Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Beroš kaže da je nepotopiva

Zadar dobio brzu brodicu hitne službe: "Iza njih stoje hrvatska pamet i inovativan tim"

Aktualno Galerija Brza brodica namijenjena hitnoj medicinskoj intervenciji na moru i na otocima Brza brodica namijenjena hitnoj medicinskoj intervenciji na moru i na otocima Foto: Ministarstvo zdravstva Primopredaje druge od šest brzih brodica pomorske medicinske službe - 2 Primopredaje druge od šest brzih brodica pomorske medicinske službe - 2 Foto: Zvonko Pavic/Cropix Brza brodica pomorske medicinske službe Brza brodica pomorske medicinske službe Foto: Zvonko Pavic/Cropix +0 Primopredaje druge od šest brzih brodica pomorske medicinske službe - 3 Galerija 1/4 >>
Nakon prve brze brodice pomorske medicinske službe isporučene u Dubrovniku, druga od šest brzih brodica u petak se usidrila u zadarskoj luci Gaženica, u sklopu projekta ukupne vrijednosti 10,1 milijuna eura, osiguranih iz europskih bespovratnih sredstava i državnog proračuna.

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je prilikom primopredaje u Maloj vijećnici Zadarske županije kako je gradnja nepotopivih brodica, uz medicinske timove i posadu, značajan reformski iskorak prema kvalitetnijoj i dostupnijoj hitnoj pomorskoj medicinskoj službi.

Brodica je predana Lučkoj kapetaniji Zadar, a Beroš je pohvalio sinergiju Vlade i lokalne zajednice, kao i multidisciplinarni pristup i međuresornu suradnju Ministarstva zdravstva, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Hrvatskoga zavoda za hitnu medicinu, priobalnih županijskih zavoda za hitnu medicinu i lučke kapetanije.

"Možemo biti ponosni na dosadašnja postignuća jer pokazujemo da Vlada čini nove iskorake u unaprjeđenju zdravlja i kvalitete života građana i posjetitelja Hrvatske", rekao je.

U reformu zdravstvenog sustava utkano je i uspostavljanje sveobuhvatne pomorske medicinske službe koja će, uz Dubrovnik i Zadar, svoje vezove imati u Malom Lošinju, Rabu, Supetru i Šibeniku.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Dicmu - 2 Proglašen dan žalosti FOTO Stravična nesreća u Dalmaciji: Dvije sestre smrtno stradale, prizori smrskanog auta su šokantni

"Brodice su brze i nepotopive. Zvuči fascinantno, pa i nemoguće, no to potvrđuju napredne karakteristike i višekratni testovi, iza kojih stoje hrvatska pamet i inovativan tim Iskra brodogradilišta", kaže Beroš uz napomenu da je taj jedinstveni hrvatski proizvod potaknuo interes pojedinih zemalja EU-a.

Omogućeno zbrinjavanje pacijenata unutar "zlatnog sata"

"Brzim brodicama omogućujemo zbrinjavanje pacijenata unutar 'zlatnog sata', povećavajući šanse preživljavanja za 30 do 50 posto, i to u najgorim vremenskim uvjetima", naglasila je ravnateljica Hrvatskoga zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević.

Ukazala je na snažnu povezanost sa županijskim zavodima za hitnu medicinu, što je vidljivo u organizaciji medicinskih timova koji su svaku brzu brodicu učinili modernom intenzivnom terapijom otpornom na sve vremenske uvjete.

Zadarski župan Božidar Longin naglasio je da je sigurnost jedan od brendova hrvatskog turizma, a brodica je "još jedna kockica u nizu sigurnosti naše destinacije, jer 50 posto našeg teritorija otpada na more i otoke".

Pročitajte i ovo Ilustracija Zakazano novo ispitivanje More u istarskoj uvali još je uvijek zagađeno: Zabrana kupanja i dalje na snazi

Naša brodica hitne pomoći stacionirana u Preku na otoku Ugljanu već je opravdala svoju svrhu. Pokriva pet otočnih općina i oko 100.000 stanovnika u ljetnoj špici.

"Lučka kapetanija do sada je u 80 posto slučajeva obavljala slučajeve hitnog prijevoza, a i policija je dala svoj obol", kazao je Longin te otkrio da su sljedeći projekt "brodovi ljekarne".

Beroš je izvijestio da je raspisan tender za hitnu helikoptersku službu i najavio da bi do kraja kolovoza trebao biti potpisan ugovor o javnoj nabavi, čime bi kompletirali dijapazon usluga koje bi nudili u jačanju hitne zdravstvene zaštite.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene