Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovornost za volanom

Bonton u limenom ljubimcu: Pridržavate li se ovog pravila koje može spasiti živote?

Pridržavate li se bontona u vožnji?
Pridržavate li se bontona u vožnji? Foto: Getty Images
Svatko tko sjeda za volan mora imati odgovornost. Jedna od glavnih odgovornosti koja može spasiti živote je izbjegavanje korištenja mnobitela u vožnji koji je četvrti ubojica na cestama.

Pročitajte i ovo Petar Puškarić Mig mig Potrubi za Dan bez mobitela u prometu: Poznati za sigurnost na cestama Slika nije dostupna Skrivena kamera Kako su pješaci i biciklisti reagirali na semafor za one koji zure u mobitel

Mobiteli su apsolutno postali dio svakodnevice. Htjeli to priznati ili ne, većina ljudi se od mobitela ne odvaja niti u toaletu, a brojni spavaju s mobitelom ispod jastuka.

Zašto bi onda vožnja s mobitelom u rukama bila iznimka?

Vožnja s mobitelom u rukama trebala bi biti iznimka jer je upravo korištenje mobitela četvrti uzročnik smrtnih slučajeva na cestama. Neka istraživanja pokazuju kako je tipkanje poruka u vožnji jednako kao vožnja s jednim promilom alkohola u krvi.

Kako su mobiteli postajali neodvojivi dio gotovo svakog čovjeka, prvu su opasnost u prometu predstavljali oni koji telefoniraju u vožnji. Držati mobitel u jednoj ruci, prislonjen na uho, također je neodgovorno ponašanje.

U prometu je svaka sekunda nepredvidiva pa jedna je požaljno da vozač bude apsolutno fokusiran na prizore ispred, ali i oko sebe. Ipak, ako se vozači ne mogu potpuno odvojiti od mobitela, dobra je opcija postaviti stalak za mobitel u blizini razine očiju. Na taj način vozač neće morati odvojiti oči od ceste kako bi 'bacio oko' na mobitel. Također, poželjno je aktivirati handsfree uslugu i mobitelom razgovarati samo u nuždi, ali bez odvajanja ruku od volana.

Tipkanje u vožnji još je opasnija radnja od telefoniranja. Povodom prošlogodišnjeg Dana bez mobitela u prometu objavljeni su rezultati istraživanja koje je provela Hrvatska udruga menadžera sigurnosti. Brojke su pokazale da 91 posto vozača koristi mobitel u vožnji, a čak polovica ne želi razmisliti o mijenjanju te navike. Iako postoji novčana kazna za vozače uhvaćene u ovoj neprimjerenoj radnji, mnogi ne odustaju od tipkanja u vožnji.

I nisu samo brojke pokazatelj da je situacija izrazito alarmantna. Stanete li na bilo koju prometnicu i prometrate vozače samo pet minuta, to će biti dovoljno da zaključite da gotovo svi drže mobitel u ruci i voze.

Konstantno skretanje pogleda s ceste na zaslon mobitela, i distrakcije na koje se vozači koncentriraju više od vožnje zaista mogu biti pogubne. Ako ste vi jedna od osoba koja se nakon vožnje nekom rutom ne sjeća točnog puta već je cijelo vrijeme bila zaokupljena onime što se događa na mobitelu, vrijeme da mijenjate navike je već odavno počelo.

Upozorite svoje najbliže, prijatelje i poznanike ako vozač gleda 5 sekundi u zaslon mobitela i pritom vozi 50 km/h, za to će vrijeme preći 70 metara ceste.

Osim na vozače motornih vozila, podsjetnik treba uputiti i pješacima i biciklistima. Nesreća se događa u trenutku i teško ju je predvidjeti. Spoznati da ste krivac za nesreću, a pritom ste čitali poruku uglavnom ne bitnog sadržaja, može biti dobra lekcija.

Svi kao društvo, trebali bi se pobrinuti, da do te lekcije uopće ne dođe.

Sve distrakcije, na prvom mjestu mobitel, možete odgoditi za vrijeme vožnje. Tako spašavate živote.

Ni jedna poruka ili poziv nisu vrijedni života.
Život je važniji od mobitela. Ne tipkaj dok voziš. Tele2

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene