Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prosvjed protiv imena Trga maršala Tita na rubu incidenta, intervenirala i policija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko tri tisuće građana prosvjedovalo je danas na Trgu maršala Tita tražeći da se tom trgu vrati naziv Kazališni trg. S druge strane tog trga ispred Muzeja za umjetnost i obrt druga skupina od dvjestotinjak građana prosvjedovala protiv promjene imena.

Prilikom prosvjeda dogodila se jedna tučnjava u kojoj su sudjelovale tri osobe te nekoliko slučajeva dovikivanja i vrijeđanja, izvijestila je zagrebačka policija. Četiri osobe privedene su zbog remećenja javnog reda i mira.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon što je skinuta U Splitu izvedena predstava Maršal Slika nije dostupna Peti po redu Prosvjed protiv Trga maršala Tita: 'Tito je zločinac!'

Zasad nema podataka o tome da su viđena znakovlja koja potiču na mržnju, dodala je policija, koja je ocijenila da je prosvjed "prošao u redu".

>> 'NDH nostalgičari ne shvaćaju da smo zahvaljujući Titu bili na strani pobjednika'

Prosvjed za vraćanje naziva Kazališni trg organizirala je građanska inicijativa Krug za trg, koja od gradskih vlasti zahtijeva da se bez odgode provede odluka o vraćanju imena Kazališni trg, podsjećajući da je zaključak o tome prije 14 godina donijelo nadležno povjerenstvo Gradske skupštine.

Prosvjednici su bili odjeveni u crvene pregače s natpisom "zločin je zločin". Simbolično su otkrili ploču s nazivom Kazališni trg, a preko Zdenca života stavili su crnu tkaninu s natpisom "ex lex" (bezakonje).

Oko trga u koloni su sa zapaljenim svijećama napravili krug, pri čemu su dovikivali "Tito zločinac", dok su iz skupine antifašista uzvraćali uzvicima "Tito, Tito".

Jedan od organizatora prosvjeda, povjesničar Josip Jurčević rekao je novinarima da su organizirali javno okupljanje radi vraćanja imena trgu, koji sada nosi naziv po "zločincu maršalu Titu", kojega smatra odgovornim za "masovna pogubljenja, ubojstva, mučenja, progone i zabranu pluralizma".

Krug za trg navodi da je prosvjed potaknut obvezama hrvatskog društva koje proistječu iz Rezolucije Vijeća Europe o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih komunističkih režima te deklaracije Hrvatskoga sabora o osudi komunističkog režima.

Na drugoj strani trga kontra-prosvjed organizirala je zagrebačka Udruga mladih antifašista, koji su imali istaknut natpis "Fašizam? Ne, hvala!" i sliku Josipa Broza Tita.

Predsjednik udruge Mario Šimunković rekao je da su došli
prosvjedovati protiv namjere da se preimenuje Trg maršala Tita u Kazališni trg.

Tvrdi da Krug za trg ne prosvjeduje radi preimenovanja, nego da se "rehabilitiraju snage poražene u Drugome svjetskom ratu".

Šimunković smatra da Krug za trg sebe naziva građanskom inicijativom, ali, iako ih se na prosvjedu okupilo mnogo, to nije stajalište hrvatskih građana.

Smatra da inicijativa za promjenu imena neće proći jer, kako je rekao, da oni imaju dokaze protiv Tita, kojeg nazivaju zločincem, već bi trg odavno bio preimenovan.

Najavio je da će i dalje prosvjedovati protiv, kako je rekao,
"fašističkih skupova i mimohoda".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene