Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kardinal o Dajli

Bozanić: Papa je bezobzirno napadnut s nevjerojatnom mržnjom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u Mariji Bistrici u propovjedi se neizravno osvrnuo na slučaj Dajla.

Josip Bozanić, predvodeći pred oko 40.000 vjernika središnje misno slavlje u nacionalnom Marijanskom svetištu Majke Božje Bistričke, u propovijedi je pozvao vjernike da u Mariji pronađu uzor vjere, u nedavnu Papinu pohodu Hrvatskoj očitovanje katoličkih vrijednosti, ali i da se mole za Svetoga Oca Benedikta XVI. koji je, kako je istaknuo, posljednjih dana doživio bezobzirne napade i očitovanje mržnje od dijela hrvatske javnosti. Time se Bozanić osvrnuo na slučaj Dajla, iako ga nije spomenuo.

Vjernike je pozvao da se s pouzdanjem u Boga ne boje nikakvih protivština već kao crkva žive jedinstvo i zajedništvo, te 'osobito ovih dana mole za Svetoga Oca koji je od dijela hrvatske javnosti doživio bezobzirne napade i nevjerojatno očitovanje mržnje'. Uputio im je i poziv na molitvu za zadovoljštinu za nanesene uvrede, prije svega, kako je rekao, Bogu, ali i Crkvi i Svetome Ocu. 'Ne smijemo dopustiti da se u našu Crkvu, u našu domovinu i u naše živote uvuče privid', rekao je u propovijedi kardinal Bozanić, dodavši kako je taj brižno građeni privid velikim dijelom i raskinut tijekom nedavnog pohoda pape Benedikta XVI. Republici Hrvatskoj.

Podsjetio je i da je Crkva ove godine posebno molila za obitelj, 'nošena sviješću da smo kao Crkva obitelj', a podsjetio je i na poruku pape Benedikta XVI. s euharistijskog slavlja u Zagrebu: ' 'Dobro obitelji je dobro i Crkve. Izgradnja svake pojedine kršćanske obitelji smješta se unutar veće obitelji Crkve, koja je podupire i nosi sa sobom. I obratno, Crkvu grade obitelji, male kućne crkve. Molimo Gospodina da obitelji budu uvijek više male Crkve, a crkvene zajednice da budu više obitelj!''. Kardinal Bozanić u propovijedi je posebice istaknuo kako smo posljednjih tjedana u Hrvatskoj izvrgnuti valu izražavanja mišljenja, zauzimanja stavova, unošenja pomutnje i nezdravih odnosa, te je pozvao vjernike da sačuvaju jedinstvo. Upravo je pohod pape Benedikta XVI. bio znak da 'Bog progovara i u našim danima', istaknuo je zagrebački nadbisku.

'Danas je Crkva u Hrvatskoj pozvana na jedinstvo kako bi se suočila s izazovima u promijenjenom društvenom okruženju. Kao Crkva pozvani smo ugraditi se u život našeg društva, biti, ako je potrebno, i znak osporavan, ali čvrsti i nepokolebljivi u borbi za istinu o Bogu i čovjeku. Na tom putu ne smiju nas pokolebati nikakve prijetnje i nikakvi sebični interesi, jer znamo, naš temelj nije nekakva materijalna i propadljiva stvarnost, nego sam Bog', kazao je Bozanić i dodao: 'U tom nastojanju moramo biti poput Marije, otvoreni Božjem pozivu, spremni zakoračiti i u nesigurnost'. 'Ne smijemo se bojati ni istine o nama samima, jer tek u otvorenosti i stalnom propitivanju svojega djelovanja u svjetlu istine i pravednosti možemo primijetiti ono što nas kao zajednicu razara vodi na krive puteve i udaljuje od cilja', poručio je kardinal.

Nadbiskup Bozanić se osvrnuo i na svakodnevicu vjernika u Hrvatskoj, ocijenivši da ju karakterizira nehumanost društvenog ustrojstva u kojemu je jedina svetinja gomilanje profita. Zato je pozvao vjernike da u spremnosti na ljubav koja želi i traži dobro drugoga, ostvare i iskuse smisao života kao što im je to poručio i Sveti Otac za vrijeme nedavnog pohoda Hrvatskoj. 'Na tom putu kao crkva nismo sami', rekao je kardinal Bozanić uputivši vjernike na putokaze svjetla u tami koji im svojim svetačkim životom pruža blaženi Alojzije Stepinac, čije je proglašenje blaženim, 3. listopada 1998. upravo u Mariji Bistrici, događaj jedinstva koji crkva ne može i ne smije zaboraviti.

Podsjetivši kako je i papa Benedikt XVI. 5. lipnja ove godine u zagrebačkoj katedrali pozvao hrvatske vjernike da pogled upru u svetački primjer Alojzija Stepinca, kardinal Bozanić istaknuo je da se Stepinac zahvaljujući svojoj kršćanskoj savjesti znao oduprijeti svakom totalitarizmu - te u vrijeme nacističke i fašističke diktature znao pružiti ruku drugom, postati braniteljem Židova, pravoslavnih i progonjenih, a u doba komunizma odvjetnik svojih vjernika, napose mnogih progonjenih i ubijenih svećenika. 'Postao je 'branitelj' Boga na ovoj zemlji, jer je postojano branio istinu i pravo čovjeka da živi s Bogom', naglasio je kardinal Bozanić.

'Ne trebamo se bojati niti se smijemo sramiti svoje pripadnosti Crkvi, čak ni onda kada to nije lako, kada smo izloženi pogrdama', rekao je zagrebački nadbiskup, pozvavši vjernike da u Mariji, nađu uzor takve vjere. (T.Š./Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Političari moraju pomoći' BOZANIĆ REKAO 'DA' MIGRANTIMA 'Europa nema kulturu dobrodošlice' Slika nije dostupna Misno slavlje Kardinal Bozanić dijeli zabrinutost roditelja za odgoj djece

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene