Branimir Glavaš (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL)
Branimir Glavaš (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Vijeće županijskog suda u Zagrebu je u petak tijekom ročišta protiv Branimira Glavaša iz spisa kao nezakonit dokaz izdvojilo iskaz krunskog svjedoka Krunoslava Fehira, upozorilo je Centar za suočavanje s prošlošću - Documenta.


Iz Documente upozoravaju da je iskaz Krunoslava Fehira bio ključan i da se na njemu temelji optužba protiv Branimira Glavaša za kazneno djelo ratnog zločina protiv civila počinjenog u Osijeku 1991. godine, u garažama Sekretarijata za narodnu obranu.

Vezani članci Slika nije dostupna Ponovno suđenje za slučajeve "garaža" i "selotejp" neće se voditi u Osijeku Slika nije dostupna Žalba na Glavaševo puštanje iz zatvora na 'razgledavanju' kod Cvitana

"Dramatično svjedočenje Krunoslava Fehira, bivšeg pripadnika tzv. Branimirove osječke bojne, govori o brutalnosti i bezobzirnosti u postupanju prema zatočenim civilima srpske nacionalnosti. Podsjećamo da je ubijeni Čedomir Vučković bio prinuđen ispiti akumulatorsku kiselinu", kaže se, među ostalim u priopćenju Documente. Upozoravaju da takav tijek ponovljenog kaznenog postupka prema svemu sudeći ima za cilj donošenje oslobađajuće presude za Glavaša.

Iz Documente podsjećaju da je Vrhovni sud u svojoj odluci od 07. lipnja 2016., kojom je predmet vraćen pred prvostupanjski sud, naglasio da iskaz ključnog svjedoka Krunoslava Fehira ne predstavlja nezakonit dokaz, čak i u situaciji kada su zakonske odredbe koje su bile na snazi u trenutku dodjele i dobivanja statusa krunskog svjedoka isključivale mogućnost dodjele ovog statusa osobama koje su počinile ili pokušale počiniti kazneno djelo ubojstva. Kako u obrazloženju navodi Vrhovni sud, neovisno je li se svjedoka Fehira ispitivalo u svojstvu “krunskog” ili “običnog” svjedoka, on je bio dužan govoriti istinu i ništa nije smio prešutjeti u vezi s kaznenim djelom.

"Današnjom nepravomoćnom odlukom sutkinje Tanje Pavelin eliminira se inkriminirajući iskaz svjedoka protiv Branimira Glavaša u slučaju “Garaža”, a ranijom odlukom izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu, pod predsjedanjem suca Ivana Turudića o razdvajanju postupka eliminirani su iskazi suoptuženika koji terete Glavaša u kontekstu zločina počinjenih nad civilima u slučaju “Selotejp”", poručuje Documenta.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju