Božo Petrov (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL)
Božo Petrov (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL)

Predsjednik MOST-a, Božo Petrov, boravi u Rijeci gdje se obratio medijima povodom otvaranja ureda Mosta nezavisnih lista u tom gradu.


Božo Petrov je u izjavi za medije poručio kako Hrvatska više nema vremena. 

'Nama je cilj povezati sve nezavisne liste u RH, koje žele raditi ono što smo mi započeli - drukčiji politički integritet, poruka da se politika može voditi drukčije, da može postojati poštenje i etika u politici.Danas jedan političar prije nego uđe u politički ring to treba imati', rekao je Petrov te dodao kako su se trudili raditi program o kojem su govorili za prošle parlamentarne izbore.

'Naravno da su postojale opstrukcije sa strane SDP-a i HDZ-a. Ovaj put ćemo tražiti puno jača jamstva jer Hrvatska zaista više nema vremena. Njih istovremeno pozivam da se konačno odluče raditi zbog dobrobiti svih građana RH. Dosad su radili za svoje osobne interese. Vjerujem se da je MOST u ovih 6 mjeseci udario potpuno drukčije standarde', zaključio je Petrov koji je upitan i koja su to jamstva koja će tražiti.

'To ćemo odraditi u suradnji s Nacionalnim vijećem MOST-a. Morat ćemo pronaći mehanizam jer istina je da bez obzira na ono što su jamčili pred građanima, a nakon izbora i SDP i HDZ su bolje surađivali u Saboru nego skupa s nama Domoljubna koalicija u Vladi. Na kraju su nas pokazali 'kočničarima'. Vidjet ćemo kakva jamstva možemo tražiti. Sigurno više nećemo ulaziti u bilo kakve dogovore, a da nismo sigurni da će se taj program napraviti. Hoće li to biti nešto poput referenduma gdje ćemo svaka 3 do 4 mjeseca ako bude potrebno organizirati referendum gdje će se građani izjasniti i tako će političari biti prisiljeni provoditi ono što su potpisali. Nadam se da su ljudi vidjeli da mi nećemo odustati', rekao je Petrov.

'Očekujem promjenu koja će se dogoditi i u SDP-u i u HDZ-u. Ono što se vidjelo jest da i u jednoj i u drugoj stranci odluke donose samo njihovi predsjednici, a njihovo predsjedništvo im je za ukras. To se dogodilo u SDP-u kada je glavni odbor za vrijeme prošlih pregovora donio jednu odluku, a predsjednik je donio drugu. To se dogodilo sada u HDZ-u kada je gospodin Karamarko samostalno donio odluku da gospodin Orešković više ne uživa povjerenje HDZ-a. I jedno i drugo predsjedništvo služilo je samo za ukras. A to je ono što mi smatramo da je nedopustivo. To nije demokracija koja treba postojati u političkim strankama. Mi im nećemo držati lekcije u vezi toga, to oni sami trebaju definirati i shvatiti, ali s takvim ljudima mi ne možemo imati posla', dodaje Petrov. 

'Ukoliko se SDP i HDZ ne promijene i ne odluče dati jamstva pred svim građanima RH vrlo jasno, onda mogu skupa, jer ja ne vidim razlike između jednih i drugih. Uostalom, vrlo je simptomatično da se zadnjih mjesec-dva lagano najavljuje velika koalicija. Za mene, nažalost, u ovakvoj situaciji velika koalicija nije ono što smo mi tražili, jer mi smo tražili tripartitnu vladu da se ubrzaju procesi i da je moguće što lakše provesti promjene. Oni danas žele zaštititi sustav koji su kreirali, a sustav su kreirali samo na način da njima bude dobro i to je razlog zašto se danas spominje velika koalicija', odgovorio je Petrov na tvrdnju novinara kako se HDZ i SDP sigurno neće tako drastično promijeniti do polovice rujna. 

'Očekujem barem jednak odaziv građana na izbore i barem jednako mandata kao prije. Nadam se da su građani prepoznali ono što smo radili 6 mjeseci i koliko su nas drugi kočili u onome što smo htjeli provesti. Ako je to tako, onda će MOST imati i više mandata nego prošli put. Ali ono što jest istina i što će biti najvažnije je da se bez MOSTa neće moći sastaviti vlada, imao MOST 15 ili 30 mandata, i to je ono čega se boje i SDP i HDZ', zaključio je Božo Petrov.