Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mig mig

Potrubi za Dan bez mobitela u prometu: Poznati za sigurnost na cestama

Petar Puškarić
Petar Puškarić
Aktualno Galerija Petar Puškarić Petar Puškarić Mia Kovačić Mia Kovačić Frano Ridjan Frano Ridjan Foto: Nova Studio +0 Sara Moser Galerija 1/4 >>
Da je korištenje mobitela u prometu ozbiljan problem, osim Hrvatske udruge menadžera sigurnosti koji provodi kampanju posvećenom njegovom osvješćivanju shvatili su i najviše državne institucije koje su proglasili Dan bez mobitela u prometu nacionalnim danom.

Svake godine će se baš 21. listopada posebice usmjeravati pažnja na problem korištenja mobilnog aparata u prometu s ciljem smanjenja prometnih nesreća uzrokovanih korištenjem mobitela od strane svih sudionika u prometu - vozača, biciklista i pješaka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TELE2 donosi Vjeruju li da se baš njima neće dogoditi nesreća? Čak 73 posto roditelja koristi mobitel dok je u prometu s djecom Slika nije dostupna Neopreznosti na cesti Pješaci u prometu zadubljeni u mobitele mogu uzrokovati 20.000 nesreća dnevno

Iako je kao uzrok nesreća ponekad nedokaziv ili se ne želi priznati mobitel je ipak četvrti ubojica na cesti, a u Hrvatskoj ga za volanom koristi 91% vozača, 33% biciklista i 50% pješaka.

Ovi spomenuti podaci zaključak su istraživanja navika i ponašanja sudionika u prometu koje je provedeno 2017. godina, a pokazalo je da čak trećina biciklista telefonira u vožnji. Zabrinjavajući je podatak da oko 40% građana ne bi mijenjalo svoju naviku, neovisno o kaznama koje bi očito trebale biti veće kako bi sudionici u prometu bili više usredotočeni na sami promet, a ne na ekran svog pametnog telefona. Ipak kazne za ovakvo ponašanje također su porasle prilikom novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama i to s petsto na tisuću kuna. Iz MUP-a ističu kako je proglašenje 21. listopada nacionalnim danom bez mobitela u prometu hvalevrijedan napor pri podizanju razine sigurnosti cestovnog prometa i daju mu bezrezervnu podršku kao i mnoga poznata lice Nove TV.

Mia Kovačić pazi da telefonske razgovore i tipkanja poruka ostavi za vrijeme kad nije za volanom, no priznaje kao nerijetko šeće s mobitelom na uhu ili u rukama, kao i mlada glumica Sara Moser. Iako je nevozač Sara primjećuje u kojoj velikoj mjeri ljudi u prometu koriste mobitele bilo da su u automobilu, prelaze cestu ili voze bicikl. Petar Puškarić posebno je opomenuo bicikliste koji na biciklima, razgovaraju, snimaju se ili rade selfije dok je Frano Ridjan upozorio na smrtonosne posljedice korištenja mobitela na autocestama pri velikim brzinama gdje i jedna sekunda nepažnje može ugroziti vaš ili tuđi život.

Koliko god smo svi ponekad ovisni o mobitelima, niti jedna poruka ili poziv nisu vrijedni života.Toga su svjesni i u Tele2 koji podržavaju ovaj projekt i poručuju nam: ''Život je važniji od mobitela''.

"Znamo koliko naši korisnici žele neograničeno surfati i koliko im to znači, ali želimo da oni, kao i svi sudionici u prometu, postanu svjesni da mobitel moraju koristiti na nekom drugom mjestu i u neko drugo vrijeme, umjesto dok su sudionici prometa".

Zato posebno na današnji dan vidite li nekog da koristi mobitel u prometu, potrubite za Dan bez mobitela u prometu. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene