Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik HDZ-a Ivo Sanader je rekao kako pregovori s koalicijom HSS-HSLS dobro napreduju i kako se stvara jedan koalicijski sporazum koji će biti temelj buduće vlade za četiri godine mandata.


Zahvalivši čelnicima HSS-a i HSLS-a, kao i HSU-a te manjinskim zastupnicima na 'iznimno konstruktivnom i ispravnom pristupu', Sanader je istaknuo kako 'sporazum ne žele sklopiti navrat-nanos jer bi to sugeriralo da se borimo za određene pozicije i fotelje'.

Vezani članci Brexit, ilustracija Brexit: Nastavljeni pregovori o trgovinskim odnosima Brexit, ilustracija Od Brexita bez dogovora najveću štetu imale bi Njemačka, Nizozemska i Francuska

'Pregovori se ne mogu voditi na način da se prvo kaže kako će izgledati vlada i tko će biti ministri, a tek onda da se ide govoriti što će oni raditi', rekao je Sanader na tradicionalnom božićnom domjenku HDZ-a u Muzeju Mimara.

Prvenstveno se trebaju uskladiti stranački programi, na temelju kojih je pojedina stranka i dobila povjerenje birača, a iz toga će, kako je dodao, 'po logici stvari izaći kakav će biti ustroj vlade i tko će što raditi'.

'Ovo je novo iskustvo za Hrvatsku', istaknuo je Sanader zamolivši za razumijevanje što se ne izlazi u javnost s detaljima prije nego se usuglase programi.

Pritom je napomenuo kako je na vanjskopolitičkom planu dio programa 'ulazak RH u EU i NATO te ispunjavanje iznimno važne dužnosti kao članice Vijeća sigurnosti UN-a od 1. siječnja 2007' što je, ocijenio je, fantastičan uspjeh hrvatske politike.

Sanader je najavio da će Hrvatska voditi konzultacije sa stalnim i nestalnim članicima Vijeća sigurnosti, a koje su članice EU, po svim bitnima pitanjima.

'Hrvatska će biti dio europske politike', rekao je Sanader ustvrdivši kako Hrvatska 'ne želi voditi solo politiku nego usuglašavati stajališta u Vijeću sigurnosti s prijateljima iz Europe i drugim članicama'.

'Na domaćem planu', Sanader je najavio razvojni skok na planu gospodarstva, poljoprivrede, turizma, završetak infrastrukturnih projekata, rekavši kako je 'ključna zadaća i u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti dobrobit hrvatskih građana i rast standarda'.

Sanader je rekao kako je HDZ najjača politička stranka u Hrvatskoj što je potvrđeno i na izborima, a apsolutno je uvjeren u postizanje koalicijskog sporazuma.

'Govorim kao mandatar koji je uvjeren da će HDZ s partnerima - HSS-om, HSLS-om, predstavnicima manjina i HSU-om formirati buduću vladu i buduću parlamentarnu većinu', istaknuo je.

Osvrnuvši sa ne rezultate izbora od 25. studenoga, Sanader je rekao kako su se rasprave o izbornome pobjedniku vodile 'i s pozicija emotivnog pristupa'.

'Naravno da nije svakome bilo lako prihvatiti izborni rezultat, ali on se mora prihvatiti', kazao je Sanader ustvrdivši da je HDZ pobijedio s 10 mandata razlike od druge stranke.

'To je sjajan uspjeh i idemo dalje na korist svih hrvatskih
državljana ma gdje oni bili', rekao je Sanader i naglasio da je obveza države brinuti o svima državljanima RH.

'Ne mogu biti državljani prve i druge kategorije pa da jedni hrvatski državljani imaju pravo glasa, a drugi nemaju', rekao je ustvrdivši kako bi to bilo kršenje jedne od ključnih i temeljnih postavki svake demokracije - ustavne odredbe koja kaže da smo svi jednaki pred Ustavom.

Zaželjevši svima ugodne i božićne i novogodišnje blagdane, Sanader je u ime HDZ-a donirao 50.000 kuna Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri na čemu je zahvalio ravnatelj bolnice Ivan Željko Bajs.

Novinari, koji su i ove godine dobili prigodne božićne darove,
također su uručili darove i predsjedniku HDZ-a. Sanader je od novinara na poklon dobio kravatu te sat s likom Mao Ce Tunga.