U okviru kampanje Dan bez mobitela u prometu, u Zagrebu je postavljen novi tip semafora koji svjetlo baca prema nogostupu tik ispred pješačkog prijelaza kako bi crveno vidjeli i oni pješaci i biciklistizadubljeni u ekrane svojih mobitela koji upravo nailaze na raskrižje, a mi smo snimili njihove reakcije.

Galerija Semafor za pješake koji bulje u mobitel (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) +0 Semafor za pješake koji bulje u mobitel (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL)

Takav tip semafora instaliran je po prvi puta u Hrvatskoj i to na raskrižju Frankopanske i Ulice Gjure Deželića, a cilj tog pilot projekta je upozoravati i pješake i bicikliste na opasnosti kojima se izlažu, priopćili su u subotu organizatori kampanje.

Vezani članci Netko je jednoj Ani uljepšao današnji dan - 2 Romantika u magli: Na semaforu u Zagrebu osvanula poruka namijenjena jednoj Ani Psihologinja Helena Rašić Radauš Za one kojima treba nacrtati: Što naši najmlađi misle o svojoj sigurnosti u prometu?

''Istraživanja su pokazala da čak 50 posto pješaka prolaze prometnicu i gledaju u ekran svog mobitela i ne obraćaju pažnju je li se svjetlo na semaforu promijenilo ili nije.'', kaže Renata Ivanović iz Hrvatske udruge menadžera sigurnosti o semaforu koji prvenstveno ima upozoravajuću funkciju.

Kad se upali crveno svjetlo na pješačkom prijelazu on to isto projicira i prema nogostupu, pa se crveno svjetlo projicira na ekranima mobitela u koje pješaci gledaju, umjesto da prate oko sebe. Ekrani na mobitelu im se zacrvene te ih prisile da dignu glavu i zaustave se te pričekaju zeleno.

Semafor za pješake koji bulje u mobitel (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Semafor za pješake koji bulje u mobitel (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Zahvaljujući horizontalnoj signalizaciji koju baca ovaj tip semafora crveno se svjetlo projicira i na pješačkom nogostupu pa ga pješaci mogu uočiti i perifernim vidom, bez obzira što hodaju spuštenih glava okupirani sadržajem svojih mobitela.

''Pretpostavljamo da će sigurno biti jedna atrakcija jer će se to svjetlo vidjeti, neće ga moći zaobići, on ako je zadubljen u ekran on će ga morat primjetit.'', kaže nam Renata Ivanović iz Hrvatske udruge menadžera sigurnosti. 

Naša kamera snimila je već neke reakcije pješaka, no kako će građani Zagreba reagirati na ovu novinu na zagrebačkim prometnicama biti će istraženo u okviru projekta. Fakultet prometnih znanosti čiji Zavod za prometnu signalizaciju radi istraživanje ponašanja pješaka u odnosu na korištenje mobitela prilikom prelazaka raskrižja, a mjerit će ima li ovaj  učinak i kako se manifestira semafor s horizontalnom signalizacijom ima učinak na pješake.

Mobitel četvrti ubojica na cesti

Mobitel se smatra četvrtim ubojicom na cesti, a prema rezultatima istraživanja ponašanja, provedenog u okviru projekta Dan bez mobitela u prometu, čak 91 posto vozača, 33 posto biciklista te 50 posto pješaka koristi mobitel u prometu. Prema istraživanju razine distrakcije, reakcije vozača s mobitelom za volanom su gotovo tri puta sporije.

Koliko god smo svi ponekad ovisni o mobitelima, niti jedna poruka ili poziv nisu vrijedni života.Toga su svjesni i u Tele2 koji podržavaju ovaj projekt.

''Izuzetno nam je drago ne samo što je pokrenuta inicijativa, nego je i uveden jedan dan, dakle 21. listopada kada zaista osvještavamo javnost da ne koriste mobitel tijekom vožnje. To potvrđuju istraživanja koja je radila Hrvatska udruga menadžera sigurnosti iz kojih je razvidno da preko 90 posto vozača u vozilima i preko 30 posto koriste mobitel dok voze.'', izjavila je Sonja Miočić, direktorica komunikacija Tele2 koja napominje da su u njihovoj tvrtci možda više od drugih svjesni da stvarno svatko od nas voli koristit svoj mobitel, razgovarati na njemu, slati poruke ili pregledavati sadržaj na internetu, no ipak šalju snažnu poruku. 

''Trebamo biti svjesni da svaki put kad sjednemo u vozilo, koristimo mobilni telefon to može biti opasno i za nas i za druge sudionike u prometu, stoga apeliramo na sve sudionike u prometu; prije nego sjednete u vozilo, na bicikl ili pošaljete poruku, razmislite nemojte tipkati u prometu, život je zaista važniji od mobitela.''

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju