Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat u Europi

Putin čelnicima ruske industrije oružja uputio poruku koja bi mogla zabrinuti Ukrajinu

Kritičari Vladimira Putina kažu da je korištenje riječi "rat" za opisivanje sukoba u Ukrajini zapravo protuzakonito u Rusiji od ožujka, kada je ruski čelnik potpisao zakon o cenzuri prema kojem je širenje "lažnih" informacija o invaziji zločin, uz kaznu do 15 godina zatvora za svakoga tko je osuđen.

 

  • Zelenski se sastao s poljskim predsjednikom
  • Litva će ruskim i bjeloruskim državljanima zabraniti posjedovanje vatrenog oružja
  • Putin prvi put od početka invazije upotrijebio riječ "rat"
  • Zelenski se vratio u Kijev nakon posjeta Washingtonu

Tijek događaja pratite u nastavku:

23:16 Zastupnički dom američkog Kongresa pod kontrolom demokrata dao je u petak konačno odobrenje za paket pomoći Ukrajini u iznosu od 45 milijardi dolara nakon povratka predsjednika Volodimira Zelenskog iz Washingtona s obećanjem da će dobiti rakete Patriot za odbijanje ruskih napada.

Mjera, koja je dio vladinog financijskog okvira od 1,66 bilijuna dolara koji je Senat prihvatio dan ranije, sada još mora potpisati američki predsjednik Joe Biden.

Vojna i gospodarska pomoć nastavlja se na američku pomoć u vrijednosti od 50 milijardi dolara za Ukrajinu ove godine kao i na sankcije koje je zapad nametnuo Rusiji, među kojima je sada i ograničenje na cijene ruske nafte.

22:27 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio je na svom Twitteru američkom predsjedniku Joeu Bidenu što ga je pozvao u Ameriku te je izrazio zahvalnost američkom narodu na potpori.

22:05 Najveća ukrajinska privatna energetska tvrtka DTEK izvijestila je da je ruski napad na jednu od njenih elektrana rezultirao smrću jednog zaposlenika, dok je još jedan zaposlenik ozlijeđen. Lokacija napada u Ukrajini nije navedena. 

 

21:39 Zastupnički dom američkog Kongresa odobrio je nacrt proračuna za fiskalnu godinu 2023 koji će biti težak ukupno 1,7 bilijuna dolara, a 45 milijardi dolara iz proračuna bit će dodijeljeno za pomoć Ukrajini i NATO zemljama, javlja NEXTA.

Sada će prijedlog zakona biti poslan na potpis američkom predsjedniku Joeu Bidenu.

21:26 Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je čelnicima ruske industrije oružja da pojačaju svoju proizvodnju kako bi osigurali da ruska vojska brzo dobije svo oružje, opremu i vojnu opremu potrebnu za borbu u Ukrajini.

Putin, koji je ruski rat u Ukrajini opisao kao dio povijesnog napora da se odupre, kako kaže, pretjeranom utjecaju Zapada na globalna pitanja, dao je komentare tijekom posjeta Tuli, centru za proizvodnju oružja.

Najvažnija ključna zadaća našeg vojno-industrijskog kompleksa je da naše postrojbe i snage na prvoj liniji opskrbe svime što im je potrebno: naoružanjem, opremom, streljivom i opremom u potrebnim količinama i odgovarajuće kvalitete u najkraćim mogućim rokovima“, rekao je Putin.

"Također je važno usavršiti i značajno poboljšati tehničke karakteristike naoružanja i opreme za naše lovce na temelju stečenog borbenog iskustva", ustvrdio je.

18:12 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski mogao bi tražiti podršku iz Afrike dok se nastavlja boriti protiv ruske invazije.

Govoreći danas u Kijevu sa skupinom diplomata kazao je da će otvoriti 10 novih veleposlanstava diljem afričkog kontinenta kako bi ojačao trgovinske veze i tražio potporu - povećavajući ukupan broj na 30.

Reuters sugerira da bi mogao pokušati upotrijebiti ukrajinske resurse žitarica za borbu protiv siromaštva i gladi na kontinentu u onim područjima kojima je to potrebno kako bi pridobila potporu.

"Preispitujemo odnose s desecima afričkih zemalja", rekao je ranije Zelenski te dodao: "Sljedeće godine to moramo ojačati."

18:04 Ukrajinski tužitelji otkrili su 54 ruske komore za mučenje, a istražuju preko 5000 slučajeva navodnog mučenja.

Državno tužiteljstvo također je otkrilo da je pokrenuto 855 kaznenih istraga za ratne zločine nad djecom, uključujući 10 slučajeva seksualnog nasilja, javlja Kyiv Independent.

17:10 Ruske snage počele su s rušenjem kazališta u okupiranom Mariupolu u južnoj Ukrajini koje je bilo mjesto smrtonosnog zračnog napada za koji se vjeruje da je ubio stotine civila, prema pomoćniku ukrajinskog gradonačelnika grada u egzilu.

Petro Andrjuščenko optužio je okupacijske vlasti za pokušaj prikrivanja ruskog bombardiranja kazališta, koje je korišteno kao sklonište od zračnih napada kad je pogođeno 16. ožujka, piše Guardian.

Istraga Amnesty Internationala o napadu na kazalište u Mariupolju zaključila je da su ruske snage počinile ratni zločin namjerno gađajući zgradu iako su znale da se stotine civila tamo sklonilo.

16:33 Europska komisija šalje 66 milijuna eura za obnovu ukrajinskih škola. Ukrajina očekuje 34 milijuna eura više. Sveobuhvatni ruski rat uništio je ili oštetio više od 2800 obrazovnih institucija u Ukrajini, prema ministru obrazovanja Serhiju Sharletu.

16:13 Ruski ministar energetike Oleksandr Novak kazao je da će Rusija zabraniti opskrbu naftom i naftnim derivatima zemljama koje budu zahtijevale poštivanje ograničenja cijena koje je uveo Zapad.

 

15:37 Jučer je objavljeno da je Sjeverna Koreja poslala isporuku oružja Wagnerovoj grupi - skupini ruskih plaćenika koje je Kremlj angažirao da se bore u Ukrajini.

Važno je dodati da i Sjeverna Koreja i Wagnerova grupa poriču optužbe, ali američke i britanske obavještajne službe vjeruju da se to dogodilo.

Danas Kanada kaže kako vjeruje da ovaj potez "jasno krši" međunarodne zakone.

U izjavi ministrice vanjskih poslova zemlje Melanie Joly stoji: "Nastavit ćemo raditi s međunarodnim partnerima na rješavanju ovih događaja i odgovoriti na daljnje isporuke oružja ako do njih dođe."

15:16 Ruska novinska agencija TASS je u petak izvijestila da je Anatolij Antonov, ruski veleposlanik u SADU-u usporedio stanje američko-ruskih odnosa s "ledenim dobom", dodavši da je teško reći kada bi se razgovori o strateškom dijalogu između dviju strana mogli nastaviti, ali da su razgovori o razmjeni zatvorenika " učinkovit" i nastavit će se. Kazao je i da je rizik sukoba između SAD-a i Rusije visok.

Ruska invazija na Ukrajinu, koja je izazvala niz zapadnih sankcija, ostavila je veze između SAD i Rusije na najnižoj točki u desetljećima.

Dvije nedavne razmjene zarobljenika, u kojima je Rusija oslobodila američkog marinskog veterana Trevora Reeda i košarkašku zvijezdu Brittney Griner u zamjenu za osuđenog krijumčara droge Konstantina Jarošenka i trgovca oružjem Viktora Bouta, rijetki su primjeri uspješne američko-ruske diplomacije ove godine.

15:13 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg sažeo je svoja razmišljanja o ratu u Ukrajini dok se približavamo kraju godine.

U članku za FT, on naglašava široko opaženu neželjenu posljedicu rata za Vladimira Putina.

"Putin je tvrdio da želi manje NATO-a na ruskim granicama. On dobiva suprotno - jači, veći NATO", rekao je.

Rekao je da Rusija namjerava "zamrznuti rat kako bi omogućila svojim snagama da se pregrupiraju, naoružaju i pokušaju pokrenuti novu ofenzivu".

Putin, dodao je, nije "tražio pravi mir".

14:08 Kremlj je u petak objavio da je Rusija postigla značajan napredak prema "demilitarizaciji" Ukrajine, što je jedan od ciljeva koje je ruski predsjednik Vladimir Putin proklamirao kada je pokrenuo agresiju na Ukrajinu prije deset mjeseci.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov govorio je novinarima o ruskom vojnom napredovanju, nakon što je Putin u četvrtak kazao da su ukrajinski obrambeni potencijali blizu nule.

"Može se reći da postoji značajan napredak prema demilitarizaciji", rekao je Peskov.

Obrambeni potencijal Ukrajine, njezin vojno-industrijski kompleks ozbiljno je narušen ruskim raketnim napadima, dodao je.

Međutim, zapad je Ukrajini dostavio oružje vrijedno desetke milijardi dolara, a američki predsjednik Joe Biden je ovoga tjedna obećao američki sustav protuzračne obrane Patriot i nastavak podrške.

Putin je umanjivao važnost sustava Patriot, rekavši da je on "prilično zastario" i da će se Rusija prilagoditi.

Nakon što je pretrpjela niz poraza Rusija traži pobjedu na bojnom polju u istočnoj Ukrajini gdje njezine snage već mjesecima pokušavaju zauzeti grad Bahmut.

Peskov je rekao i da Rusija ne zna za ukrajinske mirovne planove. Wall Street Journal objavio je da Kijev priprema objavu prijedloga mirovnog plana za veljaču.

Dodao je kako je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij dosad ignorirao "realnost", referirajući se na rusko proglašenje aneksije četiri djelomično okupirane ukrajinske regije.

14:05 Cijena barela na londonskom tržištu porasla je za 1,40 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 82,38 dolara. Barelom se na američkom tržištu trgovalo po 1,49 dolara višoj cijeni, od 78,98 dolara.

Cijene su na oba tržišta na putu rasta drugi uzastopni tjedan.

Rusija bi mogla smanjiti proizvodnju nafte za pet do sedam posto početkom 2023. kao odgovor na ograničenja cijena, citirala je u petak novinska agencija RIA potpredsjednika vlade Aleksandra Novaka.

"Cijene sirove nafte su porasle jer se trgovci energentima fokusiraju na reakciju Moskve na ograničenje cijena ruske nafte, a ne toliko na tisuće otkazivanih letova koja će poremetiti blagdanska putovanja u SAD-u", rekao je Edward Moya iz OANDA-e.

Više od 4400 letova u SAD-u otkazano je tijekom dva dana zbog zimske oluje, što se podudara s blagdanskom sezonom putovanja za koju su neki predviđali da bi mogla biti najprometnija do sada.

U četvrtak su se cijene nafte s obje strane Atlantika pale zbog ukidanja letova. Snježna oluja također bi mogla poremetiti planove vozača za putovanja tijekom Božića i Nove godine, smanjujući potrošnju benzina.

No potražnja za loživim uljem mogla bi se povećati, jer se očekuje da će ekstremni vremenski uvjeti uzrokovati nestanak struje.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas da je u četvrtak barel košarice nafte njezinih članica u odnosu na prethodni dan porastao 1,78 dolara, na 81,14 dolara.

13:46 Dvije su osobe ozlijeđene nakon što je automobil-bomba eksplodirala u gradu Melitopolju pod ruskom okupacijom na jugoistoku Ukrajine, prema lokalnom promoskovskom dužnosniku.

Vladimir Rogov, službenik imenovan od strane Rusije u ukrajinskoj pokrajini Zaporižja. Eksplozija se dogodila ispred ulaza u park Gorki. Eksplodirao je automobil. Uzroci i okolnosti se istražuju.

Opisao je incident kao "teroristički napad" koji su izveli "militanti kijevskog režima" za rusku državnu novinsku agenciju Ria Novosti.

13:28 Političar iz Sankt-Peterburga zatražio je da tužitelji istraže ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog korištenja riječi "rat" za opisivanje sukoba u Ukrajini, optužujući šefa Kremlja da je prekršio vlastiti zakon.

Nikita Juferev, opozicijski savjetnik u gradu u kojem je Putin rođen, rekao je da zna da njegova tužba neće odvesti nigdje, no da ju je podnio da razotkrije "lažljivost" sustava.

"Za mene je važno da privučem pozornost na kontradikciju i nepravdu ovih zakona koje Putin usvaja i potpisuje, no kojih se on sam ne pridržava", rekao je Reutersu.

"Mislim da što više govorimo o ovome, više ljudi će sumnjati u njegovu iskrenost, nepogrešivost i imat će manju podršku."

U svojem prigovoru, podnijetom u otvorenom pismu, Juferev je tražio od glavnog tužitelja i ministra unutarnjih poslova da "Putina proglase zakonski odgovornim za širenje lažnih vijesti o postupcima ruske vojske".

Juferev, koji nije želio otkriti svoju lokaciju, rekao je da su Putinovi kritičari koji su rat nazvali ratom pretrpjeli teške kazne.

Opozicijski političar Ilja Jašin ovaj mjesec je zatvoren na osam i pol godina zatvora za širenje "lažne informacije" o vojsci. U srpnju je drugi lokalni savjetnik, Aleksej Gorinov, osuđen na sedam godina zbog kritiziranja invazije.

Nakon što je objavio otvoreno pismo o Putinu, Juferev je rekao da je primio stotine poruka mržnje. No rekao je da vjeruje da većina Rusa razumije što se zaista događa u Ukrajini.

"Rat je u ruskom društvu zastrašujuća riječ. Svakoga su odgajali djed i baka koji su proživjeli Drugi svjetski rat, svatko se sjeća riječi 'sve, samo ne rat'", rekao je.

13:20 Ruske snage granatirale su nedavno oslobođenu regiju Herson više od 60 puta, ubivši jednu osobu i ranivši dvije, prema čelniku vojne uprave regije Jaroslavu Januševiču, piše The Guardian.

"Moskovske trupe 61 put granatirale su područje regije Herson. Osvajači su napali mirna naselja u regiji topništvom, MLRS-om, minobacačima i tenkovima", napisao je Januševič na Facebooku.

12:49 Nizozemska će dati Ukrajini pomoć od 2,5 milijardi eura (2,2 milijarde funti) 2023. godine, objavila je nizozemska vlada. Novac je namijenjen vojnoj pomoći, radu na obnovi kritične infrastrukture i pomoći istragama mogućih ratnih zločina.

Nizozemski predsjednik Mark Rutte obećao je da će njegova zemlja pružati pomoć "sve dok Rusija nastavi rat protiv Ukrajine".

12:36 Vladimir Solovjov, Putinov propaganist, u svojoj je emisiji ugostio Dimitrija Simesa, predsjednika Centra za nacionalne interese, vašingtonskog think-tanka. Dok je Simes govorio, na ekranu se prikazivala snimka ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog tijekom njegova govora u Kongresu. 

Prikazivane su i predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi i potpredsjednica Kamala Harris kako prihvaćaju i ponosno drže ukrajinsku zastavu koju im je uručio Zelenski. Solovjov je bio očigledno nezadovoljan zbog srdačnog prijema koji je ukrajinski predsjednik dobio u SAD-u, piše Daily Beast.

Dok je Simes govorio, Solovjov je ljutito tipkao na svojem mobitelu, a na kraju emisije otkrio je kako je slao poruke svojim producentima i zahtijevao da prestanu reproducirati isječke Zelenskog pred Kongresom SAD-a. S obzirom na to da su producenti bili prespori da udovolje voditeljevim zahtjevima, on je burno reagirao i prekinuo Simesa.

"Oprosti mi, Dimitrije. Ljudi, maknite ovaj video ako ne možete čitati što vam se piše!" prekinuo je Simesa. Solovjov je svoje nezadovoljstvo zbog posjeta ukrajinskog predsjednika Washingtonu iskazao i dan ranije. "Zelenski je već na putu za Washington. To je možda prirodan put za svakog izdajicu. Izdao je cijelu svoju sovjetsku prošlost", poručio je. 

Naši proizvođači oružja ionako su talentiraniji. Naši ljudi su domišljatiji jer smo Rusi - različitih nacionalnosti. Bog je s nama! Ili ćemo pobijediti ili će čovječanstvo prestati postojati jer Gospodin neće podnijeti pobjedu antikristovih ratnika. Mi smo Gospodinovo oružje, njegova smo osvetnička desnica", rekao je Solovjov i usporedio Zelenskog sa "zlom pudlicom".

12:33 Dvoje ljudi ozlijeđeno je u eksploziji autobombe u Melitopolju, ukrajinskom gradu koji su okupirale ruske snage, objavio je lokalni proruski čelnik. Vladimir Rogov, čelnik okupiranog dijela regije Zaporižja kojeg je imenovala Moskva, incident je nazvao terorističkim činom.

"Ovo je, naravno, teroristički napad iza kojeg stoje militanti kijevskog režima", rekao je Rogov za rusku režimsku agenciju RIA Novosti. Automobil je eksplodirao u parku Gorki u centru Melitopolja, rekao je Rogov.

10:18 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u petak je objavio video u kojem kaže da se vratio na posao u Kijevu nakon svojeg posjeta Washingtonu ovog tjedna.

"U svojem sam uredu. Radimo prema pobjedi", rekao je u videu objavljenom na svojem kanalu na Telegramu.

9:25 Visokopozicionirani ruski diplomat rekao je da pregovori o sigurnosnim jamstvima za Rusiju ne mogu početi dok su instruktori NATO-a i "plaćenici" u Ukrajini, odnosno dok Zapad nastavlja slati oružje u Ukrajini. 

Aleksandar Darčijev, jedan od čelnika ruskog ministarstva vanjskih poslova zadužen za Sjevernu Ameriku, rekao je da bi "pregovori bili preuranjeni sve dok ne prestane slanje oružja i financiranje režima Zelenskog te dok se američki i NATO-ovi plaćenici i instruktori ne povuku iz Ukrajine", piše Reuters.

Rusija strane dobrovoljce koji se bore u redovima ukrajinske vojske naziva "plaćenicima" te je dosad osudila niz zarobljenih stranih boraca.

8:20 Sky News dobio je pristup čečenskoj bazi blizu bojišnice u opkoljenom gradu Bahmutu u Donbasu. Tijekom snimanja podijelili su svoj uvid u rat i neprijatelja. Novinari Sky Newsa do bunkera čečenskih separatista dovezli su se sporednim cestama kako bi izbjegli ruske promatrače. Kada su ušli u Bahmut, prošli su kraj uništenih zgrada.

"Zvuk granatiranja čuo se stalno i činio se kao da je blizu. Unutar bunkera sredili smo neke od najdugovječnijih veterana ovog rata", piše Sky News. Kažu da se taktika njihova neprijatelja nije promijenila od početka rata.

"Vojnike šalju kao stoku na klanje. Iza Rusa ostaje zemlja prekrivena leševima. To rade svaki dan, nemaju empatije i sažaljenja za vlastiti narod", rekao je Čečen Idris.

"Ovdje 'ne' nije opcija. Rusija mora izgubiti rat i to tu mora završiti. Svi će izgubiti ako danas ne obranimo Ukrajinu", navodi zapovjednik čečenskog bataljuna.

Zapovjednik Muslim Čeberlojevski borio se protiv Putinovih snaga vjerojatno dulje od bilo kojeg drugog zapovjednika te je u intervjuu upozorio Zapad da ne čini dovoljno kako bi porazio Putina.

"Mislim da je potrebna veća potpora. Zapad daje potporu u dijelovima, oni su ograničeni. Streljivo se brzo koristi, nema ga dovoljno na bojnom polju. Da imamo više, mogli bismo brže pobijediti", rekao je Čeberlojevski.

"Uopće nemam sažaljenja za Ruse jer bog je svakome dao mozak za razmišljanje. Ako ne razmišlja, ne bi trebao hodati po zemlji, mjesto mu je pod zemljom", smatra i upozorava zapadne čelnike da ne nasjedaju na Putinove ponude o pregovorima za okončanje rata.

"Čak i kada pristanu na pregovore i potpisivanje nekih dokumenata, oni ih ne poštuju. Ponašaju se izdajnički", istaknuo je.

U pomoćnoj zgradi zamjenik zapovjednika Mansour pokazao je ono što zove "vražjim strojem". Riječ je o improviziranome raketnom bacaču za ispaljivanje preinačenih granata i bacanje mina.

Na svojem mobitelu pokazao je snimku funkcioniranja vražjeg stroja tijekom akcije u noći. Na videu se vidi lansiranje pa golema eksplozija u daljini koja je obasjala nebo. Čečenski borci viču "Allahu Akbar".

Čečeni se bore jer se nadaju da će se nakon pobjede u ratu riješiti Kadirova, koji je nepopularan, ali dobro financiran i zaštićen tisućama dobro naoružanih snaga sigurnosti.

Kad rat završi, dodaju da će se nastaviti boriti protiv Rusije, nadajući se da će ga srušiti. "Ako danas završi rat u Ukrajini, a mi pobijedimo, za nas on neće biti gotov", rekao je Asadullah, Ukrajinac koji je prešao na islam i pridružio se bataljunu.

"Borit ćemo se dok potpuno ne uništimo to carstvo zla", zaključili su Čečeni iz bunkera u Bahmutu.

6:50 Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je upotrijebio riječ "rat" za označavanje sukoba u Ukrajini, što je prvi put da je javno odstupio od svojeg opisa invazije Moskve kao "specijalne vojne operacije" nakon deset mjeseci.

"Naš cilj nije zavrtjeti kolo vojnog sukoba, već, naprotiv, okončati ovaj rat", rekao je Putin novinarima u Moskvi nakon sudjelovanja na sastanku Državnog vijeća o politici za mlade. "Tome smo težili i nastavit ćemo težiti", istaknuo je.

Putinovi kritičari kažu da je korištenje riječi "rat" za opisivanje sukoba u Ukrajini zapravo protuzakonito u Rusiji od ožujka, kada je ruski čelnik potpisao zakon o cenzuri prema kojem je širenje "lažnih" informacija o invaziji zločin, uz kaznu do 15 godina zatvora za svakoga tko je osuđen.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin "NISMO ODUSTALI OD PREGOVORA" Putin tvrdi da Rusija želi kraj rata u Ukrajini: "Naš cilj nije zavrtjeti kolo vojnog sukoba"

Američki dužnosnik rekao je za CNN da je njihova početna procjena bila da Putin to nije rekao namjerno i da je vjerojatno lapsus. Međutim, dužnosnici će pozorno pratiti što će se govoriti unutar Kremlja o tome u nadolazećim danima.

 

Što se događalo dan ranije pročitajte >>OVDJE.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene