Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Ostvarili smo sve"

Uspjesi, temeljne vrijednosti, pomiješani osjećaji... ključne su poruke božićnih čestitki šefa Sabora i drugih čelnika

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je hrvatskim građankama i građanima te Hrvaticama i Hrvatima u domovini i svijetu božićnu čestitku te naglasio da je svijetu koji se nastavlja ubrzano usložnjavati potrebna poruka pobjede svjetla nad tamom koju u sebi nosi rođenje Sina Božjega. Čestitke su uputili i ministar obrane Mario Banožić te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

"Blagdan Kristova rođenja blagdan je vjere, ljubavi, mira i nade, vrijeme radosti koju treba velikodušno dijeliti sa svojim obiteljima, bližnjima i svim ljudima dobre volje. Istovremeno, božićno je razdoblje prigoda za preispitivanje vlastitih vrijednosti, postupaka i postignuća", napisao je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

Istaknuo je da se Hrvatska ove godine zaista može sa zadovoljstvom osvrnuti na zacrtane strateške ciljeve, koje je uspjela ostvariti - ulazak u europodručje i schengenski prostor.

"A na kraju godine, u kojoj je naš državni teritorij u cijelosti spojen Pelješkim mostom, dobili smo i pomalo neočekivani predbožićni sportski poklon: svjetsku nogometnu broncu", dodao je.

Ipak, napisao je, osjećaji s kojima dočekujemo ovaj Božić nedvojbeno su pomiješani. Jer nakon brojnih iskušenja prethodnih godina, od razornih potresa do globalne pandemije COVID-a 19, od veljače svjedočimo i povratku rata na europski kontinent.

"Ovog se Badnjaka navršava punih deset mjeseci kako ukrajinski narod proživljava užase rata. Njihova nam teška sudbina, kao rijetko komu u današnjoj Europi, priziva sjećanja na bol i žrtve položene u borbi za vlastitu slobodu i samostalnost. Podsjeća nas kako ju ne smijemo uzimati zdravo za gotovo, niti zatvarati oči pred razaranjima i ljudskom patnjom, bilo gdje u svijetu", naglasio je.

Osvješćujući nam potrebu za zahvalnošću na onomu što imamo, ovaj nas Božić, naglasio je, poziva na snažniju solidarnost sa svima koji trpe. "Jer činjenica da blagdan Kristova rođenja u Hrvatskoj dočekujemo u toplini naših domova i okrilju obitelji istinski je blagoslov, brojnima ovih dana uskraćen".

"Svijetu koji se nastavlja ubrzano usložnjavati uistinu je potrebna poruka pobjede svjetla nad tamom koju u sebi nosi rođenje Sina Božjega. I hrvatsko je društvo potrebito jačeg međusobnog razumijevanja, tolerancije i zajedništva, te konstruktivnijeg rada svih njegovih dionika za opće dobro", poručio je Jandroković i dodao: "Neka stoga vjera, ljubav, mir i nada ovih blagdana ispune srca ljudi diljem naše Domovine, kako bismo u sljedećoj godini, u intenzivnijem međusobnom dijalogu i s više optimizma, bili spremni na nove pozitivne iskorake".

"Svim građankama i građanima Republike Hrvatske, kao i Hrvaticama i Hrvatima u iseljeništvu, uime Hrvatskoga sabora i osobno želim čestit i blagoslovljen Božić i uspješnu 2023. godinu!“​, napisao je Jandroković.

Banožić: "Ostvarili smo sve ono za što smo se zalagali"

"Godina za nama bila je po mnogočemu izazovna. Podsjetila je svijet na okrutnost oružanih sukoba. Upravo nas ovo božićno raspoloženje poziva da ne zaboravimo sve one obitelji i zajednice koje se suočavaju s brojim patnjama i poteškoćama.

Ponosan sam što je Hrvatska svojim odgovornim djelovanjem, jasno stala na stranu obrane civilizacijskih vrijednosti na kojima počiva slobodni svijet", napisao je Ministar obrane Mario Banožić u čestitki.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Približen blagdanski ugođaj Poznat je ovogodišnji božićni meni u pučkim kuhinjama: Broj potrebitih korisnika se smanjuje

Naglasio je i da je ova godina obilježena nizom povijesnih postignuća Hrvatske, da su ostvareni uistinu veliki strateški ciljevi o kojima su maštale generacije. "I ono na što smo najponosniji, ostvarili smo sve ono za što su se zalagali i u što su vjerovali naši hrvatski branitelji", rekao je te istaknuo da bez njihove borbe i bez njihove žrtve, ne bi bilo uspješne Hrvatske.

"Blagdan Božića od nas traži i veliku zahvalu obiteljima hrvatskih branitelja: hvala što ste ih podržali u njihovoj spremnosti da se stave na raspolaganje Domovini", napisao je Banožić i svima zaželio obilje radosti i zadovoljstva postignutim na profesionalnom i na osobnom planu.

Božinović: "Ne smijemo zaboraviti temeljne vrijednosti"

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je u blagdanskoj čestitki djelatnicama i djelatnicima MUP-a da je njihov najvažniji uspjeh ostvarenje našeg dugo očekivanog cilja - ulaska Hrvatske u šengenski prostor. 

"Godina iza nas zasigurno je bila izazovna ali je donijela i zaslužene rezultate našeg zajedničkog rada i truda. Rezultati su to koje ćemo ostaviti u naslijeđe budućim naraštajima", istaknuo je Božinović. 

U okolnostima velikih sigurnosnih izazova s kojima se suočavaju Europa i svijet, a među kojima prednjači rat na europskom tlu, ministar Božinović poručio je da se "naš sustav i u tako nepredvidivom razvoju događaja pravovremeno i efikasno prilagodio".

A sve s jednim ciljem - sigurnost naših građana i svih koji nas pohode, obrana zajedničkih europskih vrijednosti uz zaštitu naših nacionalnih interesa".

Ministar Božinović kaže da nas ovo vrijeme potiče prisjetiti se svega što je ostvareno, ali i planirati nove pothvate. "MUP kao najvažniji uspjeh može istaknuti ostvarenje našeg dugo očekivanog cilja - ulaska Hrvatske u klub država članica šengenskog prostora".

Ustvrdio je da je to rezultat ustrajnosti i posvećenosti svakog pojedinca u MUP-u pa mogu biti ponosni na sve što su postigli. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Detaljan vodič Kakvo je radno vrijeme trgovina za Štefanje? Provjerite kad i gdje možete u šoping

Uz mnogobrojna ulaganja u sustav, Božinović ističe kako se u godini iza nas hrvatska policija jasno pozicionirala na međunarodnoj razini, a hrvatski sustav civilne zaštite ispunio je svoju misiju zaštite i spašavanja na nacionalnom i međunarodnom planu. 

"Međutim, nismo i ne smijemo zaboraviti temeljne vrijednosti - mir, sigurnost, zajedništvo i suosjećanje prema potrebitima", poručio je. Zadržati humanost, zajedničkim naporima i predanim radom, nastaviti postizati vrhunske rezultate te stremiti boljem zajednički je plan i u 2023.

Božinović je čestitao Božić i Novu godinu policajkama i policajcima, pripadnicama i pripadnicima civilne zaštite te djelatnicama i djelatnicima MUP-a.

Čestitku je uputio i ministar zdravstva Vili Beroš kroz videoporuku.



 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene