Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objaviti ili ne?

Branitelji podijeljeni, Pantovčak pritišće, na potezu Vlada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Josipović i njegovi savjetnici traže objavu registra branitelja.

Ne treba inzistirati na objavi svih podataka, ali ime i prezime, te otkad i dokad je netko bio u ratu, tvrde, može se objaviti. Predsjednik Josipović uputio je pismo premijerki Kosor u kojem se zalaže za javnu objavu registra. Branitelji su podijeljeni, na potezu su Banski dvori. Više od pola milijuna imena broji registar hrvatskih branitelja. Taj status imaju vojnici s prve crte bojišta i ne samo oni. Pravim braniteljima čast se može vratiti samo objavom registra - oštro poručuju s Pantovčaka. '1998. godine branitelji su dobili pravo na bescarinski uvoz automobila, poljoprivrednih strojeva, plovila i što ja znam. Tada je postalo hit postati branitelj', kaže Predrag Matić Fred, savjetnik predsjednika Josipovića.

Pročitajte i ovo Nove cijene goriva priopćenje vlade Vlada objavila nove cijene goriva Slika nije dostupna Predrag Matić Fred 'Pozornost nacije se skreće s BMW-a'

>> Josipović: Registar branitelja nije nova fronta nego suradnja

Predsjednik ne može narediti objavu, ali može na njoj inzistirati, poručuje Matić, uvjeren da će registar zaista ugledati svjetlo dana. U Ministarstvu branitelja također su odlučni - objavu registra onemogućava Ustav te čak četiri zakona, koji štite osobne podatake. 'Gospodin Matić danas poteže pitanje javne objave registra nakon što je bio u dva mandata šef kabineta, aktualni kadar ministra hrvatskih branitelja i savjetnik ministrice, i nikada to pitanje nije, makar je mogao, u to vrijeme potezao', kaže Zoran Komar, državni tajnik u Ministarstvu branitelja.

'Vlada može da hoće'

Da Vlada ima volje, zakoni bi se promijenili, poručuju iz SDP-a. Oni nude svoj prijedlog zakona. 'Ona bez problema može promijeniti određene zakone, ako je voljna i sklona. Mi bismo objavili ime i prezime pripadnika, vrijeme provedeno u postrojbi, postrojbu', kaže Ante Kotromanović, predsjednik Odbora za ratne veterane. Podjela za i protiv objave još uvijek postoji i među braniteljskim udrugama. 'Običnim bi hrvatskim građanima trebalo podastrijeti te ljude koji su branili Hrvatsku, da jednom prestane ova stigma prema braniteljima, da su svi branitelji, mafijaši, lopovi, da su stekli status ovako ili onako, mislim da bi objavom registra to prestalo', smatra Ivan Pšenica, predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. 'Predsjednik države, pravnik po struci, on poznaje zakone, i ako on otvori takvu jednu Pandorinu kutiju, on zna da će to ustvari razarati društvo', smatra pak Petar Lovrić iz Fonda hrvatskih branitelja.

Pitanje spornog registra dvije je godine bilo u stanju mirovanja. I bivši predsjednik zalagao se za objavu. Predstoji vidjeti hoće li se nasljednik za isto izboriti. Paralaleno s jednom, Pantovčak predlaže i drugu inicijativu - odličje za junake Domovinskog rata. Za sada su oko toga svi složni, vjerojatno dok se ne otvori pitanje tko bi ga trebao dobiti?

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene