Povodom premještanja ureda predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u Slavonski Brod, o problemima Brođana sa zagađenim zrakom u razgovorku s reporterkom Dnevnika Nove TV Mateom Drmić, razgovarala je Ivana Smolčić Jerković iz udruge Brodske mame.

Galerija


Od posljednjeg posjeta Predsjednice nije se puno promijenilo, vjerujete li da ce današnji posjet ubrzati rjesenje problema?

Svaka inicijativa i svaki napor koji se ulaže u rješavanje ovog problema je hvale vrijedan pa tako mislimo i za dolazak Predsjednice.

Ruski predsjednik Putin na sastanku s predsjednikom Republike Srpske Dodikom obećao je rješavanje problema. Mislite li da će dovođenje plina u rafineriju nafte poboljšati situaciju?

Vezani članci Ivana Smolčić Jerković (Foto: Dnevnik.hr) Liječnici im kažu da je to prirodna selekcija, a majke pitaju vlasti: "Tko nas selektira? Radi li se prirodna selekcija rafinerijom?" Ivana Smolčić Jerković i Domagoj Mikić (Foto: Dnevnik.hr) Hrabra majka iz Slavonskog Broda ima još jednu poruku za vladajuće: ''Mi smo živi i stvarni i imamo stvarne probleme"

Plinofikacija bi trebala smanjiti onečišćenje u Slavonskom Brodu i nadamo se da će do nje u skorije vrijeme doći, kako bi se ovaj problem, koji traje već 10 godina riješio.

Slavonski Brod pogoden je i po demografskom pitanju, ljudi masovno iseljavaju, može li se taj trend zaustaviti?

Uzroci iseljavanja su već detektirani raznim istraživanjima. Posljednje je radilo Katoličko sveučilište. Motivacija za iseljavanje su zapravo beznađe, osjećaj nesigurnosti i uvjerenje da će našoj djeci biti bolje negdje vani. Razne struke predlažu rješenje kako preokrenuti te trendove i kako doći do onog što svi želimo, da se ti trendovi preokrenu. Tu se trebamo osloniti isključivo na struku.

Predsjednica je danas rekla da vjeruje u napredak Slavonije, Baranje i Srijema. Vjerujete li Vi i što mislite, što se treba napraviti kako bi bilo bolje?

Naravno da vjerujemo, zato smo i ovdje. Mi mladi smatramo da svojim znanjem, iskustvom i trudom, možemo osigurati napredak Slavonije. Ovdje je ključno da su svi pozvani. Svatko bi iz svoje pozicije u drštvu trebao napraviti taj pomak, odnosno trebao bi imati za cilj napredak Slavonije. Svatko je pozvan i svatko bi trebao raditi na tom jednom cilju, da nam bude bolje i da imamo bolju budućnost te svojim primjerom pokazati djeci da se može i da Slavonija vrijedi.