Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta (HDZ) komentirao je antifašizam i ulogu Zadra u antifašističkom pokretu tijekom Drugog svjetskog rata, ali i događanja u HDZ-u.


Gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta (HDZ) komentirao je antifašizam i ulogu Zadra u antifašističkom pokretu tijekom Drugog svjetskog rata.

Osim toga, Kalmeta je komentirao i stanje u HDZ-u nakon ostavke Tomislava Karamarka na mjesto predsjednika te stranke.

Odgovarajući na novinarske upite tko je njegov favorit za novog predsjednika HDZ-a, Kalmeta, koji je i predsjednik zadarskoga županijskog HDZ-a, rekao je da se još ne zna tko će se sve kandidirati.

U četvrtak imamo središnja tijela stranke, pa ćemo vidjeti. Ja, naravno, imam svoga kandidata, kao i svi drugi, rekao je Kalmate, a na novinarski upit hoće li se on kandidirati, kratko odgovorio: "Neću!".

Zamoljen da komentira ostavku Tomislava Karamarka na mjesto predsjednika HDZ-a, te smatra li da je njegov odnos prema lokalnoj organizaciji stranke u Zadru bio nekorektan, kazao je da mu je žao, ali i da je njegov odlazak bio očekivan.

"To je politika, a u njoj nitko nije vječan. To je iza nas, mi ćemo ubuduće stranci donositi još više mandata. Ovoga će puta lista HDZ-a u IX. izbornoj jedinici biti puno bolje skrojena, to mogu reći s punom odgovornošću", poručio je Kalmeta.

Na novinarske upite hoće li se održati Opći sabor stranke kazao je kako HDZ ima zamjenika i stranačka tijela izabrana na redovitom stranačkom saboru, i, što je najvažnije - stranka funkcionira.

"Naravno da odlazak predsjednika nije jednostavna stvar, ali to stranku nije uzdrmalo; ostajemo jedinstveni i uvjereni u pobjedu na idućim parlamentarnim izborima. A što se tiče novoga predsjednika HDZ-a, važne su one osobine koje najveći broj građana prihvaća, odnosno osobine koje mogu dovesti do pobjede. Zato netko pobjeđuje, a netko gubi, i na parlamentarnim i na lokalnim izborima", izjavio je Kalmeta.

'Zadar nikada nije više nazadovao nego u vrijeme fašističke okupacije'

Budnicom Gradske limene glazbe i polaganjem lovorova vijenca na Spomen-ploču na Narodnom trgu u srijedu je u Zadru obilježen Dan antifašističke borbe, a gradonačelnik Božidar Kalmeta istaknuo je kako Zadar ima poseban razlog za slavljenje antifašizma jer grad nikada nije više nazadovao nego u vrijeme fašističke okupacije.

Lovorov vijenac na Spomen-ploču svim žrtvama za slobodu Zadra položio je gradonačelnik Kalmeta istaknuvši da je antifašizam usađen u temelje suvremene Europe i svijeta.

Zadar ima poseban razlog za slavljenje antifašizma jer grad nikada nije više nazadovao nego u vrijeme talijanske fašističke okupacije, kazao je Kalmeta. (Š.V./Hina)