Ilustracija (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)
Ilustracija (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Udruga poreznih obveznika Lipa predstavila je prvo izdanje Crne knjige trošenja javnog novca za 2018. godinu.


U Crnoj knjizi odabrani su primjeri neefikasnog i neodgovornog trošenja novca poreznih obveznika prikupljeni iz javno dostupnih izvora, kao i dojava građana. Prikupljeno je oko 100 slučajeva u prošloj godini, a u tiskanom izdanju predstavljeno je četrdesetak najzanimljivijih.

Vezani članci Crna knjiga (Ilustracija: Thinkstock) Sastavlja se ''Crna knjiga'': Građani sada možete prijaviti suludo razbacivanje javnim novcem Slika nije dostupna U Hrvatskoj svaki dan šest obitelji izgubi dom - zbog kredita!

"Porezni obveznici plaćaju previše toga što ne služi općem dobru i boljitku građana: gubitke vode u vodovodima, 130 milijuna kuna kroz neevidentirane i neplaćene najmove državnih stanova, više od milijarde kuna svake godine udrugama bez analize učinka, milijarde brodogradnji, pa sve do posjeta utakmicama nogometne reprezentacije, elitnih hotela i janjetine", poručuju iz Lipe. 

Ilustracija (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Predstavljanje Crne knjige trošenja javnog novca (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

U udruzi smatraju da bi se ovlasti Državnog ureda za reviziju trebale proširiti tako da institucije koje dobiju uvjetno mišljenje i ne isprave nepravilnosti budu kažnjene smanjenjem sredstava u sljedećem fiskalnom razdoblju. 

„Hrvatska je jedna od najsiromašnijih zemalja EU-a. Zaostajemo za zemljama od kojih smo još prije nekoliko godina bili razvijeniji i bogatiji. Razlog tome je, između ostaloga, i maćehinski odnos političkih elita prema javnim sredstvima, privatizacija novaca poreznih obveznika. Ovim projektom želimo upozoriti građane na nemar kojim se upravlja njihovim sredstvima i potaknuti promjene na bolje“, istaknuo je Davor Huić, predsjednik Lipe.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju