zavoda za onkološku ginekologiju. 

>> 'Kada dijete kaže otac, vi kažete pec-pec!'

No, što ako se roditelji rastanu ili u najgorem scenariju, umru? "Naravno da ćemo embrije zadržati jer bez pristanka oba roditelja, ne možemo napraviti medicinsko posvojenje, odnosno, dati nekom drugom da to rade", pojašnjava Vrčić.

Protivnici Zakona smatraju da će na ovaj način lakše doći do zloupotrebe embrija, posebice zato što su kazne vrlo niske. Na crnom tržištu jedan zametak stoji oko 20 tisuća dolara. "Max. kazna za zloupotrebu Zakona je mislim, oko 70 000 kn. U Europi je vrlo strože sankcionirano. Recimo, u Francuskoj se ide u zatvor, po 20, 25 godina", kaže Čorušić. "To naravno otvara čitav niz i zapravo beskrajnu mogućnost manipulacija, što kad gledamo ovako, možda i jest cilj", kaže Krešimir Miletić, Građanska inicijativa "I ja sam bio embrij".

"U Zakonu su propisane norme, ne samo kazne, nego je propisan način kako se može slijediti broj embrija i broj jajnih stanica i spermija. Prema tome, to je gotovo nemoguće", uzvraća Vrčić.

Za građanski inicijativu "I ja sam bio embrij" nemoguće je provođenje Zakona. Stoga, ministru Ostojiću poručuju: "Da ćemo ovaj bolestan zakon optimalno liječiti na jesen referendumom", kaže Miletić.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.