Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Dnevniku Nove TV

Niz reakcija na izjave ministra Božinovića: "Gdje su te greške, uska grla u pravosuđu"

Aktualno Galerija Davor Božinović, ministar - 1 Davor Božinović, ministar - 1 Foto: DNEVNIK.hr Davor Božinović, ministar - 2 Davor Božinović, ministar - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nacionalna sigurnost, ilustracija - 1 Nacionalna sigurnost, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Nacionalna sigurnost, ilustracija - 2 Nacionalna sigurnost, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Nacionalna sigurnost, ilustracija - 3 Galerija 1/6 >>
Oštre reakcije, što pravosudne, što političke, izazvalo je gostovanje ministra Božinovića u Dnevniku Nove TV. Kritizirao je sudove da ljude s ilegalnim oružjem odmah puštaju na slobodu. Nije se dugo čekao odgovor.

Krvava sisačka noć izvukla je iz ministra Božinovića da kaže što muči policiju. U zadnjih pet godina zbog ilegalnog oružja pokrenuli su 400 kaznenih prijava. Ministar se u Dnevniku Nove TV požalio na sudove. 

"Ako vam 90 posto kaznenih prijava završava uvjetnim osudama, praktički ljudi se odmah puštaju na slobodu. Mi time i ne postižemo ni onu generalnu prevenciju ni specijalnu prevenciju", kazao je u nedjelju u Dnevniku Nove TV ministar Božinović.  Zbog toga je pisao i predsjedniku Vrhovnog suda. Stigao mu je odgovor.

"Nije na Ministarstvu unutrašnjih poslova komentirati kaznene politike sudova. Svaka od navedenih odluka je zakonita, donesena po zakonom propisanom postupku, na temelju konkretnih okolnosti. Kao dio izvršne vlasti, MUP ima i mogućnost predlaganja izmjena zakona pa tako i Kaznenog zakona", navodi se u priopćenju Vrhovnog suda od ponedjeljka. Istog je mišljenja i zastupnica Marija Selak Raspudić. Iza svega vidi sukob Vlade sa sucem Dobronićem.

"Ukoliko doista postoji problem s uvjetnim osudama, izvršna vlast je ta koja upravlja zemljom i slobodna je priložiti zakonske izmjene da bi se pooštrile same osude koje se tiču ilegalnog posjedovanja oružja", kaže zastupnica.

Posjedovanje ilegalnog oružja u kaznenom se zakonu vodi kao lakše, poručuje Marijan Bitanga iz Udruge hrvatskih sudaca.

"Propisano je kao lakše kazneno djelo po propisanoj kazni od tri mjeseca do tri godine zatvora. Pritom sama težina kazne ne korelira prema nekim istraživanjima sa pitanjima recidiva", pojašnjava.

Postoje i slučajevi, tvrdi odvjetnik Rafael Krešić, zašto se ne može svaki puta izreći najveća kazna. "Dogodit će se da se takvo oružje zatekne kod čovjeka koji nije ranije osuđivan, koji ga nije upotrijebio za drugo kazneno djelo i u takvoj situaciji je vrlo logično za očekivati uvjetnu osudu, naravno ako je u kombinaciji s težim kaznenim djelom nema takvih garancija".

Tragedije govore da sustav ne funkcionira, kaže Siniša Hajdaš Dončić, predsjednik Odbora za unutarnju i nacionalnu sigurnost (SDP).

Pročitajte i ovo Vrhovni sud nakon ubojstva u sisku Vrhovni sud oštro reagirao na izjavu ministra Božinovića u Dnevniku Nove TV: "Policija nema utjecaj na kaznenu politiku sudova"

"Ministar Božinović prije nego što je slao pismo predsjedniku Vrhovnog suda što je ok, trebao je i na sjednici Vlade pitati svog kolegu Malenicu što se događa u sustavu. Gdje su te greške, uska grla koja onemogućavaju funkcioniranje pravnog sustava."

Pročitajte i ovo Davor Božinović, Marija Miholjek i Saša Kopljar Spirala zločina Božinović nakon strave u Sisku priznao što muči policiju: "Govorio sam o tome nakon događanja u Srbiji"

Saborski odbor zatražio je od MUP-a koliko je u 10 godina prikupljeno ilegalnog oružja, a od Ministarstva pravosuđa koliko je točno uvjetnih presuda. Kad dobiju te podatke sastat će se Odbor za unutarnju i nacionalnu sigurnost.


Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene