Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ARKTIČKA OLUJA

Milijuni na udaru polarne zime, osjet hladnoće mogao bi ponegdje biti i do -57 stupnjeva: "Kad to čujete, morate se šokirati"

Aktualno Galerija Zimska oluja u SAD-u - 4 Zimska oluja u SAD-u - 4 Foto: DNEVNIK.hr Zimska oluja u SAD-u - 3 Zimska oluja u SAD-u - 3 Foto: DNEVNIK.hr Zimska oluja u SAD-u - 2 Zimska oluja u SAD-u - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zimska oluja u SAD-u - 1 Galerija 1/4 >>
Snažna zimska oluja zahvatila je velike dijelove SAD-a. Zbog snijega, vjetra i hladnoće, za više od 200 milijuna Amerikanaca izdana su upozorenja i savjeti. Oluja će potrajati nekoliko dana, a već sad je bez struje milijun kućanstava. U najprometnijem dijelu godine otkazane su tisuće letova.

U Sjedinjene Države stigla je zima u pravom smislu te riječi. Hladnoća i snijeg, plima i valovi, izazivaju velike probleme diljem zemlje.

"Sada je temperatura -19 stupnjeva. Velika je bura s nanosima snijega. Snijega ima 6, 7 inči (15 - 18 cm op.a.) za sada. Najavili su oborine 24 sata", kazao je Željko Perić iz Clevelanda u državi Ohio.

Trenutačno nitko ne izlazi, nitko ne vozi. Lokalni mediji su javili pučanstvu da ne napuštaju svoje domove.

Zimska oluja obuhvaća golemo područje koje se prostire od istočne do zapadne obale, od granice s Kanadom, do granice s Meksikom. Diljem zemlje proglašene su opasnosti od mećava i oluja, pa sve do polarnih vjetrova i ekstremnih hladnoća.

Pročitajte i ovo Ivan Čačić, meteorolog Dnevnika Nove TV MALA ŠKOLA PROGNOZE Jeste li znali kakav je ljudski učinak na klimatske promjene?

"Mislim da je oko -13. Trenutačno sam u redu. Izašlo je sunce, osjećaj je super. Rano ujutro i kasnije navečer bude hladnije. Ako se ne utoplite, ako nemate rukavice, kapu, dobar par čizama, vjerojatno potkošulju, duge gaće ili nešto drugo, bit će vam hladno", kazao je Frank Perrotte iz Billingsa u Montani u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Jasmine Bojić.

"Termalni sloj, dugi rukav, moja uobičajena majica i jakna, a onda ista stvar, tri sloja ovoga, hlače i dva para čarapa", navodi Tyler Moehring iz Portlanda u Oregonu.

Otkazano na tisuće letova

Zračni prijevoznici otkazali su više od 4400 letova u SAD-u u petak zbog jake zimske oluje koja je omela rad aerodroma diljem SAD-a i zadala frustracije tisućama putnika tijekom blagdana.

Otkazivanja su se nastavila nakon što je u četvrtak otkazano 2700 letova, prema stranici za praćenje letova FlightAware. Željeznički putnički prijevoznik Amtrak također je otkazao desetke vlakova koji voze tijekom Božića zbog čega su tisućama putnika narušeni planovi za blagdane.

Američka Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) obustavila je ili odgodila letove radi odmrzavanja na brojnim američkim aerodromima zbog zimskih uvjeta.

Priopćila je da će žestoka zimska fronta koja se kreće preko Velikih jezera do sjeveroistoka uvelike utjecati na letove, te dodala da su odgode letova vrlo izgledne od Bostona do aerodroma metropolitskog područja D.C.-a, Seattle-Tacomi, međunarodnim zračnim lukama u Portlandu i u Aspenu u Coloradu.

Ministar prometa Pete Buttigieg za CNN je rekao da je američki zrakoplovni sustav "pod golemim prirtiskom" te da dvije različite oluje i jaki vjetrovi utječu na rad zračnih luka diljem zemlje. Oko 10 posto američkih letova otkazano je u četvrtak, kazao je Buttigieg.

"Čeka nas puno prekida prometa", rekao je.

Još 5500 američkih letova otkazano je u petak, među kojima je više od petine letova American Airlinesa, United Airlinesa, Delta Air Linesa i Southwest Airlinesa.

Southwest je u petak otkazao 889 letova, više od petine svih svojih zakazanih letova, a Alaska Airlines otkazala je njih 359, odnosno 46 posto svojih letova.

Arktička oluja tek počela

Građani se pozivaju na oprez, jer arktička oluja je tek počela.

"Ono što je specifično kod ove oluje jest da će je pratiti vrlo nagao pad tlaka zraka i pad temperature. Tlak zraka će biti nizak poput tlaka u uraganu kategorije 2. Zbog toga će puhati olujan sjeverni vjetar pa će osjet hladnoće biti iznimno izražen", kazao je meteorolog Dnevnika Nove TV Nikola Vikić-Topić.

Pročitajte i ovo Klimatski aktivisti, Njemačka PONOVO REMETE MIR GRAĐANA Incident u zračnoj luci: Klimatski aktivisti sjeli na asfalt i blokirali pistu na minhenskom aerodromu

"Amerikanci to zovu wind-chill i kod njih je to sastavni dio svake prognoze vremena, tako da su dobro upoznati s tim, ali opet kad čujete da će osjet hladnoće u nekim dijelovima zemlje biti -70 Fahrenheita što je -57 stupnjeva Celzijevih, morate se šokirati. To će sve potrajati još nekih 4-5 dana i onda će se stanje normalizirati", dodao je.

Oko milijun ljudi ostalo je bez struje zbog šteta na elektroenergetskoj mreži. Za više od 200 milijuna Amerikanaca izdana su razna upozorenja ili savjeti. To je oko 60 posto ukupne populacije.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene