Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strah, tuga i šok

HRVATICE U LONDONU 'Bojim se da će krenuti onako kako je krenulo raspadom Jugoslavije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rezultate Brexita prema kojima se 51,9 posto glasača u Ujednjenom Kraljevstvu na referendumu odlučilo za raskid saveza s Europskom unijom, Hrvati koji godinama žive u Londonu dočekali su s velikim šokom, razočaranjem i tugom.

Dnevnik. hr razgovarao je s dvije Hrvatice koje dugi niz godina žive u Velikoj Britaniji i koje su strahovale upravo od ovakve odluke glasača.

'Strah me je, šokirana sam i razočarana. Bojim se rastućeg nacionalizma, prvi puta se osjećam nepoželjno u državi koju prihvaćam kao svoju', kazala nam je Gordana Hauselmaier, Riječanka koja u Londonu živi 12 godina i radi kao komercijalna menadžerica.

'Inače sam apolitična, no ovoga mi je puta uistinu žao što nisam mogla glasati jer nemam britansko državljanstvo. Do sada mi nije bilo potrebno - nisam osjećala diskriminaciju bilo kakve vrste i imala sam jednaka prava kao oni rođeni s britanskom putovnicom. Takvih poput mene ima mnogo, onih koji bi glasali za ostanak ali nisu mogli jer im do sada britansko državljanstvo nije trebao - ovo je iskrivilo rezultat.  

Za izlazak iz Europske unije ne vidim racionalnog objašnjenja. Brexit je za mene i etički upitan jer u današnje vrijeme trebamo rušiti granice umjesto dizati nove', kaže Gordana koju plaše i ekonomske posljedice na što su upozoravali stručnjaci.

'Svi mi živimo od plaće a funta je krahirala već prvi dan. Radim u tvrtki u kojoj je mnogo i kolega i kupaca iz drugih zemalja i pitanje je kako će se ovaj glas odraziti na nas', zaključila je ova Riječanka s londonskom adresom.

'Rastu nacionalizam i mržnja'

Pročitajte i ovo Ilustracija U subotu Umirovljenici traže 13. mirovinu: O njihovu zahtjevu glasat će se na referendumu, hoće li tim putem i Hrvatska? Scene s prosvjeda (Foto: Screenshot) Revoltiranost raste Rekordna 4 milijuna potpisa za peticiju: Započeo prosvjed protiv Brexita, deseci tisuća ljudi na ulicama Londona

Mandalina Stričević iz okolice Splita, inače inženjerka građevine, koja u britanskoj prijestolnici živi više od 20 godina doslovce nije mogla suzdržati suze kada smo je upitali kako je ona doživjela odluku Britanaca o napuštanju EU.

'Moje srce je slomljeno. Izlazimo iz Europe. Bojim se da ćemo krenuti onako kako je to krenulo raspadom Jugoslavije. Bojim se rastućeg nacionalizma a sve ukazuje da bi moglo doći do raspada Ujedinjenog Kraljevstva. Škoti su najavili referendum o neovisnosti i Brexit sigurno ide u njihovu korist, a slično je i sa Sjevernom Irskom koja je glasala za ostanak u EU. Rastu nacionalne strasti i mržnja. Jako se bojim gdje ćemo završiti za pet ili deset godina', ispričala je Mandalina koja je bila pod jakim emotivnim dojmom onoga što se dogodilo na referendumu a za što se ipak nadala da se neće zbiti.

No, i sama priznaje kako je kampanja za Brexit bila jako dobro usmjeravana, a na ruku joj je išla prije svega imigrantska kriza i mogući ulazak Turske u EU.

'Antiislamsko raspoloženje ovdje je sve jače. Ljude se plaši da za tri-četiri generacije više neće biti Britanaca', kaže Stričević.

S obzirom da je u građevinskoj struci, brine ju i hoće li doći do pada stranih investicija u Velikoj Britaniji čime bi i njezin posao mogao doći u pitanje.

'Pad funte bio je očekivan, no mi u stvari još ne znamo koje će sve biti posljedice Brexita. I ekonomske i političke. Nadam se da me ovaj loš osjećaj koji imam vara i pretpostavljam da ću moći nastaviti živjeti ovdje', zaključuje Mandalina Stričević.

I imućniji britanski turisti koji su na odmoru u Hrvatskoj a s kojima smo razgovarali šokirani su viješću o izlasku Velike Britanije iz EU. Jedna od njih rekla je da odmah ide 200 tisuća funti promijeniti u dolare.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene