Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mijenjaju se pravila

Planirate na put u susjedstvo? Vlada mijenja prometne znakove, objavljeno koje su novosti

Novi znak na slovenskim cestama - 3
Novi znak na slovenskim cestama - 3 eVlada
Aktualno Galerija Novi znak na slovenskim cestama - 1 Novi znak na slovenskim cestama - 1 Foto: eVlada Novi znak na slovenskim cestama - 2 Novi znak na slovenskim cestama - 2 Foto: eVlada Novi znak na slovenskim cestama - 3 Novi znak na slovenskim cestama - 3 Foto: eVlada Novi znak na slovenskim cestama - 4 Novi znak na slovenskim cestama - 4 Foto: eVlada +1 Novi znak na slovenskim cestama - 5 Galerija 1/6 >>
Slovensko ministarstvo infrastrukture pripremilo je novi pravilnik koji, između ostalog, predviđa i neke nove prometne znakove.

Slovenska vlada bi uskoro trebala usvojiti novi pravilnik o prometnoj signalizaciji i prometnoj opremi na cestama kojim bi se uveli i neki novi prometni znakovi kao i način njihova postavljanja. 

Ministarstvo infrastrukture pripremilo je nove propise o prometnim signalima i opremi na cestama. Riječ je o dokumentu koji precizno definira vrste prometnih znakova i drugih oznaka te njihov izgled i način postavljanja. Novi prijedlog propisa trenutačno je u međuministarskoj koordinaciji, objavljeno je na portalu eUprava.

U odgovoru za slovenski N1, Ministarstvo je navelo da sadržaj novog propisa ne donosi značajne promjene u području prometne signalizacije, ali su djelomično promijenjeni da bi bili vidljiviji. Ako se pravilnik usvoji, neki znakovi više neće biti na cestama, drugi će dobiti novi izgled, a neki novi znakovi će biti uvedeni.

Pročitajte i ovo Poljski F-16 Napeta situacija Poljska i saveznici digli borbene zrakoplove: "U tijeku je intenzivna aktivnost ruskog zrakoplovstva"

Na primjer, signal upozorenja vozača na neosiguran prijelaz ceste preko željezničke pruge bit će izmijenjen – trenutni simbol parnog vlaka zamijenit će se slikom modernog električnog vlaka. Također, na znaku za područje mirnog prometa bit će postavljeno i upozorenje ograničenja brzine na 10 km/h.

Novi znak na slovenskim cestama - 3 Novi znak na slovenskim cestama - 2 Foto: eVlada

Što se tiče novih znakova, najviše se ističe uvođenje plavog znaka koji će označavati cestu ili prometnu traku duž koje smiju voziti samo putnički automobili u kojima se, osim vozača, prevozi barem još jedan putnik. Takav simbol će se moći vidjeti i na tablama koje označavaju ograničenja na prometnim trakama. Ministarstvo još nije objasnilo na kojim područjima ili cestama namjeravaju postaviti takav znak.

Novi znak na slovenskim cestama - 3 Novi znak na slovenskim cestama - 4 Foto: eVlada

Pročitajte i ovo Prizori iz tunela Na dubini od 20 metara VIDEO Izraelski vojnici upali u Hamasov tunel, snimili potresne scene: "Zabilježite ovo prije nego što sve raznesemo"

Stupanjem novih pravila na snagu na prometnicama će se moći vidjeti novi znakovi koji najavljuju i završavaju područje ograničenja brzine na 120 km/h. Trebao bi se uvesti i znak koji označava mjesto na cesti gdje vozilo mora stati zbog nadzora cestarine, a tu su i novi znakovi koji će predviđati otvaranje trake i posredno zamijeniti znakove za usporena vozila.

Novi znak na slovenskim cestama - 3 Novi znak na slovenskim cestama - 1 Foto: eVlada

Neki znakovi bit će i ukinuti: nestat će znakovi koji označavaju minimalnu brzinu, znakovi za sporu traku i znak za prolaz intervencijskih vozila. Također, više neće biti znakova za plaćanje cestarine, koji se od uvođenja vinjeta i elektroničke naplate cestarine više ne mogu vidjeti na slovenskim autocestama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene