Božo Petrov (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Božo Petrov (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Ususret uzbudljivim danima konstituiranja Sabora i formiranja Vlade, Božo Petrov je za Novu TV progovorio o detaljima koji zanimaju sve one koji prate aktualna politička događanja.


Božo Petrov je za Novu TV komentirao konstituiranje Hrvatskog sabora, ali i prozivku SDP-ovog Peđe Grbina vezanu uz rad u zdravstvenoj ustanovi u Metkoviću.

O konstituiranju Sabora

"U petak će biti konstituiranje Sabora, a prvu sjednicu očekujemo u ponedjeljak kada će ići prorada svih onih pet jamstava koje smo tražili, osim ona dva koja ćemo uputiti u daljnju proceduru. Dakle, u ponedjeljak očekujemo onaj radni dio sjednice i prolaženje svih onih jamstava za koje smo se dogovorili da će se napraviti i izglasati u Saboru prije nego se formira Vlada."

Je li to inzistiranje na izglasavanju "prije" na neki način gubitak vremena?


"Pa ne mislim da je gubitak vremena iz razloga što smo s tim izašli prije izbora i da je to jedan od kriterija po kojem ćemo uopće moći izabrati budućeg partnera, a koji će na takav način pokazati da mu je doista stalo do djela. Budući da smo na račun toga i dobili povjerenje hrvatskih građana ne mislim da je korektno s naše strane od toga odustati. S druge strane, dobili smo tu potporu i od strane partnera tako da nakon što smo usuglasili prijedloge mi ćemo taj dio i provesti u Saboru. To će biti na vrlo brz način, veliki pomaci za Hrvatsku... iz razloga što tih pet jamstava koje smo tražili su uvod u mnogo veće reforme koje se trebaju provesti u Hrvatskoj."

Saborski zastupnik Peđa Grbin podnio je prijavu vezanu uz vaš rad u zdravstvenoj ustanovi u Metkoviću u vrijeme dok ste bili potpredsjednik Vlade. Pita se osjećate li se krivim što ste eventualno na trošak poreznih obveznika dolazili u Metković da bi obavljali taj posao. Zašto niste tažili mišljenje Povjerenstva?

"Nemam problem s prijavom od strane gospodina Grbina iz razloga što sam čim sam preuzeo dužnosti u gradu Metkoviću kao gradonačelnik... gospodin Gabrić Jambo je prvu stvar koju je napravio uputio upravo to Povjerenstvo za sukob interesa koje je tada izjavilo da nema apsolutno nikakvog sukoba i nemam s tim problem. Dapače, ako se treba ponovno provjeriti neka se ponovno provjeri. Uostalom, to je bila toliko mizerna i mala pomoć s moje strane zbog deficita psihijatara u ovom području Hrvatske. Tako da više sam ja tu išao pomoći kolegama nego što se na bilo kakav način pomoglo meni. A što se tiče gospodina Grbina i kako ja to objašnjavam putove u Metković, gospodin Grbin bi trebao već do sada znati da moja obitelj živi u Metkoviću i da sam ja radi toga dolazio u Metković. A što se tiče same ordinacije, kad bih došao to bi bilo jednom u dva-tri tjedna na tridesetak minuta. Dakle, evo, ja se ispričavam ovim putem gospodinu Grbinu ako je jedna lipa u zadnjih godinu dana s njega kao poreznog obveznika došla zato što sam otišao kući obitelji."

Kolika su to primanja bila?

"Pa sveukupno ta primanja iznose na razini godine dvije tisuće kuna i sve sam to prijavio prije godinu dana u svojoj imovinskoj kartici. Tamo lijepo stoji što je sve na uvid građanima Republike Hrvatske dano u trenutku kada sam ispunio imovinsku karticu. Naveo sam dvije tisuće kuna sveukupno na razini godine što jasno stoji kao dodatni posao."