Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Buduća vlada je novo iskustvo za Hrvatsku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HDZ-a Ivo Sanader je rekao kako pregovori s koalicijom HSS-HSLS dobro napreduju i kako se stvara jedan koalicijski sporazum koji će biti temelj buduće vlade za četiri godine mandata.

Zahvalivši čelnicima HSS-a i HSLS-a, kao i HSU-a te manjinskim zastupnicima na 'iznimno konstruktivnom i ispravnom pristupu', Sanader je istaknuo kako 'sporazum ne žele sklopiti navrat-nanos jer bi to sugeriralo da se borimo za određene pozicije i fotelje'.

Pročitajte i ovo Pregovori - 3 Politička trgovina Svi pokušavaju do 76 ruku: "Taj jedan mandat što su dobili od nas je najviše što smo im mogli dati" Slika nije dostupna 'Siguran sam da ćemo dobiti potporu više od 80 zastupnika'

'Pregovori se ne mogu voditi na način da se prvo kaže kako će izgledati vlada i tko će biti ministri, a tek onda da se ide govoriti što će oni raditi', rekao je Sanader na tradicionalnom božićnom domjenku HDZ-a u Muzeju Mimara.

Prvenstveno se trebaju uskladiti stranački programi, na temelju kojih je pojedina stranka i dobila povjerenje birača, a iz toga će, kako je dodao, 'po logici stvari izaći kakav će biti ustroj vlade i tko će što raditi'.

'Ovo je novo iskustvo za Hrvatsku', istaknuo je Sanader zamolivši za razumijevanje što se ne izlazi u javnost s detaljima prije nego se usuglase programi.

Pritom je napomenuo kako je na vanjskopolitičkom planu dio programa 'ulazak RH u EU i NATO te ispunjavanje iznimno važne dužnosti kao članice Vijeća sigurnosti UN-a od 1. siječnja 2007' što je, ocijenio je, fantastičan uspjeh hrvatske politike.

Sanader je najavio da će Hrvatska voditi konzultacije sa stalnim i nestalnim članicima Vijeća sigurnosti, a koje su članice EU, po svim bitnima pitanjima.

'Hrvatska će biti dio europske politike', rekao je Sanader ustvrdivši kako Hrvatska 'ne želi voditi solo politiku nego usuglašavati stajališta u Vijeću sigurnosti s prijateljima iz Europe i drugim članicama'.

'Na domaćem planu', Sanader je najavio razvojni skok na planu gospodarstva, poljoprivrede, turizma, završetak infrastrukturnih projekata, rekavši kako je 'ključna zadaća i u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti dobrobit hrvatskih građana i rast standarda'.

Sanader je rekao kako je HDZ najjača politička stranka u Hrvatskoj što je potvrđeno i na izborima, a apsolutno je uvjeren u postizanje koalicijskog sporazuma.

'Govorim kao mandatar koji je uvjeren da će HDZ s partnerima - HSS-om, HSLS-om, predstavnicima manjina i HSU-om formirati buduću vladu i buduću parlamentarnu većinu', istaknuo je.

Osvrnuvši sa ne rezultate izbora od 25. studenoga, Sanader je rekao kako su se rasprave o izbornome pobjedniku vodile 'i s pozicija emotivnog pristupa'.

'Naravno da nije svakome bilo lako prihvatiti izborni rezultat, ali on se mora prihvatiti', kazao je Sanader ustvrdivši da je HDZ pobijedio s 10 mandata razlike od druge stranke.

'To je sjajan uspjeh i idemo dalje na korist svih hrvatskih
državljana ma gdje oni bili', rekao je Sanader i naglasio da je obveza države brinuti o svima državljanima RH.

'Ne mogu biti državljani prve i druge kategorije pa da jedni hrvatski državljani imaju pravo glasa, a drugi nemaju', rekao je ustvrdivši kako bi to bilo kršenje jedne od ključnih i temeljnih postavki svake demokracije - ustavne odredbe koja kaže da smo svi jednaki pred Ustavom.

Zaželjevši svima ugodne i božićne i novogodišnje blagdane, Sanader je u ime HDZ-a donirao 50.000 kuna Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri na čemu je zahvalio ravnatelj bolnice Ivan Željko Bajs.

Novinari, koji su i ove godine dobili prigodne božićne darove,
također su uručili darove i predsjedniku HDZ-a. Sanader je od novinara na poklon dobio kravatu te sat s likom Mao Ce Tunga.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene