Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brkić zamrzava mandat

Tko će ga zamijeniti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milijan Brkić Vaso, glavni tajnik HDZ-a, privremeno će zamrznuti saborski mandat jer, kako kaže, nije istovremeno mogao biti glavni tajnik stranke, zastupnik u Saboru i šef izbornog stožera HDZ-a za lokalne izbore.

Brkić će mandat zamrznuti nakon Nove godine i na njegovu će saborsku klupu zasjesti netko od preostalih sedam kandidata s liste za dijasporu, budući da je on u Sabor ušao u XI. Izbornoj jedinici, piše Večernji list.

Pročitajte i ovo Ivan Penava, Andrej Plenković Iz minute u minutu "Jamčim da debatni klub gubitnika neće doći do 76 ruku. Nema šanse": HDZ i DP postigli dogovor ili se neki prerano hvale? Ivan Penava POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Nervozni Penava napao novinarku: "Iz vas izbija neka huja." Izbjegao odgovor na ključno pitanje

'O tome razmišljam već nekoliko mjeseci jer nije jednostavno istovremeno biti i glavni tajnik stranke i zastupnik u Saboru. Sada sam i šef izbornog stožera HDZ-a za lokalne izbore i nemoguće je kvalitetno izvršavati sve tri funkcije', tvrdi Brkić. Povlačenje iz Sabora dogovorio je sa šefom stranke Tomislavom Karamarkom, ali kaže da će vidjeti hoće li se u Sabor vratiti nakon lokalnih izbora.

>> Karamarko: Diplomski rad se kompilira; Brkić: Mogu ponovno braniti rad

Njegov odlazak iz Sabora dolazi nedugo nakon što je Jutarnji list objavio priču o tome da je plagirao diplomski rad na studiju Kriminalistike. Na pitanje je li to pravi razlog njegova povlačenja jer je vrh stranke procijenio da je zbog toga najslabija karika HDZ-a u parlamentu, Brkić odgovara: 'To su gluposti. Svoj mandat mogu bilo kada ponovno aktivirati.'

Osim što se je objavljena priča o plagiranom diplomskom radu, proteklih je dana u intervjuu Novom listu zamjenik šefa HDZ-a Drago Prgomet jasno rekao da bi on, da se otkrije da je prepisao diplomski rad, otišao iz stranke. Prema tome, poručio je, da bi i Brkić trebao napustiti HDZ.

Karamarko je stao u Brkićevu obranu i izjavio kako ima apsolutno povjerenje u njega. 'Jeste li vi, kad ste radili svoj diplomski rad, kompilirali ili ste ga izmišljali iz glave? Kompilirali s mentorom', rekao je Karamarko.

Od Nove godine počinje preustroj i reorganizacija HDZ-a koji će, prema Brkićevim riječima, postati efikasniji servis svom članstvu.

Glasnogovornica potvrdila

Glasnogovornica HDZ-a Silvana Oruč Ivoš potvrdila je danas da se glavni tajnik stranke Milijan Brkić privremeno povlači s dužnosti saborskog zastupnika, ali i odbacila tvrdnje da je to od njega tražio vrh stranke, zbog navodnog plagiranja diplomskog rada na Policijskoj akademiji.

'Gospodin Brkić o tome govori već tri mjeseca, jer smatra da uz funkciju u stranci i činjenicu da je kao predsjednik HDZ-ova izbornog stožera angažiran u pripremi lokalnih izbora, ne može kvalitetno obavljati i dužnosti saborskog zastupnika', rekla je Oruč Ivoš, ocijenivši da Brkić, uz druge dužnosti, 'u Saboru praktično ne bi ni bio'.

Odbacila je navode da je povlačenje od Brkića zatražio predsjednik stranke Tomislav Karamarko.

Reakcije oporbe

'Zaključili smo, a to je bio i njegov osobni prijedlog, da kao glavni tajnik stranke bude više angažiran na terenu, nego u Saboru. To je apsolutno jedini razlog. Mislim da se Brkić ponaša vrlo korektno prema svojim obvezama kao saborski zastupnik jer je svjestan da je teško koordinirati poziciju glavnog tajnika stranke, pogotovo u vrijeme prije lokalnih izbora kada treba obići cijelu Hrvatsku, i poziciju saborskog zastupnika. Mislim da se radi o nečem što je korektno s njegove stranke', rekao je Gordan Jandroković iz HDZ-a te dodao da to nema veze s pričama da je falsificirao svoj diplomski rad.

Na pitanje kako odgovara onima koji kažu da je to tanko opravdanje, jer primjerice za vrijeme parlamentarnih izbora tadašnja je šefica stranke bila i predsjednica izbornog stožera i premijerka, Jandroković je rekao: 'Pitanje je koliko su dobro ti poslovi obavljeni, s obzirom na rezultate na izborima.' Još nije odlučeno tko će sjediti na njegovom mjestu u Saboru i to će se u HDZ-u odlučiti sljedećih dana.

'To je unutarstranačka stvar HDZ-a. Međutim jasno je svima da iza brda nešto valja. Rekao bih po onoj staroj izreci – čista savjest ne boji se kucanja u noći. Mislim da se radi o pokušaju bijega od ovakvih pitanja u saborskim hodnicima. Gospodin Brkić s mandatom može napraviti što god želi. Ako se pokaže točnim, onda je to strah od onog što se može otkriti iza svega ovog', rekao je Dinko Burić iz HDSSB-a.

Jozo Radoš iz HNS-a vjeruje kako je razlog Brkićeva izbora 'falsificiranje diplome'. Laburist Dragutin Lesar rekao je kako se ne želi miješati u kadrovsku politiku drugih stranaka. Ipak, da je netko u njegovoj stranci plagirao diplomu, to bi značilo isključenje iz stranke. 'Mislim da bi to trebao biti razlog potpunog odlaska iz politike', rekao je Lesar. (Hina / I.D. / T.K.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene