Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Crna knjiga"

Posjeti utakmicama, elitni hoteli i janjetina: Na što se sve troši javni novac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga poreznih obveznika Lipa predstavila je prvo izdanje Crne knjige trošenja javnog novca za 2018. godinu.

U Crnoj knjizi odabrani su primjeri neefikasnog i neodgovornog trošenja novca poreznih obveznika prikupljeni iz javno dostupnih izvora, kao i dojava građana. Prikupljeno je oko 100 slučajeva u prošloj godini, a u tiskanom izdanju predstavljeno je četrdesetak najzanimljivijih.

Pročitajte i ovo Crna knjiga (Ilustracija: Thinkstock) Crowfunding kampanja Sastavlja se ''Crna knjiga'': Građani sada možete prijaviti suludo razbacivanje javnim novcem Slika nije dostupna 'Crna knjiga' U Hrvatskoj svaki dan šest obitelji izgubi dom - zbog kredita!

"Porezni obveznici plaćaju previše toga što ne služi općem dobru i boljitku građana: gubitke vode u vodovodima, 130 milijuna kuna kroz neevidentirane i neplaćene najmove državnih stanova, više od milijarde kuna svake godine udrugama bez analize učinka, milijarde brodogradnji, pa sve do posjeta utakmicama nogometne reprezentacije, elitnih hotela i janjetine", poručuju iz Lipe. 

U udruzi smatraju da bi se ovlasti Državnog ureda za reviziju trebale proširiti tako da institucije koje dobiju uvjetno mišljenje i ne isprave nepravilnosti budu kažnjene smanjenjem sredstava u sljedećem fiskalnom razdoblju. 

„Hrvatska je jedna od najsiromašnijih zemalja EU-a. Zaostajemo za zemljama od kojih smo još prije nekoliko godina bili razvijeniji i bogatiji. Razlog tome je, između ostaloga, i maćehinski odnos političkih elita prema javnim sredstvima, privatizacija novaca poreznih obveznika. Ovim projektom želimo upozoriti građane na nemar kojim se upravlja njihovim sredstvima i potaknuti promjene na bolje“, istaknuo je Davor Huić, predsjednik Lipe.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene