Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ispad Josipa Šimunića nakon utakmice Hrvatska-Island u kojoj je naša reprezentacija slavila s 2:0, naišao je na brojne osude, a najnovija stiže iz Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara.


Damir Jašarević, predsjednik UZBV-a, oštro je osudio ispad hrvatskog reprezentativca i nogometaša GNK Dinamo, Josipa Šimunića, nakon njegovog jučerašnjeg skandiranja 'Za dom, spremni!'. Ukratko, Jašarević je Šimuniću održao lekciju u priopćenju kojeg prenosimo u cjelosti.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković o akciji u Splitu: ''Policija treba ispitati tko su ljudi koji su odveli jahtu'' Hrvatska vojska Obilježena 31. obljetnica vojno-policijske akcije "Kopački rit"

"Poštovani gospodine Šimuniću,

vrlo je teško nakon jedne lijepe sportske večeri u kojem je naša i vaša momčad jednu sportsku priredbu okrunila i smislom sporta – pobjedom i kvalifikacijama na Svjetsko prvenstvo gdje će se ime Hrvatske još bezbroj puta spomenuti u medijima i na taj način dodatno svijetu potvrditi postojanje jedne male države, ali izrazito uspješne u mnogim sportovima razumjeti razloge vašeg ispada.

>> Željko Jovanović na Facebooku: E moj Šimuniću...

Naravno, vama nitko ne može ništa i to ste dobro primijetili, ali i ne želi vam zlo za razliku od onih koji su prije više od pola stoljeća u crno zavili cijelu zemaljsku kuglu, a čiji su bijedni i ponizni sluge bili i neki izrodi hrvatskog naroda čiji vi borbeni poklič izričete na sportskoj priredbi. Ali budite sigurni, da ste u vrijeme njihove vladavine to izrekli i učinili s nekim drugim predznakom, već bi vas čekala 'duboka jama'.

Naravno, vi ste odrasli u emigraciji gdje je u nekim krugovima svakako bilo normalno sjediti ispod slike Ante Pavelića, pjevati 'Zbogom ostaj bunkeru na Drini' i sanjati povratak u domovinu u istom onakvom autobusu kojim je Ante Pavelić doveo svoje ustaše u Zagreb iz emigracije. Vjerojatno ste mislili na tu domovinu kada ste rekli da vam je ona bila na pameti.

Međutim, gospodine Šimuniću, ova domovina izrasla je na hrvatskom antifašizmu koji je bio najjači u pokorenoj Europi i na vrijednostima Domovinskog rata kada su se sinovi domobrana, ustaša i partizana zajednički oduprli velikosrbijanskom fašizmu otjelotvorenom u liku Miloševića i njegovih sluga.

Naravno, te 'vrijednosti' koje ste donijeli sa sobom iz emigracije u Njemačkoj, gdje ste profesionalno igrali nogomet, svakako niste mogli ispoljiti. Naime, istog trenutka biste dobili otkaz u bilo kojem njemačkom klubu i bila bi vam oduzeta radna dozvola. Možda bi vas i Nogometni savez Njemačke prisilio da odete u muzej Holokausta u Auschwitz ili bilo koji logor smrti na dodatno upoznavanje sa strahotama koji je taj režim radio. To je ipak Njemačka. Stoga te stvari i nepodopštine možete raditi nekažnjeno u Hrvatskoj, pritom se ismijavajući da vam nitko ništa ne može. Pa možda, dragi gospodine Šimuniću, i može.

Pozivam stoga Hrvatski nogometni savez na čelu s g. Šukerom da uputi nalog čelništvu seniorske nogometne reprezentacije da vas trenutačno udalji iz nje, da se ogradi od vašeg ispada, a isto tako i GNK Dinamo, vaš matični klub, da preispita vaš ugovor i potrebu vašeg daljnjeg igranja u njemu. Isto, a u skladu sa svojim ovlastima, tražimo od Ministarstva obrazovanja i sporta jer naši sportaši iznad svega trebaju biti primjer našoj mladeži što je ovim ispadom opasno narušeno te Hrvatski olimpijski odbor kao krovnu instituciju hrvatskog sporta da se očituje u smislu održanja olimpijskih vrijednosti iz kojih proizlaze sve ostale u sportu.

Mislimo također da bi bilo poželjno da se sljedeće okupljanje seniorske nogometne reprezentacije dogodi u Jasenovcu, Teznom ili na Ovčari gdje bi naši nogometaši dodatno utvrdili ono što jako dobro znaju dok igraju u inozemstvu – bez rasizma, bez politike i bez nasilja na sportskim borilištima. U protivnom, ostat ćemo mrlja na karti Europe gdje još u javnosti djeluju snage kojima je Europa davno rekla zbogom.

Stoga, gospodine Šimuniću, želim vam zdravlja i uspjeha u poslovnom životu u nadi da ćete shvatiti koje su prave vrijednosti vaše domovine, ako ovu smatrate svojom, a ne onu na drugom dijelu zemaljske kugle."

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju