Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Savez Antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske u današnjem se priopćenju usprotivio najavi održavanja prosvjednog skupa Građanske inicijative 'Krug za trg' 13. prosinca na Trgu maršala Tita u Zagrebu, kojim se traži njegovo preimenovanje u Kazališni trg.


SABA navodi kako je 'vrijeme da se ne dopuste ekstremističke manifestacije kojima se izražava mržnja i iznose neistine o antifašističkoj borbi i maršalu Titu i time vrijeđaju domoljubni osjećaji mnoštva hrvatski građana'. 

Vezani članci Slika nije dostupna ''VJEROJATNO POSTOJE I DRUGE SNIMKE'' Mesić podnio ostavku na dužnost počasnog predsjednika SABA-e Slika nije dostupna Antifašisti: Odbijamo pokroviteljstvo Grabar Kitarović, jer se odrekla antifašizma

>> Prosvjed protiv imena Trga maršala Tita na rubu incidenta, intervenirala i policija

>> SABA prosvjeduje zbog ispitivanja članova i najavljuje prosvjed protiv promjene imena Trga maršala Tita

Naglašava se da se ne smije zaboraviti činjenica da u 17 svjetskih metropola i gradova, poput, primjerice, Londona, New Delhija, Kaira, Washingtona i drugih, trgovi i ulice nose ime maršala Tita. U priopćenju se dodaje da se 'cijeli svijet, kao i Ustav Republike Hrvatske, temelji na antifašizmu, demokraciji i međuljudskoj toleranciji, koje negiraju te proustaške snage'.

U SABA-i neshvatljivim smatraju da se još dopušta propagiranje, kako kažu, ekstremnih manifestacija nacifašističkih ideja koje su, dodaju, u izravnoj suprotnosti s civilizacijskim tekovinama.

'Mi podupiremo iskaze naših vrhovnih političara u duhu međunarodne suradnje i uključivanja u Europsku uniju, pa stoga očekujemo i njihovu reakciju na najavljeno proustaško 'mitingovanje', stoji na kraju priopćenja SABA-e.