Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Barem se nada

Josipović: Registar branitelja nije nova fronta nego suradnja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova ofenziva s Pantovčaka. Predsjednik Josipović i njegovi svjetnici traže objavu registra branitelja.

Podsjetimo, time bi se vratila čast svim hrvatskim braniteljima, a oduzele povlastice onima koji to nikada nisu bili, poručili s Pantovčaka. Ministarstvo branitelja pak tvrdi kako se registar ne može objaviti jer to spriječava Ustav, te četiri zakona koji brane objavu osobnih podataka. 'Želimo da se taj registar objavi, da se konačno skine stigma s branitelja, da se vidi koliko nas ima, tko je bio u borbi, tko je nosio pušku, tko nije, i tko uopće nije bio, a ima potvrdu', rekao je jučer  Predrag Matić Fred, savjetnik predsjednika Josipovića.

Pročitajte i ovo Darivanje krvnih matičnih stanica dobrovoljni darivatelji "Lijek je u nama": Zaklada Ana Rukavina organizira akciju upisa u registar Slika nije dostupna Tema dana Tko bi trebao riješiti problem lažnih branitelja?

No, kako je krenulo, zbog inzistiranja na objavi registra branitelja, između predsjednika Josipovića i premijerke Kosor opet bi mogao buknuti sukob. Ivo Josipović dirnuo je u problem koji već godinama Vlada izbjegava riješiti. Šef države ne vjeruje kako će ovim otvoriti novu frontu sukoba s premijerkom. Kosor ne objavljuje registar, tvrdi Josipović, zbog zakonske regulative kojom se štite osobni podaci. No, on tvrdi da ima rješenje kako objaviti registar a da se ne povrijedi privatnost. 'Naš je dogovor bio taj da inicijativu o objavi registra koju forsiraju branitelji, treba razmotriti u okviru Vladinih mogućnosti koji bi podaci bili dostupni, a koji ne. Nadam se da to nije nikakva nova fronta nego početak suradnje što očekuje cijela hrvatska javnost, a branitelji posebno', rekao je Josipović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene