Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Potjerao je samog sebe'

Tihomir Cipek za Novu TV: Karamarku predviđam jednu ugodnu političku anonimnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Politolog prof. dr. sc. Tihomir Cipek gostovao je u Dnevniku Nove TV i komentirao ostavku Tomislava Karamarka, ali i novog kandidata za šefa HDZ-a, Andreja Plenkovića.

Profesore Cipek, je li Karamarko otišao dobrovoljno ili su ga na to natjerali?

Pročitajte i ovo Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković Razgovori se nastavljaju Plenković: "Već sada imamo 76 ruku. Grbin je treći predsjednik SDP-a kojeg šaljem u penziju" Milorad Pupovac Pregovori i razgovori Pupovac: "O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi – SDSS"

On je otišao tako da je potjerao samog sebe. Rekao bih da nije razumio bit politike. prvo, nije uvjerljivo pobijedio na izborima, drugo, sastavio je tehničku Vladu, kojoj je bio potpredsjednik, a ne predsjednik. On je ipak bio vođa jedne stranke koja je relativno pobijedila. I treće, imamo onda ovu aferu vezanu uz MOL. Rekao bih da je on reducirao politiku na odnos prijatelj-neprijatelj. Ako politiku reducirate na to i svugdje vidite neprijatelja, onda naravno ne okupljate ljude oko sebe, nego ih udaljavate i to je razlog ovakve situacije.

Kakvu mu političku sudbinu predviđate?

Jednu ugodnu anonimnost, rekao bih. Političku.

Mogu li HDZ i MOST opet koalirati? Ima li Plenković veći koalicijski potencijal od Karamarka?

Mislim da je cilj Mosta i bio da se ponovi koalicija s HDZ-om. Zbog tog su išli na smjenu predsjednika. Čini mi se da je sasvim jasno da je u toj svojoj intenciji Most uspio. Dakle, oni su smjenili, zapravo prisilili vođu neke druge stranke da dade ostavku. Time su pokazali i drugo lice, dakle ovo što je istaknuto u vašoj emisiji, ovo što je gospodin Plenković jako dobro primijetio, da su oni jedna alternativa na desnici, odnsono alternativna stranka na desnom centru, koja se ponovno javlja i pitanje je da li će HDZ biti osobito zadovoljan s tim. Naravno da ne. Jer ako gledate, uvijek vam je veći konkurent, onaj tko vam je politički bliži. Obično s eu javnosti misli obrnuto, kao oni su si jako ideološki bliski pa će... to ne mora uvijek biti slučaj. Bit će vam konkurent i onaj tko vam je politički bliži, jer vaši birači mogu otići kod njih. Sumnjam da će se HDZ-ovi birači odjednom predomisliti i glasovati za SDP, ali mogli bi glasovati za Most. Tako da bih rekao da će tu biti jedna konkurentska borba, ali kad se ta borba, to izborno nadmetanje završi, naravno da će se opet postaviti prostor za koaliciju, tim više što je gospodin Plenković tu puno otvoreniji.

Ima li Zoran Milanović razloga za slavlje? Hoće li mu baš tako lako vlast pasti u ruke?

neće. Očigledno je da je HDZ na čelu s Tomislavom Karamarkom bila slaba stranka. Kažem, on nije zapravo išao na tri četiri točke programa, mi nikad nismo vidjeli koje su reforme koje bi HDZ proveo, mi nikad do kraja nismo ni čuli neke naglaske ekonomskog programa, koje je ovaj bavarski institut radio za HDZ. To su sve bile velike mane. Sad izgleda, pod pretpostavkom da pobijedi gospodin Plenković, javlja se jedan novi HDZ, jedan pučko-demokršćanski HDZ, koji je dobro povezan s europskom politikom, a europska politika je itekako važna. Taj europski kontekst u kojem se hrvatska nalazi može odrediti pobjednika, a s druge strane to je i karakter, komunikacijske vještine. Javni nastup gospodina Plenkovića je znatno, znatno bolji nego što je to bilo kod gospodina Karamarka, tako da će Zoran Milanović naći dostojnog protivnika. Vjerujem da ćemo se ovdje, na Novoj TV susresti, ako tako bude, bit će dijalog između njih dvojice. To je dobro za demokraciju i za hrvatsku javnost.

Koliko je Milanoviću otegotna okolnost što Karamarko više nije čelnik HDZ-a. Hoće li mu biti teže uz, primjerice, Andreja Plenkovića kao protukandidata za premijersku funkciju?

Da, naravno. Našao je jednog dostojnog protivnika, protivnika koji je obrazovan, koji je elokventan, koji kao i on govori nekoliko svjetskih jezika, koji kao i on ima iskustva u međunarodnoj politici. ono što još gospodin Plenković treba postići, jest da bude izabran na čelo HDZ-a i da se onda uputi u strukture stranke još dublje nego što je upućen i mislim da ćemo onda imati jednu neizvjesnu političku borbu na jesen.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene